Skocz do zawartości

Nowa karta - 5770 1GB czy GTX280 1GB

Recommended Posts

Pytanie - komp pokroju E7200 @ 4GHz i do tego:

a) 5770 1GB ?

b) GTX 280 sc od evga

Która opcja lepsza?

Oczywiście gtx mocniejszy o 20-40% no ale z drugiej strony 5770 obsługuje DX11 (choć i tak jest kartą za słabą do gier z nowym api), bierze mniej prądu.

Ten gtx280 chyba nie nowy? Ja bym brał gtx280 jak zwisa Ci pobór prądu i masz wystarczający zasilacz. Wydajność sporo większa powyżej hd5830 bez OC.

Grafikę łatwiej podkręcisz aniżeli procka :P.

Obie opcje są nienowe ale w dobrej cenie :D

Pobór prądu mi rybka, zasilacz 600W Tagan TG600-U33II, nowy. Powinien dać radę.

Dodam, że gram w 1366x768 więc żadne fullhd mnie nie kręci.

a nie lepiej w tym przypadku wziąść 5850 albo GTX260/275

jak myslisz o dx11 to musisz miec karte co najmniej 5850 a jeśli wolisz GF to można brać spokojnie GTX260 albo GTX275 ... GTX280 stoją zbyt drogo a nie są na tyle mocne względem GTX275

a nie lepiej w tym przypadku wziąść 5850 albo GTX260/275

jak myslisz o dx11 to musisz miec karte co najmniej 5850 a jeśli wolisz GF to można brać spokojnie GTX260 albo GTX275 ... GTX280 stoją zbyt drogo a nie są na tyle mocne względem GTX275

Dodam, że mam możliwość okazyjnego kupna jednej z tych kart. Stąd ten wybór. GTX ma zmieniony cooler, jest cichy i zimny :D

W tym wypadku wszystko zależy od ich ceny jeśli podobna to gtx280.

Ten hd5850 to już 1000zł a 5770 nigdy nie widziałem w tej cenie tylko w granicach 550zł a nawet 480zł nowe z gwarancją. A z tego co rozumiem on ma możliwość kupić 5770 i gtx280 w dobrej cenie czyli chyba poniżej tego ;] skoro obie są bez gwarancji?

W tym wypadku wszystko zależy od ich ceny jeśli podobna to gtx280.

Ten hd5850 to już 1000zł a 5770 nigdy nie widziałem w tej cenie tylko w granicach 550zł a nawet 480zł nowe z gwarancją. A z tego co rozumiem on ma możliwość kupić 5770 i gtx280 w dobrej cenie czyli chyba poniżej tego ;] skoro obie są bez gwarancji?

GTX stówkę drożej od 5770.

600wat na bank wystarczy, no nie ma bata aby brakło :D to przecież nie fermi.

ps. gtx280 jest odrobinkę lepszy od gtx275 za sprawą 512bitowe szyny czyli hd5770 po oc nie da rady mu dorównać.

400w to chyba w SLI

GTX275 to chyba 55nm jeśli dobrze kojarzę więc trochę mniej niż 280 no ale...

I w 5770 właśnie te 128bit mnie przeraża...myślałem o crossfire ale musiałbym wtedy zmieniać płytę a w mocniejszych grach 2 sztuki 5770 i tak mają bardzo niskie minimalne fpsy więc widać, że 128bit to porażka.

Gość DANNY_79

Właściwie, to odpowiedziałeś sobie sam już podczas zadawania pytania :P , ale powiem swoje zdanie:

Mam osobiście gtx285 - nie ma aplikacji, aby nie chodziło jak trzeba :wariat: To chyba wystarczy. Dlatego odradzam Ci gtx280 (stary proces tech. 65nm) weź albo gtx275 (jakiś OC), albo gtx285.

HD5770 jest kartą sporo wolniejszą od gtx'ów, ale ma też pewne zalety:

- chłodna :D

- ekonomiczna ~100W (gtx nawet do 230W)

- dx11

pozdrawiam

To 128bit w hd5770 nie jest takie złe z racji ddr5.

gtx280 to 65nm prawda czyli troszkę starsza technologia od gtx275 ale wydajnościowo powinny być podobne. Dlatego ten gtx280 to wyższa półka. Skoro jeszcze ma zmienione chłodzenie jest cichy i zimny to trzeba go brać.

edit:

Danny czytaj od początku wszystko

pelno poparc jak Danny mowi w okularniku - wybacz ale gdybym pamietal wszystkie testy i odnosniki do nich to bym mial leb jak stodole- naprawde nie pamietam

to jest teza - teraz juz Twoim zadaniem jest sie doszukiwac

280/260 216 55/ 5770 - review /test (oc zmiany v )

280 nie jest szczegolnie udanym produktem

Poszukaj na benchmark.pl (recenzje i mini-recenzje), dodatkowo zapytaj "okularnika".

Nie ma takiego testu na benchmarku.

W google również nic takiego nie wypatrzyłem zresztą 5770 po o/c nawet z voltage tweak nie podskoczy do gtx280 - minimalny fps na gtxie = maksymalny na 5770 więc wygrywa gtx.