sas11 0 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam. Jako że nie posiadam budżetu aby wpakować się w i5 lub i3, zamierzam kupić core 2 quada q6600 g0. Zamierzam go trochę podkręcić, i tu się zaczyna moje pytanie: Czy będzie dużo szybszy od E7500 (Gram w nowe tytuły, np. Metro2033, GTA 4, Crysis Warhead) i czy nie będzie ograniczał radeona HD 5850 po OC do ok. 3.5Ghz - 3.7Ghz. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 kup najpierw karte i sprawdz czy to co masz Ci ogranicza a pozniej dumaj - oczywiscie po sensownym OC bo maly przyrost (w wysokich ustawienich graficznych) przy przejciu na 5850 to i na standardowym zegarze zobaczysz ktory jest swoja droga niezbyt wiele wart w grach ktore nie wspieraja mocno 4 rdzeni odczujesz tylko spadek- za to bedziesz posiadaczem 4 rdzeni - zamienil stryjek siekierke na kijek Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Kartę będe miał później. Procesor będe zmieniał najpierw, bo trafiła mi się fajna okazja, tylko nie wiem czy warto, ale sądze że w większości nowych tytułów 4 jaja coś zdziałają. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 powiedz ktorych? ewentualnie napoleon total war z ogromną (gigantyczną) liczbą przesuwajacych sie jednostek we wsztstkich fpsach - spadek Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 No i w GTA IV wzrost A reszta to albo spadek, albo leciutki wzrost. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 gta4 pojdzie tak samo na 4.2 jak na 4x 3.4 wiec praktycznie nigdzie wzrost tylko same spadki Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Znowu zaczynacie? Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Nie @lopez, my tu mówimy o 2 rdzeniach 3,8 GHz i 4 rdzeniach 3,5 GHz Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 a czy to moja wina ze kolega tak minimalnie podkrecil jesli wyzej niemoze to i na Q cudow nie zdziala widocznie ma kiepska plyte ja bym tam inwestowal w dobre chlodzenie i max oc do 4.5 nawet a nie w pierdoly typu 2 zbedne rdzenie - e tam ogolnie wali mnie to co zrobi Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Lopez chyba trochę przesadzasz z możliwościami OC Core 2 Duo, mało który E8400 osiąga 4,5 GHz a ty na E7500 chcesz tyle wycisnąć Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 przelicz mnoznik spojrz na fsb i powiedz ze malo malo to jesli masz mala plyte to i malo . 400fsb to jest pikus dla 7500 - masz dobrze zasilona plyte pojdzie z palcem w nosie no moze nie w nosie ale pojdzie akurat na tyle malo ktory e8 chodzi to nieznaczy ze e7 niechodzi Cytuj Link to post Share on other sites
kamaleon 0 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Boze lopez2 skoncz ta krucjate, to bylo fajne 2 lata temu, ciagle doradzanie zeby sie wpakowac w 2 rdzenie bo 4 sa be, na szczescie sie nie posluchalem i teraz bardzo jestem z tego zadowolony ;] Oczywiscie ze bierz 4 rdzenie i nie sluchaj sie opinii o 2 rdzeniach, bo one moga co najwyzej na obecna chwile DOROWNAC 4 rdzeniom, a z biegiem czasu stana sie duzo slabsze, chociaz juz jest kilka gier ktore lepiej sie sprawdzaja na 4. Jak jednak zdecydujesz sie na 2 rdzenie to miej na uwadze to ze za rok lub dwa, moga byc niewystarczajace do niemal kazdej gry, lub wystarczajace ale na 4 beda chodzic zdecydowanie lepiej, co pozwoli na ustawienie wiekszej ilosci detali. Co tu duzo gadac, 4 rdzenie sa dobre TU I TERAZ jak i w PRZYSZLOSCI, a 2 rdzenie sa dobre tylko TERAZ. Przyklad -> silnik UE3 na ktorym jest polowa gier, ku zdziwieniu wielu na 4 rdzeniach ma sporo wiecej fps niz na 2, dowiodly tego testy ktorych pelno na necie, a to dopiero poczatek. Teraz prawdopodobnie kazdy nowy silnik (np CryEngine2 ktory ma byc za darmo udostepniony developerom) bedzie wspieral 4 rdzenie i wiecej, inaczej taki silnik nie wybije sie na rynku, bo kazdy developer woli zeby ich gra chodzila plynniej i wykorzystywala cale zasoby kompa do tego. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 aTy jaki masz probblem ? za rok czy dwa mowisz sia przyda no to kurde wymienie za rok czy dwa kiedy juz sie przyda a nie na zapas - bezsensu. pracujesz w marketingu? bajki to my a nie nam sens to jest miec maxymalna wydajnosc a nie bajki o przyszlosci opowiadac przyjdzie przyszlosc bedzie zmiana Cytuj Link to post Share on other sites
kamaleon 0 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Teraz to gadasz jak potluczony. Skoro Q6600 jest tanszy/porownywalny od E7500. Wiec po cholere ma wydawac kase na E7500 zeby go zmienic za rok rolozyc kolejna stowke, lub dwie bo procek spadnie na wartosci i wymienic na quada? wyjasnij mi bo nie rozumiem, dlaczego nie moze teraz kupic quada? EDIT Bajki to ty opowiadasz moj drogi, poczytaj kurna testy a nie siedzisz online nonstop dzis na forum i spamujesz, przekonujesz do czegos, gdzie nie masz racji. W dwoch watkach E7500 jest prownywalny wydajnosciowo z Q6600 wiec dalej nie rozumiem dlaczego nie moze kupic skoro jest nawet tanszy. EOT z mojej strony, autor niech sie powaznie zastanowi i przeczyta jeszcze raz caly topic i wybierze co woli. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 po to ze k.. jest wydajniejszy w 90% gier zwyczajnie po to na nic nie wydaje kasy bo go juz ma i glupio zrobi jesli go sprzeda Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Ja już mam tego e7500, na razie wszystko nawet dobrze śmiga (po za gta 4 bo czasem zetnie, i metro 2033 lecz to wina już karty a nie proca) a mi chodzi o to, czy warto wymienić go ZA DARMO na q6600 nic bym nie dopłacał. Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Ludzie przestańcie się kłócić .To nie jest forum to wyzywania się nawzajem i poniżania.Sas11 chce mieć 4-rdzeniowy procesor i jego nie obchodzi czy jest porównywalny z cienkim E8400 itp. .Ja mam tego Q6600 wykręconego na 4ghz(oczywiście Mugen 2).I jestem bardzo z niego zadowolony i pewnie przez następne 2 lata nie będę go zmieniać na jakieś ,,niby'' wypasione i5 czy Phenom II 965 BE...Moim zdaniem bierz w ciemno.Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 sas11 jeśli nic nie dopłacisz to myślę że się opłaca Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Moim zdaniem też.Jak nie masz więcej kasy to bierz go Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 ano tez zmienilem zdanie - bierz go bedziesz mogl powiedziec kolegom w klasie ze masz quada - przeciez to takie topowe - i zapisz sie do you can dance tez topowe nie ma to jak rzetelna porada- niewazne ze nic nie daje - grunt by byc na topie autor poprostu oczekuje tej odpowiedzi napalil sie , koledzy sie napalili bedzie co powiedziec nie ma innej opcji niz Q, poprostu - juz las.. staje na sama mysl Quad rozsadek nie ma juz tu nic do rzeczy - sprawa przesadzona jest po prostu odgornie i to jest fakt:p Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Jeśli chcesz kogoś obrazić to idź na forum doktota House'a. A z resztą, i tak nigdy nie czytałem twoich opinii... Cytuj Link to post Share on other sites
Okta15 9 Napisano 4 Maja 2010 Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Sądzę, że warto przeanalizować te testy: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5000-87 Moim skromnym zdaniem, też lepiej wymienić E na Q Cytuj Link to post Share on other sites
sas11 0 Napisano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 No nic... pomyślę jeszcze trochę nad tym, przeanalizuję za i przeciw, i podejmę decyzję. Dzięks niektórym za sensowne rady. Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 6 Maja 2010 Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Zmieniaj na Quada !! Quad jest bardziej przyszłościowy Teraz masz 2 rdzenie w pełni są wykorzystywane, jak będziesz miał kolejne 2 to nic się nie stanie A i wydajność większa. Ja miałem do wyboru: 2 rdzenie Intela 4 rdzenie AMD i wybrałem amd jako iż to sa 4 rdzenie co prawda słabsze niż i7 Intela ale po większym OC wydajność jest już konkretna Kolejnym powodem jakim wybrałem 4 rdzenie to że sa bardziej przyszłościowe (nie ograniczą SLI/CrossfireX) W przyszłości gry będa dużo lepiej pracować na 4 rdzeniach. Oraz programy do obróbki dużo lepiej pracują na 4 rdzeniach. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts