Skocz do zawartości

OC MSI HD7850 TwinFrozr III

Recommended Posts

Witam,

wzialem sie niedawno za porzadniejsze podkrecanie tej karty. Testowalem pobieznie 3dmarkiem stabilnosc i pozniej w grze. Poki co stanelo mi na 1150 na rdzeniu i 1500 na pamieciach. Tzn moze jest troche wiecej, po prostu jak mi Skyrim sie wywalal to obnizylem z 1200/1550 rdzen i pamieci o 50 i dziala.

A chcialem sie zapytac jak bardziej podniesc napiecie na tej karcie, bo MSI Afterburner 3.0.0 beta 15 (czy jakos tak) pozwala mi na max 1225 mV a ja chcialbym probowac z wiekszym napieciem. Na stale i tak nie mialem zamiaru przekraczac 1250 mV, ale chocby z ciekawosci aby sprawdzic jaki jest max fajnie by bylo dac cos wiecej. A i moze te dodatkowe 20 mV by poprawilo stabilnosc przy 1200 na rdzeniu?

Jest wiec jakis sposob by to napiecie podniesc, czy to juz jest zablokowane na stale?

Temperatury sa ok, bo zmienilem w niej chlodzenie na porzadne (w furmarku przy 1200/1550 i wentylach na max nie przekraczalo 68 stopni, a jak skrecilem wentylatory na 800rpm to przy 1150/1500 mam 78 stopni) :)

I ostatnie pytanie - jak wyglada wydajnosc tej karty w zaleznosci od OC na rdzeniu i pamieciach? Czy warto sie szarpac o MHz na pamieciach, czy moze lepiej skoncentrowac sie na rdzeniu?

Edytowane przez verul

Temperatury sa ok, bo zmienilem w niej chlodzenie na porzadne

Można wiedzieć na jakie?

Czy warto sie szarpac o MHz na pamieciach, czy moze lepiej skoncentrowac sie na rdzeniu?

W większości przypadków OC pamięci raczej daje znikome rezultaty, a może mieć istotny wpływ na stabilność. Ostatnia karta z jaką miałem styczność i która dawała wymierne korzyści po OC pamięci to HD4850 GDDR3. Niestety z nowszymi kartami AMD nie mam doświadczenia, ale może inni forumowicze podzielą się własnymi spostrzeżeniami.

Na moim 7870 nie odczuwam zbyt dużej poprawy wydajności z podkręconymi pamięciami. Za to rdzeń ma tu dużo do powiedzenia ;)

Z Twojego posta nie wynika jednoznacznie czy opuszczając taktowanie o 50 zrobiłeś to za jednym razem, czy kilkukrotnie, ale mała rada na przyszłość, jak ci 3dMark leci bez problemu, to obniżaj mhz stopniowo o 5-10. 50 mhz to dosyć dużo, już jest to zauważalne w fps'ach.

Wiem, po prostu chcialem sobie wtedy pograc, a nie mialem juz cierpliwosci na testy ;) Bede musial pokombinowac dalej z napieciami i ustawieniami, bo w jednym miejscu Skyrim mi sie wywalal. Moze jakis bug w grze. W ogole np na tych wyzszych taktach 1200/1550 przeszlo mi benchmarka dirta 3, ale skyrim juz nie chodzil. Chyba faktycznie popatrze czy te pamieci maja az taki wplyw i nastepnie skupie sie na rdzeniu. Podkrece go ile sie da, a potem pamieci tak dlugo jak bedzie stabilne.

Chlodzenie to Accelero S1 Plus i 2 x 120mm z max rpm 1650. Plus oczywiscie radiatorki na pamieciach i sekcji zasilania. Teraz przyszla mi lepsza pasta termo to moze sie pokusze o jej zmiane na rdzeniu, bo poki co to jest tam Zalman STG1.