gkwpl 0 Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam wszystkich, Jak powszechnie wiadomo, niezdrowo było dla monitora CRT zbyt często go włączać/wyłączać. (np. zamiast wyłączyć i włączyć na 15minut, zdrowiej było zostawić włączony i nieco więcej prądu zużyć, ale oszczędzić katodę). Jak jest więc z LCD ? Czy wyłączanie/włączanie je jakoś zużywa (np. rozgrzewanie i chłodzenie elementów... ?). Czy jest jakaś ogólna zasada, albo dla różnych matryc (S-IPS, H-IPS, S-PVA, TN itd.) ? Dziękuję wszystkim za podzielenie się wiedzą. Cytuj Link to post Share on other sites
Richter 14 Napisano 7 Maja 2010 Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Jasne że tak a dlaczego tutaj masz opisaną zasadę działania http://wwwnt.if.pwr.wroc.pl/kwazar/jaktopracuje/121981/02.html Cytuj Link to post Share on other sites
gkwpl 0 Napisano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Dziękuję za linka i odpowiedź, link bardzo pomocy. Jak najbardziej, matryca i elementy z których się składa zużywają się podczas pracy oraz podlegają rozgrzewaniu/wychładzaniu przy włączaniu i wyłączaniu. W pytaniu chodzi mi głównie o to : Jak silny ma wpływ włączanie/wyłączanie monitora LCD ? Kiedy się opłaca i na ile go wyłączać ? Ja np. mam taką niepisaną zasadę że CRT jak odchodzę na 15-30 minut to nie wyłączam, a jak idę np. na >1,5h to już wyłączam. Pytanie jak to się ma do LCD, czy być może włączanie/wyłączanie ma niewielki wpływ na zużycie i można spokojnie wyłączać nawet jak się idzie na 5 minut ? Jestem ciekaw opinii . Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Ja tam zawsze mam monitor włączony. Obecne LCD to nie to co CRT. LCD mają max pobór energi w granicach 45W (wartość orientacyjna). Przy CRT, monitor przy włączaniu siorbał większe ilości prądu, niż przy normalnej pracy, przez co przy częstym włączaniu i wyłączaniu monitora łączny pobór energi mógł być większy. Średnio monitor CRT ciągnie ~150-180W, a LCD 35-50W Cytuj Link to post Share on other sites
gkwpl 0 Napisano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Dziękuję za odpowiedź, jednak tematem wątku jest "zdrowie" monitora, czyli formalnie rzecz nazywając: żywotność i o tym aspekcie proszę dalej toczyć dyskusje, a nie o poborze mocy. Przypomnę niewiedzącym, że przy CRT nie opłacało się na krótko wyłączać (np. na 5 minut) bo lampa się zużywała, natomiast nie opłacało się trzymać włączonego godzinami jak się było na spacerze bo się wypalał luminofor, monitor robił się "wypalony" i ... gorzej "świecił". Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 17" CRT siorbie 75-80W, LCD 22" 50W Cytuj Link to post Share on other sites
gkwpl 0 Napisano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Jak chcecie to możemy założyć oddzielny watek gdzie będziemy się chwalić poborami mocy (i tak chyba moje dwa Delle bija wiele no bo w końcu 2x58W -> ~120W ). Tutaj proszę jeszcze raz o powrót do tematu : "dbanie i pielęgnacja celem dłuższej żywotności monitora" - z góry dziękuję . Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 ciekawy temat i ciekawe dokad dotrzecie:) tak na zdrowy rozum to wylaczac na ponizej 60min raczej nie ma co a powyzej to jest co - po co ma sie grzac i wszystkie te piksele sie grzeja i grzanie dobrze niewplywa i wy/wlaczanie (rozgrzewanie) co 15-20min tez niedobrze wplywa chyba tylko pozostaje zdrowy rozsadek - jak zawsze Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts