Skocz do zawartości

Wybór karty do ~ 1200 zł

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Założyłem konto ponieważ mam zamiar kupić grafikę do gier aby nie trzeba było jej wymieniać po roku i tu pytanie do was co wybrać? Zastanawiałem się na GTX-em 770 oraz radeonem r9 280. Nie mam pojęcia jakie modele brać pod uwagę jestem zielony w tym temacie i proszę o pomoc.

Nie wiem czy tak można ale spróbuje, chciałbym jeszcze do karty kupić zasilacz bo mój obecny jest za słaby i tu też proszę o pomoc. Na zasilacz mam ~250zł +/-.

Czy warto teraz kupować kartę czy poczekać do stycznia bo ceny słyszałem, że poszły w górę i nie jest za fajnie czy po prostu to olać bo nie warto czekać miesiąc na obniżkę 10-50zł. Jaka jest wasza opinia?

Najlepiej podsyłać konkretne linki sklepów do karty oraz zasilacza.

Chciałbym zaznaczyć, że mam zamiar wymieniać wszystkie podzespoły tylko wszystko w swoim czasie.

Na teraz mam pieniędzy na kartę i zasilacz więc pytania takiego typu, że "do takiego złoma nie warto takiej karty" proszę zachować dla siebie.

Wg. wzoru:

-Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz: Jak najszybciej ale jak sytuacja będzie tego wymagała to mogę poczekać, 1200-1300zł +/-

-Zastosowanie: gry: bf3/4, Crysisa 3, rome 2, metro, ogólnie wszystkie nowsze gry 

-Model i moc zasilacza: chciałbym abyście mi doradzili jaki kupić

-Reszta specyfikacji komputera: AMD Athlon 64 X2 5400+, ASUSTeK Computer INC M2N, 4GB DDR2 (ogólnie wszystko do wymiany)

-Rozdzielczość monitora w której grasz!
1440x900

-Dodatkowe wymogi: nie mam żadnych konkretnych

Pozdrawiam i Proszę o pomoc.

Polecę od razu to, co potem pewnie wszyscy :) . Zasilacz - XFX Core 550W. Karta - MSI GTX 770 jest dobra, tylko nieco głośna. Albo Palit GTX 770. Inne modele są juz powyżej 1200 zł. Ale gdybyś mógł dopłacić - warto poszukać jakiegoś Gigabyte albo Asusa z firmowymi chłodzeniami. Zasilacz - możesz też wziąć Thermaltake Smart 530W. Kable będą odpinane.

• Popieram 1

Jeżeli nie zamierzasz grać w wyższej rozdzielczości niż 1440x900, to nie wiem, czy jest sens kupowania GTX770 bądź Radeona R9 280. Osobiście sądzę, że nie będzie dużej różnicy na tej rozdziałce w porównaniu do takiego np. GTX 660 lub nawet Radeona 7850.

• Popieram 1

Czy w najbliższym czasie przewidujesz zmianę platformy i nowa karta będzie już pod nowego kompa ?

Tak, mniej więcej w ciągu 1-2 miesięcy.

Jeżeli nie zamierzasz grać w wyższej rozdzielczości niż 1440x900, to nie wiem, czy jest sens kupowania GTX770 bądź Radeona R9 280. Osobiście sądzę, że nie będzie dużej różnicy na tej rozdziałce w porównaniu do takiego np. GTX 660 lub nawet Radeona 7850.

Mam zamiar zmieniać monitor też za jakiś czas. Jak teraz mam pieniądze to wole kupić coś lepszego na dłużej niż potem sprzedawać i szukać czegoś nowego

Polecę od razu to, co potem pewnie wszyscy :) . Zasilacz - XFX Core 550W. Karta - MSI GTX 770 jest dobra, tylko nieco głośna. Albo Palit GTX 770. Inne modele są juz powyżej 1200 zł. Ale gdybyś mógł dopłacić - warto poszukać jakiegoś Gigabyte albo Asusa z firmowymi chłodzeniami. Zasilacz - możesz też wziąć Thermaltake Smart 530W. Kable będą odpinane.

Czy 550W wystarczy pod taką kartę i resztę sprzętu nie chodzi mi tutaj o to co aktualnie mam.

Czyli polecasz gtxa 770 niż jakiegoś radeona r9 280 mimo tego, że są wydajniejsze?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Markowe 550W wystarczy do podkręconego i7 i najmocniejszej jednordzeniowej karty.

W tym budżecie najlepszym zakupem raczej będzie 770-tka, chyba, że chciałbyś trochę oszczędzić, to można wówczas poszukać używanych 7970/680 z gwarancją. Tego pierwszego można dostać już za około 900 złotych.

• Popieram 1