Skocz do zawartości

Smarfon do 700 -/+ zł.

Recommended Posts

Witajcie drodzy userzy, szukam smartfona do 700 -/+ zł, jak najwydajnieszego i najlepszego w tej cenie, system mnie nie obchodzi, zależy mi na dobrym aparajcie i  na tym, aby był nawet duży +4,3 cale. Będę na nim korzystał z internetu, dzwonił, smsował, korzystał z gier i aplikacji :-).

Nokia Lumia 720 z Windows Phone 8. Chodzi płynnie i uciągnie większość gier w sklepie, jest świetnie wykonana i spasowana, bardzo długo trzyma na baterii i ma świetny wyświetlacz IPS 4,3". W dodatku ma porządny aparat oraz dobrą jakość dźwięku na słuchawkach. Ma zapowiedziane wsparcie do 2016 roku.

Zależy Ci bardzo na Czasie Pracy czy na wydajności? Masz dwie strony medalu :

Lumia 720 - bardzo długi czas pracy, ale trochę slabsze parametry lub Lumia 820 mocniejsza ale krócej pracująca.

Oba chodza bardzo szybko i płynnie, gry się nie zacinają - ale - Lumia 720 ma 512MB RAM'u i jak otworzysz np. 6 zakladek w przegladarce internetowej to może zwolnić, mniej płynnie przeglądac strony. Lumia 820 ma 1 GB RAM i nie straszne jej nawet 20 zakładek :)

Lumia 720 doskonale się sprawdza jak dużo większy nacisk kładziemy na dzwonienie, SMS'y, nawigację i ogólne uzywanie jej jak telefonu.  

Lumia 820 to multimedialny kombajn, super szybkie wczytywanie filmów, równoczesna obsługa wieli stron.

Ja wybrałem Lumię 720 bo nie gram - po za Mahjongiem i Sudoku - nie  "multimedjuję" :) a najwięcej dzwonię, korzystam z nawigacji, do internetu zaglądam okazjonalnie - bardziej mni zalezy na czasie pracy.

Co przemawia za oboma Lumiami - szybkość, szybkość Uber Allez :) jeśli chodzi o płynność i szybkość to Lumia 720 jest na poziomie Xperii Z1 czy Nexusa 5 :) co więcej nie doświadczysz na nich przycięć, każda dostępna gra działa płynnie i szybko, jakośc wykonanina jest genialna, moja Lumia 720 została porównana do iPhona - przez fanatyka "Jabłka" :) dodam, do tago mam świetny aparat z bardzo jasnym obiektywem, bardzo dobry dźwięk, jak kupimy dobre słuchawki to HTC z Beats Audio się może schować. No i mamy mase aplikacji od Nokki - z nawigacją, glosową, OffLine, która nie wymaga internetu. Do tego wsparcie do 2016 roku, więc nie musimy się martwić jak w Androidzie, że nie dostaniemy nowego softu.

• Popieram 1

Zależy Ci bardzo na Czasie Pracy czy na wydajności? Masz dwie strony medalu :

Lumia 720 - bardzo długi czas pracy, ale trochę slabsze parametry lub Lumia 820 mocniejsza ale krócej pracująca.

Oba chodza bardzo szybko i płynnie, gry się nie zacinają - ale - Lumia 720 ma 512MB RAM'u i jak otworzysz np. 6 zakladek w przegladarce internetowej to może zwolnić, mniej płynnie przeglądac strony. Lumia 820 ma 1 GB RAM i nie straszne jej nawet 20 zakładek :)

Lumia 720 doskonale się sprawdza jak dużo większy nacisk kładziemy na dzwonienie, SMS'y, nawigację i ogólne uzywanie jej jak telefonu.  

Lumia 820 to multimedialny kombajn, super szybkie wczytywanie filmów, równoczesna obsługa wieli stron.

Ja wybrałem Lumię 720 bo nie gram - po za Mahjongiem i Sudoku - nie  "multimedjuję" :) a najwięcej dzwonię, korzystam z nawigacji, do internetu zaglądam okazjonalnie - bardziej mni zalezy na czasie pracy.

Co przemawia za oboma Lumiami - szybkość, szybkość Uber Allez :) jeśli chodzi o płynność i szybkość to Lumia 720 jest na poziomie Xperii Z1 czy Nexusa 5 :) co więcej nie doświadczysz na nich przycięć, każda dostępna gra działa płynnie i szybko, jakośc wykonanina jest genialna, moja Lumia 720 została porównana do iPhona - przez fanatyka "Jabłka" :) dodam, do tago mam świetny aparat z bardzo jasnym obiektywem, bardzo dobry dźwięk, jak kupimy dobre słuchawki to HTC z Beats Audio się może schować. No i mamy mase aplikacji od Nokki - z nawigacją, glosową, OffLine, która nie wymaga internetu. Do tego wsparcie do 2016 roku, więc nie musimy się martwić jak w Androidzie, że nie dostaniemy nowego softu.

Dzięki za taką rozwinietą wypowiedź, jak i za wielką pomoc. Czy Lumia 820 wytrzyma 1 dzień z wykorzystaniem jej na internet, aplikacje?

@Prosiłbym jeszcze o podanie mi telefonu z androidem, który byłby najwydajnieszy w tej cenie, wtedy miałbym łatwy wybór między najwydajniejszymi smartfonami tylko z różnymi systemami, o wiele ułatwiłoby mi to wybór, z góry dziękuje. Od siebie dodam, że myślałem nad Xperia L oraz SG S2 Plus.

Edytowane przez Alpen

Moja 820 z reguły trzyma 1-1.5 dnia normalnego użytkowania. Nie łupię w gierki nie wiadomo ile, bo od tego mam komputer, ale lubię czasami zagrać, lecz jest to może godzinka dziennie. W każdym razie bateria u 820-tki jest co najmniej wystarczająca, ale jak dla mnie,  jest ona całkiem dobra. :)

Edytowane przez Kz3Ko.

Nokia Lumia 820 chyba nie wchodzi w przedział cenowy, który sobie ustawiłeś. Osobiście posiadam Lumie 520, mieści się w przedziale cenowym, aparat robi zdjęcia jakich potrzebowałem, filmy kręcą się też w bardzo dobrej jakości (HD), muzyka na słuchawkach ma dobrą jakość, głośny głośnik ale ma brak, który mnie zaskoczył - brak lampki pod aparatem :( Mimo tego braku nie zastanawiałem się czy wybieram doba opcję :) Polecam !

Trzeba zacząć od tego, że wydajność na WP8 nie jest równa wydajności na Androidzie. Nie ogarniam android-fonów, ale domyślam się, że za około 800zł. telefon z andkiem będzie miał podobną specyfikację, ale z racji tego, że to android, będzie chodziło wszystko znacznie wolniej. 

Może coś jak LG L9 w tej cenie? Nie wiem, jak mówiłem nie ogarniam, niech ktoś bardziej doinformowany się wypowie. Aczkolwiek taka L9 do pięt 820 nie dorasta.

Edytowane przez Kz3Ko.

jeśli nie przeszkadza ci mniejsza ilość aplikacji to bierz 820 i sie nie zastanawiaj bo ten smartfon z WP8 naprawdę potrafi chodzić lepiej niż telefony za 1500zł + z androidem 

dobre telefony z androidem zaczynają się dopiero od co najmniej 1000 zł

Edytowane przez MrGargamel

W Lumia 820 jest jeden z najlepszych aparatów w klasie, moja Lumia 720 zastąpiła mi male kompakty, a aplikacja Nokia Smart Cam pozwala na zrobienie bardzo dużo. Aparat i Dźwięk to są bardzo mocne punkty Lumii.

Z testów wynika, że L820 przy WiFi i przeglądaniu internetu wytrzymuje 5 - 6 godzin, zaś L720 osiąga 9 - 10 godzin. Czas rozmowy w trybie 3G dla L820 to jakieś 10 godzin, zaś L720 osiąga 16 - 18 godzin, odtwarzanie filmów L820 to 6 - 8 godzin, zaś L720 osiąga 10 - 12 godzin.

Oczywiście to są testy non-stop przy pełnej mocy - w rzeczywistości intensywnie używana Lumia 820 wytrzyma spokojnie 1 dzień - biorąc pod uwagę, że będziesz uzywał ją do grani, internetu - to polecił bym ci raczej Lumię 820. 

Kup Lumie 820 i na dwa lata masz spokój :) gier jest około 25 000, aplikacji zaś ponad 300 000 - w zasadzie nie ma problemu, non-stop pojawiają sie nowe. Jest ich mniej, ale apki na WP8 są o wiele lepiej sprawdzane i nie ma tych bez sensownych - jak 40 rodzajów imitacji pierdzenia  :) - i na dodatek cały czas są promocje - miesiąc temu wszystkie Angry Birds'y były przez 24 godziny za darmo - pełne wersje.

Aktualnie HALO Spartan Assault przecenili z 23.99zł  na 10.49 zł :) oraz 5 gier z Disneya jest za darmo, 

Edytowane przez Ravir
  • Popieram 1

Możemy mieć inne pomysły, ale nie ma lepszego. Co do aplikacji w markecie, jest ich całkiem sporo, i większość się przydaje. Nie powtarzają się one tak jak w androidzie, nie ma 20 takich samych aplikacji, a sam market jest ciągle aktualizowany. Jedynym takim minusem 820 na tle innych smartfonów (nie wcześniej wymienionych 520,720) jest liczba pamięci. 8gb, z czego do użytku dostajesz niecałe 5. Jednak po włożeniu karty pamięci, możesz na niej umieścić muzykę, wideo oraz zdjęcia, i za pomocą jednej z aplikacji także mapy. Czyli ~4.8gb na same aplikacje. Ja wczoraj sobie kupiłem zdrapkę za 70zł, za które na kupiłem aplikacji, a konkretnie gier. 600mb wolnego miejsca, i 15 gier na telefonie. Teraz jestem naprawdę spełniony, i nie potrzebuję NIC więcej. :)

Edytowane przez Kz3Ko.

Jeśli chodzi o prędkość, płynnośc i jakośc wykonania to na 100% nie. Lumie są znacznie szybsze od Androida - to kwestia optymalizacji systemu. Android zawsze będzie wolniejszy od iPhone czy Windows Phone 8 - zawsze. I tego nie przeskoczymy - nie jest tak zoptymalizowany i już.Co więcej z kolenymi wersjami robi się coraż cięższy i wolniejszy : HTC Magic miał 1 rdzeń niecałae 300 MB RAM'u i na Androidzie 1.5 dzialał nieźle - obecnie mamy 4 lub 8 rdzeni, 2 - 3 GB RAM'u, taktowanie 2.3 GHz i Android 4.4 też działa nieźle :) Wydajnośc się zwiększyła wiele razy a szybkość nie bardzo. :

Porównując smartfony z Androidem wielu osobom wydaje się, ze działaja płynnie - ALE - wystarczy przesiąść sie na Lumię czy iPhone ty zobaczyć co znaczy szybkosć i płynność.