Skocz do zawartości

Komputer do gier [4400 zl]

Recommended Posts

Witam. Juz kiedys pisalem taki temat, ale postanowilem poczekac i troszke oszczednosci sie odlozylo ;)

Chodzi mi o to czy da sie o te 300 zł ulepszyc komputer lub dac w monitor (monitor nie jest w cenie).

Oto zestaw:

Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)

SilentiumPC Deus M1-550W 80+ Bronze

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

LG GH24NS95 SATA (black)

SilentiumPC Fortis HE1225

Gigabyte GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5 256bit (1189/7010)

iiyama Prolite X2377HDS-B1 (LED, IPS, 5ms, HDMI, głośniki) - nie wliczony w cene ;)

Zalezy mi na tym, aby komputer uciagal najnowsze gry, a takze byl dlugotrwaly i przyszlosciowy ;)

Pamięci na Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical

Z produktów SPC bym zrezygnował, obudowa jeszcze jeszcze ale zasilacz zdecydowanie zmieniłbym na XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU - o wiele bardziej pewna konstrukcja, kable pochowasz sobie za tacką płyty głównej

Dokładając te 300 zł ciężko poprawić coś pod względem wydajności, można przejść na 1150 zyskując kilka fpsów więcej przy dobrym OC, niemniej najlepszą inwestycją byłby tutaj dysk SSD który zacznie poprawi komfort użytkowania takiego zestawu.

Ten zestaw wyżej z monitorem na dzień dzisiejszy kosztuje 4300 zł, teraz masz dodatkowe 300 zł czy jak ?

No tu masz za 699 iiyama Prolite X2377HDS-B1 (LED, IPS, 5ms, HDMI, głośniki)

Mając 300 zł można albo zainwestować w 1150 + lepsza buda, płyta, cooler, PSU albo też można wrzucić SSD - wybór należy do Ciebie czy chcesz w cokolwiek z tych rzeczy inwestować. 

Ciekawym rozwiązaniem może być zakup Gigabyte Radeon R9 290 4GB DDR5 512bit (947/5000) - wydajność zbliżona do GTX 780, większy pobór prądu, karta głośna i gorąca

1150 to podstawka do proca, czyli najnowsze procki 4 generacji intela

ja jednak proponowalbym poczekac na tego radeona 290 ale w wersjach custom od asusa/gigabyte czy tez EVGA :)

Edytowane przez decoyek

Omijaj MSI z daleka, płyte od Gigabyte wstaw, jeszcze się na tej firmie nie zawiodłem, a troche już w tym robie. Platforma oczywiście 1150.

http://www.x-kom.pl/p/150913-plyty-glowne-socket-1150-gigabyte-ga-z87x-d3h-z87-3xpci-e-ddr3.html w płyte lepiej zainwestować. Zasilacz też polecałbym  XFX i grafike R9 290 Gigabyta, ale z lepszym chłodzeniem.

Pamięć 1600MHz np: http://www.x-kom.pl/p/69096-pamiec-ddram3-kingston-8192mb-1600mhz-hyperx-blue-cl9-2x4096.html

BRAK ARGUMENTACJI

Edytowane przez sid vicious

Chipset Z87 zamiast H87.

To jest argument, za czym on dokładnie przemawia, dla mnie za niczym, wyrzucenie w błoto 200 zł

Argumentować lepsze chłodzenie ?

Ale ja nie pytałem o to, pytam dlaczego GTX 770 na którym również jest Wx3 zamienić na R9 280X ? 

Poza tym dlaczego mam argumentować moje podpowiedzi, bo jesteś ekspertem ?

Nie nie dlatego, nie jestem tutaj żeby się wywyższać, taka jest zasada forum, argumentujemy swoje wypowiedzi w miarę możliwości, pisanie "bierz to bo lepsze, bo ja mam" nie jest tutaj za bardzo akceptowalne

Druga sprawa, ilu ekspertów, tyle opinii. Moja jest taka.

Tutaj popieram :D  

Kajitsu., a czy ten monitor, nie będzie ciekawszy?

Trochę już składam komputery i siedzę w częściach.

To pomóż innym argumentując swoje wypowiedzi, bo nawet baba na targu potrafi powiedzieć, że jej jabłuszka są soczyste i słodziutkie.  ;)

Edytowane przez SKEEPER46

Chipset Z87 jest stworzony i polecany do podkręcania. Kupując procesor z najwyższej półki, odblokowany, nie powinno się go ograniczać płytą ze średniej półki.

Ale ja nie pytałem o to, pytam dlaczego GTX 770 na którym również jest Wx3 zamienić na R9 280X ? 

R9 290, 512bit, directX 11.2

GTX770 256bit, directX 11.1

Cena jest zbliżona, a ma służyć jak najdłużej.

Niestety nie mam aż tyle czasu, żeby argumentować dokładnie każdy mój wybór i jeszcze o tym dyskutować, czym łamię regulamin, więc na tym zakończe. Temat mnie zainteresował, bo zawsze lubiłem składać kompy pod gry, szczególnie przy takim budżecie, szkoda byłoby go zmarnować.

Chipset Z87 jest stworzony i polecany do podkręcania. Kupując procesor z najwyższej półki, odblokowany, nie powinno się go ograniczać płytą ze średniej półki.

Chipset H87 pozwala na OC CPU, proponowany model wyżej posiada 8 fazową sekcję zasilania, dwie kości UEFI, dobrze chłodzoną sekcję zasilania oraz niskie tempy ...

R9 290, 512bit, directX 11.2 GTX770 256bit, directX 11.1

Aj, myślałem że piszesz o R9 280X, mój błąd w porze nocnej. Niemniej powiedz jak to wszystko upchnąć w budżecie jaki ma Autor ? Dopłata do płyty 170 zł, dopłata do GPU 250 zł, ewentualne chłodzenie na GPU kolejne 200 zł ..... 

Wydaje mi sie, ze te kilka % wydajnosci, bo w karcie odstrasza mnie grzanie sie i glosnosc (mam laptopa i mam problemy z temperaturami) ;)

Mysle jeszcze na ta plyta: http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-z87-gd65-gaming-79-857150.html

i ta karta graficzna: http://www.agito.pl/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-770-oc-twin-frozr-iv-gaming-2gb-ddr5-pci-e-box-84-858892.html?int_source=recommendation_858892_857150

Chipset H87 pozwala na OC CPU, proponowany model wyżej posiada 8 fazową sekcję zasilania, dwie kości UEFI, dobrze chłodzoną sekcję zasilania oraz niskie tempy ...

Nie pisałem, że H87 nie pozwala, ale OC na nim to tylko dodatek, na Z87 skorzystamy z niego w pełni, bo o to chyba chodzi wstawiając i5-4670k, a płyta którą poleciłem to moim zdaniem minimum pod ten procek.

Aj, myślałem że piszesz o R9 280X, mój błąd w porze nocnej. Niemniej powiedz jak to wszystko upchnąć w budżecie jaki ma Autor ? Dopłata do płyty 170 zł, dopłata do GPU 250 zł, ewentualne chłodzenie na GPU kolejne 200 zł ....
 Nie chodzi mi o wymiane chłodzenia na Gpu, tylko kupienie jej na lepszym chłodzeniu, za parę złoty więcej powinny się niedługo pojawić. Wind Force jest ciekawym chłodzeniem. Poza tym Ty tą grafike wcześniej polecałeś, ja tylko potwierdziłem, myślałem że mieści się w budżecie.