bilbo33 4 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Witam wszystkich Mam takie pytanko o mój zestawik do gier: i5 2500k 3,3 GHzwentylator do proca Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2AS Rock Extreme3 Gen3MSI Ge Force GTX 770 Gaming Twin Force 2 GBPatriot 2x4Gb 1600MHzZasilacz OCZ 600W: PPCMK3S600-EUObudowa: Zalman Z11 PLUS Monitor 24" czyli full HD Jak widzicie zestaw nie kręcony bo nie natrafiłem jeszcze z jakąś grą bąź programem, który miałby problem z moim zestawem. Zestaw przeze mnie złożony ma być na kilka lat. Pierwse pytanko: czy wedłóg was ten zestaw starczy na 3-5 lat przy obecnych grach? Drugie pytanko: ile i co warto podkręcić,żeby śmigało (tak żeby jedno nie było wąskim gardłem drugiego)? Jeżeli już OC to do jakich parametrów bezpiecznych (bez szaleństw nie jestem zwolennikiem mocnego OC, obawiam się trochę o sprzęt ) mogę podkręcić podzespoły? Trzecie pytanko: Na ile taki zestaw według was wystarczy i co ewentualnie (realistycznie - nie chodzi mi o kilka k/s więcej bo i tak tego nie zobaczę) musiałbym zmodernizować wkrótce? Z góry dzięki za wszelkie opinie i porady. Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Podkręcanie procesora to kwestia indywidulana. Zrób OC i zobacz sam do jakich wartości dojdziesz. Masz dobry procesor, dobre chłodzenie, dobra płytę główną nadająca się do OC, nic tylko podkręcać . Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Ationx 129 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 1. Ortografia.. Poza tym nie mamy szklanej kuli. 2. Nie ma bezpiecznej granicy do jakiej podkręcisz procesor. Bierzesz i kręcisz do oporu, a ile wyciągnie to się okaże w trakcie. 3. Czytaj punkt pierwszy, nie mamy szklanej kuli. Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Dzięki Ationx za......hmmmm? Chyba za nic. Jak masz tak się wypowiadać to sobie podaruj. Zobacz wpis powyżej.....można, można inaczej? Cytuj Link to post Share on other sites
Gemon 121 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 @Up, dobrze Ci napisał, bo skąd niby ktoś ma wiedzieć na ile starczy ten zestaw do grania? Biorąc pod uwagę jak dzisiejsze gry są optymalizowane to już za rok może klęknąć Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Ationx napisał prawdę. OC to indywidualna kwestia każdej sztuki procesora. czy wedłóg was ten zestaw starczy na 3-5 lat przy obecnych grach? Według. Za 5 lat to pewnie komputer z sześciojajowym i7 na LGA 2011 i trzema Titan'ami będzie wąchał spaliny zestawu, który da się wówczas złożyć za 3-4k. Nie ma czegoś takiego jak składanie kompa "na przyszłość". NIKT nie jest wróżką. Nie ma absolutnie żadnej możliwości przewidzieć co wydarzy się w tym czasie w branży. 5 lat w IT to wieczność. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Ationx napisał prawdę. OC to indywidualna kwestia każdej sztuki procesora. Według. Za 5 lat to pewnie komputer z sześciojajowym i7 na LGA 2011 i trzema Titan'ami będzie wąchał spaliny zestawu, który da się wówczas złożyć za 3-4k. Nie ma czegoś takiego jak składanie kompa "na przyszłość". NIKT nie jest wróżką. Nie ma absolutnie żadnej możliwości przewidzieć co wydarzy się w tym czasie w branży. 5 lat w IT to wieczność. Nowaj Możesz podrzucić jakie masz ustawienia i5 2500k żeby miał 4 GHz? Wiem, żę można to osiągnąć na różne sposoby ale ciekawi mnie twoje ostawienie. Edytowane 29 Listopada 2013 przez bilbo33 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Mam 2500 bez "K". Mnożnik dla Turbo - 41, co oznacza 3,8 GHz w przypadku obciążenia wszystkich rdzeni. BCLK na 105 MHz - razem daje 3990 MHz. Jak masz proca z "K" to podkręcanie szyną jest całkowicie zbędne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Mam 2500 bez "K". Mnożnik dla Turbo - 41, co oznacza 3,8 GHz w przypadku obciążenia wszystkich rdzeni. BCLK na 105 MHz - razem daje 3990 MHz. Jak masz proca z "K" to podkręcanie szyną jest całkowicie zbędne. Czyli wystarczy że zrobię na początek mnożnik na x38 lub 40 i będę miał 3,8 lub 4 GHz bez zmiany innych ustawień w BIOSIE? Ja kiedyś o tym więcej wiedziałem ale (minęło jakieś 12 lat) moja wiedza się całkowicie zatarła. Teraz zmieniłem kompa i próbuję podkręcić procka do jakiś lepszych prędkości. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Tak. Obecnie podkręcanie jest naprawdę banalne. Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Tak. Obecnie podkręcanie jest naprawdę banalne. Dla mnie wystarczy 4 GHz (przy najmniej na chwilę obecną). Twoim zdaniem jak ustawię na x40 będzie to będzie wymagało jeszcze jakiś innych ustawień czy wystarczy sam mnożnik. Potem i tak odpalę programik do testowania temp OCCT. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Takie taktowanie raczej nie powinno wymagać zmiany napięcia, chyba, że trafiłeś na naprawdę kiepską sztukę. Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) Dziękuję za pomoc. Dam znać jak mi poszło:) Niestety widać, że jestem amatorem. Edytowane 29 Listopada 2013 przez bilbo33 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Nie ma za co Po to jest forum. Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 OK ludziska, krew mnie zalewa. Na mojej płycie w biosie próbowałem zmienić mnożnik...ale...nie mogę ja nie wiem czy taka ze mnie blondynka czy czegoś nie ustawiłem. Niby banalnie proste: restart kompa i F2 potem OC tweaker i zmieniam CPU Ratio Setting z auto na malual i z 33 próbuję zmienić klawiaturą numeryczną wciskając 40 lub tą powyżej liter 40 i nic nie działa. Przy numerycznej działa tylko jak wcisnę 5, przy 4 przechodzi na inną zakładkę (bo 4 na tej klawiaturze to strzałka w lewo), a przy tej z nad liter od razu wyskakuje domyślne 16...o co chodzi? Trochę poczytałem i odwiedziłem you tube i niby proste jak... , a u mnie jak fatum zawsze coś nie halo. PROSZĘ O POMOC, BO MNIE ZARAZ KURW....weźmie!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Jaka płyta? Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Jaka płyta? as rock z 68 extreme3 gen 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 To nie mam pojęcia, co jest nie tak. Póki co nie jestem w stanie pomóc, bo jestem poza domem i piszę z telefonu. Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 OK czekam z niecierpliwością na jakąś pomoc... Udało się, zaktualizowałem bios płyty, zmieniłem mnożnik na 40 i śmiga. Zrobiłem test occt przez 10 min i max temp. CPU 53oC, a CPU VCORE 1,3V. Wydaje mi się, że są to dobre wartości. Tak mi się wydaje Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 30 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
bilbo33 4 Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Dzięki za pomoc i opinie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts