Skocz do zawartości

Zestaw z MSI GeForce GTX 770 Gaming Twin Force 2GB

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam takie pytanko o mój zestawik do gier:

i5 2500k 3,3 GHz
wentylator do proca Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2
AS Rock Extreme3 Gen3
MSI Ge Force GTX 770 Gaming Twin Force 2 GB
Patriot 2x4Gb 1600MHz
Zasilacz OCZ 600W: PPCMK3S600-EU
Obudowa: Zalman Z11 PLUS

Monitor 24" czyli full HD

Jak widzicie zestaw nie kręcony bo nie natrafiłem jeszcze z jakąś grą bąź programem, który miałby problem z moim zestawem. Zestaw przeze mnie złożony ma być na kilka lat.

Pierwse pytanko: czy wedłóg was ten zestaw starczy na 3-5 lat przy obecnych grach?

Drugie pytanko: ile i co warto podkręcić,żeby śmigało (tak żeby jedno nie było wąskim gardłem drugiego)? Jeżeli już OC to do jakich parametrów bezpiecznych (bez szaleństw nie jestem zwolennikiem mocnego OC, obawiam się trochę o sprzęt :/ ) mogę podkręcić podzespoły?

Trzecie pytanko: Na ile taki zestaw według was wystarczy i co ewentualnie (realistycznie - nie chodzi mi o kilka k/s więcej bo i tak tego nie zobaczę) musiałbym zmodernizować wkrótce?

Z góry dzięki za wszelkie opinie i porady.

Ationx napisał prawdę.

OC to indywidualna kwestia każdej sztuki procesora.

czy wedłóg was ten zestaw starczy na 3-5 lat przy obecnych grach?

Według.

Za 5 lat to pewnie komputer z sześciojajowym i7 na LGA 2011 i trzema Titan'ami będzie wąchał spaliny zestawu, który da się wówczas złożyć za 3-4k.

Nie ma czegoś takiego jak składanie kompa "na przyszłość". NIKT nie jest wróżką. Nie ma absolutnie żadnej możliwości przewidzieć co wydarzy się w tym czasie w branży. 5 lat w IT to wieczność.

• Popieram 2

Ationx napisał prawdę.

OC to indywidualna kwestia każdej sztuki procesora.

Według.

Za 5 lat to pewnie komputer z sześciojajowym i7 na LGA 2011 i trzema Titan'ami będzie wąchał spaliny zestawu, który da się wówczas złożyć za 3-4k.

Nie ma czegoś takiego jak składanie kompa "na przyszłość". NIKT nie jest wróżką. Nie ma absolutnie żadnej możliwości przewidzieć co wydarzy się w tym czasie w branży. 5 lat w IT to wieczność.

Nowaj

Możesz podrzucić jakie masz ustawienia i5 2500k żeby miał 4 GHz? Wiem, żę można to osiągnąć na różne sposoby ale ciekawi mnie twoje ostawienie.

Edytowane przez bilbo33

Mam 2500 bez "K". Mnożnik dla Turbo - 41, co oznacza 3,8 GHz w przypadku obciążenia wszystkich rdzeni. BCLK na 105 MHz - razem daje 3990 MHz.

Jak masz proca z "K" to podkręcanie szyną jest całkowicie zbędne.

• Popieram 1

Mam 2500 bez "K". Mnożnik dla Turbo - 41, co oznacza 3,8 GHz w przypadku obciążenia wszystkich rdzeni. BCLK na 105 MHz - razem daje 3990 MHz.

Jak masz proca z "K" to podkręcanie szyną jest całkowicie zbędne.

Czyli wystarczy że zrobię na początek mnożnik na x38 lub 40 i będę miał 3,8 lub 4 GHz bez zmiany innych ustawień w BIOSIE?

Ja kiedyś o tym więcej wiedziałem ale (minęło jakieś 12 lat) moja wiedza się całkowicie zatarła. Teraz zmieniłem kompa i próbuję podkręcić procka do jakiś lepszych prędkości.

Tak. Obecnie podkręcanie jest naprawdę banalne.

Dla mnie wystarczy 4 GHz (przy najmniej na chwilę obecną). Twoim zdaniem jak ustawię na x40 będzie to będzie wymagało jeszcze jakiś innych ustawień czy wystarczy sam mnożnik.

Potem i tak odpalę programik do testowania temp OCCT.

OK ludziska, krew mnie zalewa.

Na mojej płycie w biosie próbowałem zmienić mnożnik...ale...nie mogę:(

ja nie wiem czy taka ze mnie blondynka czy czegoś nie ustawiłem.

Niby banalnie proste: restart kompa i F2 potem OC tweaker i zmieniam CPU Ratio Setting z auto na malual i z 33 próbuję zmienić klawiaturą numeryczną wciskając 40 lub tą powyżej liter 40 i nic nie działa. Przy numerycznej działa tylko jak wcisnę 5, przy 4 przechodzi na inną zakładkę (bo 4 na tej klawiaturze to strzałka w lewo), a przy tej z nad liter od razu wyskakuje domyślne 16...o co chodzi?

Trochę poczytałem i odwiedziłem you tube i niby proste jak... , a u mnie jak fatum zawsze coś nie halo.

PROSZĘ O POMOC, BO MNIE ZARAZ KURW....weźmie!!!!!!!!!!!!!!!