no1hf 0 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) Witam, dzisiaj przydażyła mi się dziwna sprawa z moim nowym komputerem, a mianowicie podczas oglądania jakiegoś filmu na youtube.com komputer sam się zrestartował. Następnie system podczas startu wielokrotnie się restartował. Wyłączyłem komputer i po ponownym włączeniu znowu to samo czyli komputer próbuje wystartować ale cały czas sie restartuje. Po około 5 wyłączeniu i włączeniu miałem do wyboru dwie opcje 1. coś w stylu "napraw problemy ze startem komuptera" (nie pamiętam dokładnie) i 2. Uruchom normalnie. Jeśli wybierałem opcję 1-szą to po skanowaniu odpalał się ekrany z komunikatami ale nie działały mi ani myszka ani klawiatura. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wybrałem opcję 2-gą "Uruchom normalnie" i system wystartował. Jak dotąd jest OK. Jak pisałem wcześniej komputer jest nowy, kupowałem go około miesiąc temu w esc.pl Konfiguracja sprzętu to: Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ Gigabyte GA-Z68AP-D3 /intel Z68/ GoodRam 8GB 1333MHz CL9 Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda [sT1000DM003] Liteon iHAS122 SATA (black) Zalman Z3 Plus (b/z) Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL SP1 Spphire Radeon R9 280X Vapor-X 3 GB Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W W czym może być problem? To pierwszy taki przypadek. Czy radzicie już kontaktować się z esc.pl czy jeszcze czekać. Bedę wdzięczny za Waszą pomoc. Pozdrawiam, Edytowane 27 Listopada 2013 przez no1hf Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Trudno stwierdzić do końca co może być przyczyną. Ale zacznij od skanów antywirusem, Spybot Search&Destroy, ADWCleaner. Potem poszukaj błędów dyskowych za pomocą Scandisk (sprawdzanie błędów we właściwościach dysku-zakładka Narzędzia lub wiersz poleceń cmd-instrukcja chkdsk C: /r). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Pokaż status smart dysku oraz zrób jego benchmark i przeskanuj na błędy - programem HD Tune. Cytuj Link to post Share on other sites
no1hf 0 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Wrzucam wyniki z HD Tune. Chciałbym Was prosić o pomoc w ich analizie Benchark: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1983f1661d912288.html Status SMART: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75594375029437c7.html HD Tune: ST1000DM003-1CH162 HealthID Current Worst ThresholdData Status (01) Raw Read Error Rate 117 99 6 145576808 Ok (03) Spin Up Time 97 97 0 0 Ok (04) Start/Stop Count 100 100 20 102 Ok (05) Reallocated Sector Count 100 100 10 0 Ok (07) Seek Error Rate 69 60 30 10151978 Ok (09) Power On Hours Count 100 100 0 511 Ok (0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok (0C) Power Cycle Count 100 100 20 103 Ok (B7) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (B8) (unknown attribute) 100 100 99 0 Ok (BB) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (BC) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (BD) (unknown attribute) 100 100 0 0 Ok (BE) Airflow Temperature 74 68 45 454230042 Ok (BF) G-sense Error Rate 100 100 0 0 Ok (C0) Power Off Retract Count 100 100 0 8 Ok (C1) Load Cycle Count 100 100 0 910 Ok (C2) Temperature 26 40 0 26 Ok (C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok (C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok (C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 0 Ok (F0) Head Flying Hours 100 253 0 511 Ok (F1) (unknown attribute) 100 253 0 1626971068 Ok (F2) (unknown attribute) 100 253 0 -176997673 Ok Power On Time : 511Health Status : Ok Na żółto podświetlone są dwie pozycje: (0A) Spin Retry Count i (B8) (unknown attribute) Zrobiłem też skanowanie błędów i wszystko było OK (wszystkie zielone) Dziękuje za Waszą pomoc!! Edytowane 28 Listopada 2013 przez no1hf Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Dysk, z tego co się znam, wygląda ok. Spin Retry Count - jest to ilość ponowień prób rozpędzenia talerzy. Atrybut ten przechowuje łączną ilość prób uruchomienia talerzy przed osiągnięciem pełnej szybkości obrotowej (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Spadek tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku. Nie jest to błąd krytyczny. Cytuj Link to post Share on other sites
newsfan 37 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Czyli resetuje się niezależnie od nagrzania? Jak masz innego anty wirusa niż Gdata, Bitdefender czy Kaspersky to zmnień go. Chyba, że jest jeszcze jakiś dobry, którego pominąłem. Ja mam Gdata, odkąd przeczuciłem się z darmowego, lepiej mi działa system. Norton jest jeszcze dobry, miałem kiedyś ale zamulał niestety. Gdata np już nie zamula, dwa poprzednie też nie powinny. Koniecznie upewnij się, że nie masz złośliwego oprogramowania. A może jakieś skoki napięcia? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 30 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 A może jakieś skoki napięcia? To całkiem możliwe, nawet nowy zasilacz od renomowanej firmy może nie być sprawny - można łatwo to sprawdzić biorąc miernik do ręki i robiąc odpowiednie jego pomiary. Cytuj Link to post Share on other sites
no1hf 0 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Myślicie, że antywirus może być przyczyną tego restartu? Obecnie mam zainstalowaną Avirę. Po tamtym restarcie skanowałem komputer Avirą i Spybot Search&Destroy. Pamietam, że któryś z programów znalazł jakiś złośliwy plik, który został usunięty. Jak na razie sytuacja się nie powtórzyła i od tamtego restartu z komputerem nie ma żadnych problemów. Dzięki za Waszą pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 30 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Jak na razie sytuacja się nie powtórzyła i od tamtego restartu z komputerem nie ma żadnych problemów. Czasami jednorazowe chwilowe problemy się zdarzają, szczególnie gdy sprzęt pracuje z systemem operacyjnym od firmy Mocrosoft. Cieszę się, że wszystko w porządku - jak znowu będziesz miał problemy to pisz, spróbuję coś poradzić. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Avira to dobry program głównie za sprawą wykrywalności szkodliwego softu, ma niestety wadę spowalnia system głównie jego start. Zanim załaduje ochronę rezydentną mija dość dużo czasu. Przeważnie nie można nic w tym czasie zrobić. Może się wtedy wydawać co niektórym, że coś dzieje się z systemem. Wystarczy zmienić antywirusa na innego jeśli wkurza Nas powolny rozruch systemu szybciej startuje np. AVG. Po za tym skanery mają opcję skanowania przy odczycie i zapisie plików. Jeśli ta druga opcja jest włączona może się wydawać jakby system miał lagi. Jest to normalne zachowanie i trzeba się do niego przyzwyczaić lub wyłączyć jak przeszkadza. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Zanim załaduje ochronę rezydentną mija dość dużo czasu. Znaczne przyspieszenie peceta, jego uruchamiania i wczytywania, to postawienie systemu na dysku SSD. Dlatego też mim zdaniem zakup na dzisiaj peceta za 2k zł (nowego) bez dysku SSD jest posunięciem "nie w tę stronę" Edytowane 1 Grudnia 2013 przez Igorrodz Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) @Up. Po mimo istotnych zalet dysku SSD. Nie każdego stać na taki dysk. Za cenę dobrego dysku SSD można mieć nawet dwa dyski zwykłe lub jeden bardzo pojemny. Po za tym awaryjność dysków SSD jest o wiele większa niż magnetycznych HDD. Nie mam czasu instalować lub przywracać systemu na co chwila sypiący się dysk SSD. Tani dysk SSD za zwyczaj sypie się między 1 a 2 rokiem użytkowania. Lepszy, trwalszy kosztuję 2,3 razy drożej niż zwykły dysk. Choć nie powiem, że jest to złe rozwiązanie jeśli ktoś chce przyspieszyć działanie sytemu. To wady tej technologi są dla mnie przynajmniej nie do przyjęcia. //e Niekompetencja Edytowane 17 Grudnia 2013 przez dodo24x Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 na co chwila sypiący się dysk SSD Żartujesz? Teraz robią tak dobre dyski SSD, że o awariach możesz zapomnieć. Poza tym - od czego jest gwarancja? Ale jak chcesz się męczyć z wolnym wczytywaniem to Twój problem Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 @Up. Sprzęt mam nie najnowszy ale odpukać nie narzekam. Są osoby co mają sprzęt za parę kawałków i tak nie potrafią go ogarnąć. Nie gram już tak często jak kiedyś, nie zależy mi, aż tak na wydajności(bardziej zależy mi na stabilności). Mam lepsze zajęcia niż trawienie 100% wolnego czasu na kopanie w oprogramowaniu i grzebaniu w sprzęcie Ogarniam Swój sprzęt na tyle, że nie czuję na razie potrzeby szybkiej przesiadki na SSD(może za jakiś czas jak kasy będzie zbywać wymieni się jakieś podzespoły na coś lepszego w tym dysk). Co do SSD. Pierwsze dyski SSD nie zachęcały do zakup. Drogie, awaryjne i mało pojemne. Dyski SSD nadal są mało pojemne tyle, że ceny spadły. Awaryjność może jest i mniejsza niż kiedyś, ale co mi po gwarancji na taki dysk jak padnie i szlag trafi ważne dane. Odzyskam dysk ale nie dane. Zmarnuję masę czasu na reklamację stawianie systemu a czas to pieniądz. Nie zawsze szybkość ma znaczenie. Kto mi za to zwróci na pewno nie producent dysku. Wole sprawdzone rozwiązania. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Awaryjność może jest i mniejsza niż kiedyś, ale co mi po gwarancji na taki dysk jak padnie i szlag trafi ważne dane. Odzyskam dysk ale nie dane. Jak tam chcesz - jednak zauważ, że każde urządzenie, każdy dysk, w tym HDD, również może ulec awarii zarówno w czasie obowiązywania gwarancji jak i po niej. Zatem to nie jest dobry argument. Niemniej skoro nie potrzebujesz szybszego sprzętu to ok - nie narzekaj jednak więcej na jego powolność, na powolność wczytywania programu antywirusowego, dobrze? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Niestety w przypadku dysków sprawa nie jest tak prosta jak Ci się wydaję. Czasami dane są ważniejsze niż sprzęt. Ale trudno to zrozumieć osobie, które z powodu awarii dysku niczego nigdy nie straciła. Co do antywirusa to proponujesz mi zmieniać dysk na SSD dobrze ale po co jak wystarczy zmienić antywirusa. Mam porównanie bo darmowej Aviry używałem ponad 2 lata. Nie było z tym programem żadnych problemów. Ale wszedłem w posiadanie rocznej darmowej licencji na AVG IS. I różnica w uruchamianiu sytemu jest spora. System startuje z AVG znacznie szybciej. Nie wiem jak będzie ze skutecznością ale to wyjdzie w praniu. Możemy się spierać Ty swoje Ja swoje. Opisany problem uruchamiania Aviry, który tu przedstawiłem, może nie dotyczyć tylko mnie, ale i osób, które mają słabszy sprzęt(takie też odwiedzają to forum). Problem w tym, że syty głodnego nie zrozumie. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Dobra a teraz zasadnicze pytanie: jaki to ma związek z problemem autora tematu? Poczekajmy, co on sam w tej kwestii napisze... Cytuj Link to post Share on other sites
newsfan 37 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 SSD mają jeszcze jedną wadę, trudno z nich skasować dane. Avira? Taki se, może to być przyczyta wirusa te restarty, ale równie dobrze i skoki napięć, trudno powiedzieć. Z mierkiniem pewnie nie bedziesz latać? Może na starcie wyklucz jedno z podejrzeń. Możesz sobie zainstalować 30 wersje darmową jakiegoś dobrego antywira, no kasperskiego albo gdata. I zobaczysz czy minie, przy okazji pobawisz się opcjami w nowym oprogramowaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts