Skocz do zawartości

Nowy komputer do 3000 zł +/- 100 zł

Recommended Posts

Witam wszystkich, zdecydowałem się na złożenie nowego komputera jedynie samej stacji do kwoty 3000 zł +/- 100 zł.

Komputer ma być do gier, w szczególności do gier typu FPS. Zdecydowałem się na początek na taki zestaw :

Płyta główna: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P //369 zł

Procesor: AMD Phenom II Quad-Core 955 BOX Black Edition //659 zł (są dwa "identyczne" procesory jedynie cena drugiego 20 zł niżej???)

Wentylator procesora: Ma podobno być wraz z procesorem

Pamięć DRAM: OCZ DDR3 2x 2GB 1333MHz CL6 Reaper //509 zł

Karta graficzna : Radeon 5850 HIS 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) //969zł

Obudowa : tu się nie zdecydowałem ale max 100 zł cena takowej

Zasilacz: Chieftec (GPS-550AB-A) 550W //259zł

Dysk twardy: Samsung SpinPoint F3EG 250 GB (SATA II, 16MB cache, 7200 obr.) //159 zł

Napęd optyczny: jak najtańszy się da jedynie do instalacji windowsa będzie mi potrzebny czasem coś komuś nagrać. do 100 zł myślę

Suma:~3100 zł

Ceny jak i części w oparciu o stronę komputroniku ze względu na konfiguratora, zakup będzie na raty więc zapewne kupie go w komputroniku chyba, że macie lepszy pomysł. Najważniejsze pytanie/prośba mianowicie co byście zmienili i dlaczego (proszę o dodawanie ceny).

Osobiście zmieniłbym w tym zestawie kilka rzeczy.

Nie opieraj się chłodzeniu, które zostało dołączone do procesora. Są strasznie głośne, a już na pewno podczas grania w gry komputerowe. Do tego nie utrzymają zbyt dobrej temperatury, co uniemożliwia Ci podkręcenie procesora. Polecam na ten procesor chłodzenie Scythe Mugen 2 Rev.B (Sam zamówiłem ten procesor i to samo chłodzenie), Zalman Quiet lub Zalman Performa.

Procesory mogą różnić się ceną ze względu na załączone wyposażenie w BOX'ie. W sklepie, w którym kupowałem też tak było.

Zasilacz wziąłbym OCZ ModXStream 500W z modularnymi kablami.

Dysk twardy brałbym Samsung'a z serii SpinPoint F3 - 500GB wystarczy. Koszt z rzędu 175 złotych.

Napęd optyczny jakiś firmy LG.

Obudowy nie możesz brać za 100zł ... Chłopie. Nie wiem gdzie znalazłbyś za tyle dobrą obudowę. Chyba, że chcesz mieć jakąś gównianą blachę,a nie obudowę. Obudowa przecież odpowiada za temperaturę wnętrza. To jest bardzo ważne. Weź chociażby Thermaltake V3 lub Antec Gamer Two Hundred.

Karta graficzna dobry wybór.

Pamięci weź jakieś tańsze. Nie opłaca się wydawać więcej niż 400 złotych,bo różnicy nie uświadczysz. Bierz jakieś tańsze 2x2GB DDR3 od 1333MHz do 1600MHz z CL9 do 400 złotych.

Procesor dobry wybór - łatwo przerobisz na model 965. Płyta główna też powinna być dobra.

Raczej odradzam kupowanie w komputroniku - Zbyt drogo. Pozostaje jeszcze pytanie gdzie mieszkasz. Spójrz na sklepy: esc.pl, ram.net, proline.pl

Pozdrawiam !

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ 555zł

SilentiumPC spartan HE923 - 65zł

AsRock 890GX Extreme3 /AMD 890GX/ 399zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 370zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł

HIS Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1059zł

OCZ ModXStream Pro 600W 279zł

SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black (bez zasilacza) 220zł

Suma 3126 zł (z Box-owym coolerem 3061zł) ceny ESC.pl

+ praktycznie każde chłodzenie inne niż standard jest lepsze

+ płyta na nowym chipsecie i dobre OC

+ ram wystarczający dla układów z AMD (zysk z tych OCZ marginalny)

+ dysk najwydajniejszy 1-talerzowy

+ karta bez zmian bo jest SUPER

+ zasilacz z odpinanymi kablami starczy również 500-550W od OCZ

+ obudowa chwalona - ewentualnie jakiś CM za 150 zł + zapomniany napęd

Ram wybrałem ze względu na cl 6, macie racje i lepiej wziąć coś tańszego a zainwestować w chłodzenie procka.

Co do dysku wybrałem 250 gdyż nigdy nie zapisałem w całości obecnego 160 gb zawsze 20-30 zł w kieszeni.

Co do płyty muszę je porównać zanim cokolwiek napisze

Obudowa i zasilacz OCZ 500W jak najbardziej tak (miałbym samolot w pokoju :P)ale czy wystarczy mi przy OC W?

Ja bym nadal nalegał, abyś wziął Samsung'a SpinPoint F3 500GB. 20 złotych dopłacisz,a masz bardzo szybki dysk i wydaje się, że cichy. Możesz odczuć różnicę przy otwieraniu jakiś programów lub przy wczytywaniu map w grach. Co do pamięci RAM - cieszę się,że przemówiliśmy Ci do rozsądku.

Obudowa - właśnie bym wziął jednak tą, co radził wrzesi0 albo Antec'a Two Hundred. Jak się obawiasz czy nie starczy Ci 500W to bierz ten sam model tylko 600W. Na moje powinno wystarczyć. Dobry zasilacz, dobrej marki.

Pozdrawiam !

W wypadku obudowy miedzy tymi dwoma zadecyduje wygląd skoro obie są polecane zobaczę która ładniej będzie się komponować w pokoju :D

Czytam w miedzy czasie wszystko co znajdę na necie na temat części które podaliście, i faktycznie może i 500 gb to za wiele dla mnie ale 1-talerzowy dysk według recenzji i tego co piszecie jest wart tych 20 zł więcej. Co do zasilacza nie jestem pewien a 550W OCZ nie ma :P

Czy polecacie zakup na esc.pl ?

Zestaw zaproponowany przez wrzesi0 jest bardzo dobry, zmieniłbym w nim tylko jedną rzecz:

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ 555zł

SilentiumPC spartan HE923 - 65zł

Asus M4A758TD-V EVO - 320zł

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 370zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł

HIS Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1059zł

OCZ ModXStream Pro 600W 279zł

SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black (bez zasilacza) 220zł

Suma 3066 zł (z Box-owym coolerem 2981zł) ceny ESC.pl

Reszta jak najbardziej GIT