Skocz do zawartości

Memtest - 170 errors

Recommended Posts

Witam.

Od jakiegos czasu mam problem z moim PC. Mam randomowe BDoS z roznymi kodami błędu. Zaczeło się tak dziać na starej płycie głownej na podstawce AMD, lecz przelecialem memtestem kazda kosc po kazdym slocie i przestalo BS. Od niedawna przesiadlem sie na podstawke 1155 z nowym prockiem i dyskami. Od 2tyg strasznie wywala mnie przy najproztrzych czynnosciach. Czesto tez mam ze program przestal dzialac, przy renderingu i graniu. Na to wskozuje ze cos nie tak z ramem. Dzis postanowilem sprawdzic je, a okazalo sie to ze przy 4x4 wywalilo mi 170 errorów :D Nie wiem czy mi sie oplaca sprawdzac 1 by 1 na kazdym slocie w tym wypadku ? ( jest to dosc czasochłonne). Da sie jakos to naprawic ?

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/bk-iqoeilngijvfoquprccu.jpg

Raport z memtestu:

20131125_200422.jpg

Spec:
╔CPU : Intel Core i7-3770K 3.50GHz @ 4.5GHz 
╟COOLER: Corsair Hydro H80i High Performance 
╟MBO : MSI Z77A-GD65 Gaming 
╟RAM : Corsair 8GB (4x2) DDR3 1666Mhz 8-9-9-21 
╟HDD : 128GB OCZ Agility 3 for OS/BF3 + HD204UI 2TB 
╟GPU : Gigabyte HD 7970 GHz Edition WF 3X 3GB 
╚PSU : Antec High Current Gamer 750W 

Sprawdź obie na pierwszym slocie, jeśli jedna z kości będzie miała błędy to do wyrzucenia, albo na gwarancję :D Jeśli nie będzie błędów na pierwszym slocie, na obu kościach, to będzie znaczyć że coś jest nie tak z którymś bankiem pamięci! Jeśli obie będą miały błędy na pierwszym slocie, sprawdź na kolejnym, no chyba że obie kości uwalone, ale to mało prawdopodobne. Trochę na logikę :D

Edytowane przez Kamillus
  • Popieram 1

Wiec tak dzis mailem caly dzien dla mojego PC i porobilem testy. 

Mam 4 kosci ramu po 2GB wiec podpisalem je numerkami R1, R2, R3 i R4.

Testy jakie wykonalem to:

R1 slot 0, R2 slot 1.

R1 slot 2, R2 slot 3

Potem R1 i R2 testowalem na kazdym slocie odzielnie.

Test przeszedl bez problemu.

R3 i R4 testowalem tak samo, lecz przy testowaniu R3 slot 2, R4 slot 3. Wywalilo mi bledy, wiec zrobilem test ponownie, 2 passy, zamienilem ramy, 2 passy, pojedynczo testowalem oba ramy na obu slotach, pass.

Nie wiem co jest grane. Lecz odpalilem Win, pogralem w gry i nic nie wywala jak narazie.

Edytowane przez milek926