Skocz do zawartości

Radeon HD6770/7770 + i3 Sandy/Ivy Bridge

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie modyfikacji komputera. Aktualnie to jest:

CPU: Intel Celeron G550

MOBO: Asus P8H61-M LE R2.0

RAM: Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9

GPU: Asus GeForce 8600GT 256MB DDR3

HDD: Seagate 500GB SATA2

ODD: Samsung DVD-RW SATA2

PSU: Aerocool VP-450 450W (ten nowszy z słabszą linią +12V)

CASE: jakiś I-BOX + wentylator 120mm 1000-1100 rpm

Komputer znajomego który się kompletnie na tym nie zna, chciałbym w nim wymienić grafikę i procesor. Koszt operacji to maksymalnie 600 zł (brak kasy, ma niepełnosprawne dziecko, częściowo dofinansowuje ja). Czy Radeon HD6770 lub HD7770 (jeśli by się udało wyrwać tanio) i jakikolwiek Intel Core i3 to dobre rozwiązanie w tej kwocie? Oczywiście mowa o częściach używanych, przeznaczenie to głównie gry FPS. Monitor to bodajże 17" z rozdzielczością maksymalną 1280x1024. Gry nie muszą chodzić na ustawieniach wysokich i innych wodotryskach. Dziękuję za wszelkie porady i spostrzeżenia. Pozdrawiam, Krzysztof!

Syn ma HD  6850 z prockiem Amd 3x 3,8 ghz, praktycznie każda gra w tej rozdzielczosci mu smiga na wysokich.

Taki zestaw powinien dać radę

http://allegro.pl/karta-graficzna-sapphire-amd-radeon-hd-6850-1gb-i3718183294.html

http://allegro.pl/intel-core-i3-3220-3-3ghz-3mb-slga1155-i3728496783.html

Edytowane przez kosmita

sprzedasz starego proca za160zł i kupisz używanego gtx460/hd5830

Nowy Celeron IB G1620 kosztuje 154 zł to jak używanego G550 mogę opchnąć za 160 zł?

A może sprzedać proca + płytę + grafikę za ok 250zł i mając 850zł kupić http://www.morele.ne...ry/info/TEX6pf/ ?

Sprzedaż płyty raczej nie wchodzi w grę, podzespoły były kupione w styczniu tego roku. Jak bym mu teraz powiedział że trzeba sprzedać jeszcze płytę to by się chłop załamał chyba.

Nie ukrywam, że zależało by mi na gwarancji sklepowej/producenta a nie tylko na rozruchowej 7/14 dni (już raz się naciąłem, gość dał miesiąc gwarancji rozruchowej a GPU padło po 5-6 tygodniach...).

Radeon HD 7770 w tej rozdzielczości o której piszesz (1280x1024) będzie sie zdecydowanie  sprawował więcej jak dobrze nawet przy nowych pozycjach. Na aukcjach poniżej 300 zł. Inny model który mogę ci polecić to 7750 (DDR5)- małe zurzycie prądu, w tej rozdzielczości też to będzie sie spisywało dobrze. Ze staroci warto sie zainteresować modelem 6850 wydajność na poziomie 7770, cena podobna, zurzycie prądu większe. W zestawie, który opisałeś zdecydowanie wąskim gardłem jest pamięć 4 GB- proponuję dokupić kolejne 4 (cena ok 100 zł)- większość nowych gier wymaga do sprawnego działania 8 GB. Pamiętaj że kość musi mieć parametry identyczne jak ta którą dysponujesz by działały w trybie dual. Jeśli chodzi o procesor to proponuje i3 2120 dwu rdzeniowy z ht cena ok 250 zł. RAZEM ok 650 zł. Pozdrawiam.