Skocz do zawartości

Monitor do programowania.

Recommended Posts

Witam, zbliżają się święta i rozważam zakup nowego monitora. Niestety ciężko mi się zdecydować. Patrzyłem  już listę "chcę monitor do.../za", ale wciąż ciężko mi wybrać. Dodatkowo jakoś nie jestem przekonany do innych firm poza LG oraz Samsungiem, ale nie skreślam ich. Jeżeli ktoś byłby mógłby mi coś polecić byłoby super, z małym argumentem czemu akurat ten :P.

Parametry (ale jak ktoś coś innego zasugeruje to z chęcią zobaczę :) ):

- FullHD

- Matryca IPS

Użytkowanie

- głównie programowanie, czytanie itp.

- trochę gry, filmy.

Mogę przeznaczyć około 1300 zł na zakup. Ostatecznie zapytam trochę inaczej, może lepiej poczekać z zakupem bo za niedługo się ukazuje coś co będzie bardziej warte zakupu ?

Z góry dzięki!

nie ma na co czekać, bo zawsze jest na co czekać - w ten sposób nigdy się nie zdecydujesz

polecić mogę dwa modele: Eizo FS2331 oraz NEC EA244WMi, drugi trochę ponad budżet - oba monitory zjadają koreańską konkurencję w ramach przystawki i proszą o danie główne - głównie chodzi o parametry (jakość) obrazu oraz dbałość o wzrok użytkownika 

Na Eizo spoglądałem niedawno, ale trochę mnie odpycha design niektórych modeli i ich "ociężałość" 

w oczach. Jeszcze zerknąłem na polecane modele i model Eizo EV2336W jest ciekawszy dla mnie, tylko czy byłby on dobrym substytutem dla poleconego przez Ciebie modelu ? I czy w ogóle trafia w moje wymagania ?:) 

nie licząc FS generalnie nie polecam do tekstu monitorów mniejszych niż 24" z powodu rozmiaru plamki, która przy czytaniu musi być wystarczająco duża, EV jak najbardziej, ale EV2436W - bardzo fajny do biurowej pracy i tzw all-around, tylko droższy od wspomnianego NEC

Posiadam Dell U2412M.

Jest na IPS oraz full HD.

Tak więc spełnia wymogi przez Ciebie określone.

No i mieści się spokojnie w założonym budżecie.

EDIT:

i zapomniałem napisać, że ten monitor zdecydowanie mogę Ci polecić.

Edytowane przez madoch

Dzięki za pomoc i sugestie:). Jeszcze przemyślę który wybiorę, aczkolwiek bardzo spodobały mi się te Eizo, szczególnie model EV2436W.

Hej ponownie, dużo myślałem, czytałem i chyba się zdecyduję na zakup Eizo EV2436W lub NEC EA244WMi. Przejrzałem większość tematów na ich temat na forum, ale wciąż ciężko mi wybrać.

Oba mi się w miarę podobają pod względem budowy, choć EIZO trochę bardziej. EIZO ma gwarancję dłuższą plus to PWM (tylko nie do końca rozumiem na czym to polega), a NEC 8 bitowe diody (nie wiem czy dobrze rozumiem o co chodzi, ale ogólnie mówiąc  daje mi to szerszą barwę kolorów ?). No i jeszcze różnica cen się waha od 300 do 450 zł. 

Czy warto dopłacić i wziąć EIZO czy jednak NEC ? Zważywszy na moje wymagania wcześniej wymienione oczywiście. 

Edytowane przez ashur

to PWM (tylko nie do końca rozumiem na czym to polega)

w skrócie: na tym, że podświetlenie nie migocze

NEC 8 bitowe diody (nie wiem czy dobrze rozumiem o co chodzi, ale ogólnie mówiąc  daje mi to szerszą barwę kolorów ?)

nie diody, tylko panel

więcej info, wraz z linkami do stosownych artykułów znajdziesz w poradniku 

http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/