ashur 1 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Witam, zbliżają się święta i rozważam zakup nowego monitora. Niestety ciężko mi się zdecydować. Patrzyłem już listę "chcę monitor do.../za", ale wciąż ciężko mi wybrać. Dodatkowo jakoś nie jestem przekonany do innych firm poza LG oraz Samsungiem, ale nie skreślam ich. Jeżeli ktoś byłby mógłby mi coś polecić byłoby super, z małym argumentem czemu akurat ten . Parametry (ale jak ktoś coś innego zasugeruje to z chęcią zobaczę ): - FullHD - Matryca IPS Użytkowanie - głównie programowanie, czytanie itp. - trochę gry, filmy. Mogę przeznaczyć około 1300 zł na zakup. Ostatecznie zapytam trochę inaczej, może lepiej poczekać z zakupem bo za niedługo się ukazuje coś co będzie bardziej warte zakupu ? Z góry dzięki! Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 nie ma na co czekać, bo zawsze jest na co czekać - w ten sposób nigdy się nie zdecydujesz polecić mogę dwa modele: Eizo FS2331 oraz NEC EA244WMi, drugi trochę ponad budżet - oba monitory zjadają koreańską konkurencję w ramach przystawki i proszą o danie główne - głównie chodzi o parametry (jakość) obrazu oraz dbałość o wzrok użytkownika Cytuj Link to post Share on other sites
ashur 1 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Na Eizo spoglądałem niedawno, ale trochę mnie odpycha design niektórych modeli i ich "ociężałość" w oczach. Jeszcze zerknąłem na polecane modele i model Eizo EV2336W jest ciekawszy dla mnie, tylko czy byłby on dobrym substytutem dla poleconego przez Ciebie modelu ? I czy w ogóle trafia w moje wymagania ? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 nie licząc FS generalnie nie polecam do tekstu monitorów mniejszych niż 24" z powodu rozmiaru plamki, która przy czytaniu musi być wystarczająco duża, EV jak najbardziej, ale EV2436W - bardzo fajny do biurowej pracy i tzw all-around, tylko droższy od wspomnianego NEC Cytuj Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Posiadam Dell U2412M. Jest na IPS oraz full HD. Tak więc spełnia wymogi przez Ciebie określone. No i mieści się spokojnie w założonym budżecie. EDIT: i zapomniałem napisać, że ten monitor zdecydowanie mogę Ci polecić. Edytowane 25 Listopada 2013 przez madoch Cytuj Link to post Share on other sites
ashur 1 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc i sugestie:). Jeszcze przemyślę który wybiorę, aczkolwiek bardzo spodobały mi się te Eizo, szczególnie model EV2436W. Hej ponownie, dużo myślałem, czytałem i chyba się zdecyduję na zakup Eizo EV2436W lub NEC EA244WMi. Przejrzałem większość tematów na ich temat na forum, ale wciąż ciężko mi wybrać. Oba mi się w miarę podobają pod względem budowy, choć EIZO trochę bardziej. EIZO ma gwarancję dłuższą plus to PWM (tylko nie do końca rozumiem na czym to polega), a NEC 8 bitowe diody (nie wiem czy dobrze rozumiem o co chodzi, ale ogólnie mówiąc daje mi to szerszą barwę kolorów ?). No i jeszcze różnica cen się waha od 300 do 450 zł. Czy warto dopłacić i wziąć EIZO czy jednak NEC ? Zważywszy na moje wymagania wcześniej wymienione oczywiście. Edytowane 28 Listopada 2013 przez ashur Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 to PWM (tylko nie do końca rozumiem na czym to polega) w skrócie: na tym, że podświetlenie nie migocze NEC 8 bitowe diody (nie wiem czy dobrze rozumiem o co chodzi, ale ogólnie mówiąc daje mi to szerszą barwę kolorów ?) nie diody, tylko panel więcej info, wraz z linkami do stosownych artykułów znajdziesz w poradniku http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/ Cytuj Link to post Share on other sites
ashur 1 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Dzięki , strasznie dużo jest skrótów i określeń i ciągle mylą się. Ale wracając do mojego dylematu, NEC czy EIZO ? Przepraszam jeśli truję za bardzo ale to spore pieniądze są a nie chciałbym podjąć złej decyzji. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 umów się w salonie, idź i obejrzyj, porównaj nikt za ciebie nie podejmie decyzji Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts