Skocz do zawartości

podkręcanie Sapphire HD 7950 Vapor-X

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnośnie podkręcania tego radka.

Mój sprzęt to

i7 3820

mobo msi x79a-gd65

2x8bg ram good ram 1600mhz

zasilacz Seasonic Platinum Series 860W

dyski ssd kingstona i segate 2Tb drugi

podkręcam Msi Afterburner

Zacząłem podkręcac tą grafike metodą podnosząc na rdzeniu po 30 mhz aż doszedłem na standardowym napieciu do 1070Mhz i podczas testów 720p w Catzilli zaczęło sypac artefaktami. Po czym tak jak radziliscie obniżałem częstotlowość o 5 Mhz ale coś nie tak jest ponieważ mając na rdzeniu 1040 Mhz wcześniej nie wywalało nic w benchmarku a po obniżeniu do tego poźiomu nadal je sypało. Obniżałem nadal o kilka kolejnych Mhz i przy 1025Mhz sypało delikatnie w Catzilli jak również w Futuremark Cloud test. Wiem że smarki to nie to samo co test gier więc puściłem AC4 Black Flag na 1920x1080 Very hight detale na taktowaniu 1010Mhz i jeden artefakt miałem wiec obniżyłem do 1000Mhz i było ok. Podczas ustawiania rdzenia na 1070Mhz próbowałem ustabilizowac power limit w Afterburner Msi o 5 % ale to nic nie dało, wiec czy mam podnieść już ten limit na więcej. Czy to juz zaczyna się limit mojej karty w podkręcaniu rdzenia? Czytałem że ta karta spokojnie powinna więcej wytrzymać. Tempy 61C na rdzeniu, Vram 67C-68C. Jesli możecie to poradzcie dzięki.

Edytowane przez kyciu

Nie używam power limitu do kręcenia tych kart. A mam ją kręconą już 2-gi rok, od zawsze 1150 1200. . ). W opcjach Msi odblokuj kontrolowanie napięcia. Podbijam napięcie w msi, ale sugeruję się sensorami z gpu z. Bo kilka wersji temu msi afterburner pokazywał względnie to napięcie które ustawiałem w nim, nie dziś. Kiedyś na msi dawałem 1181V i latała karta do 1250 dziś suwak ponad 12xx. Obroty wentylatorów mam podbite procentowo też z msi A... .  Wiadomo każda sztuka inaczej sie kręci ja jeszcze nie trafiłem na kartę z tej seri która by nie gadała przy 1150. Dodam jeszcze filmik https://www.youtube.com/watch?v=nPxWyOYyAcs&feature=c4-overview&list=UUkY7hLWxoFiOHa9AC7Pcsjghttp://imageshack.us/a/img534/5755/3aar.jpg

Edytowane przez karoli

W moim przypadku to 61 jak mam bardzo ciepło w mieszkaniu, ale używam pasty liquid pro. Generalnie dla taj karty 70+ to nie problem. Pamięci jak na filmiku widać 1600mhz. Tak jak w filmiku mam regulację podbitą wentylatorów poprzez program msi. Może trochę bardziej słychać kartę, ale ja siedzę głównie na słuchawkach to nic nie słyszę. ps, w gpu z w sensorach na samym dole masz temp VRM 1 2 tutaj trzeba też uważać żeby nie przekraczać temp 90 /100 to już zdecydowanie za dużo choć wiem że są ludzie też mają tam 110. Ale to jest kwestia czasu aż się wysypie karta. Ja utrzymuję po wielu godzinach grania tą temp. na poziomie 70 +- . VRM

Edytowane przez karoli

W jaki spośób ustawiać napięcie karty przykładowo jak mam 1070Mhz na rdzeniu to mam podobne wartosci ustawic na napieciu bo z tego co widziałem to hw info pokazuje mi napiecie gdzies ok 1,215V podczas obciażenia karty

Edytowane przez kyciu

Jeżeli kręcisz to najpierw zacznij od gpu, a potem zmieniaj taktowanie pamięci. Znajdź limt i odejmij od tego kilka procent, jeżeli nie zmieniałeś napięcia to nie podkręcisz tej karty więcej. Coś mi się nie chce  wieżyc że to jest napięcie dla gpu co podałeś .

Power Limit pozwala karcie pobierać o max 20% więcej prądu. Mój 7950 Vapor-X "idzie" tylko na 1075 Mhz nie ważne czy dam napięcie max 1.3V czy zostawię stockowe. Cóż taka sztuka Mnie się trafiła. Ja do kręcenia używam SAPPHIRE TriXX w najnowszej wersji ponieważ nie trzeba w nim kombinować aby odblokować napięcie :) Troszku się zawiodłem że tylko tyle wyciągam ale cóż takie Moje szczęście. Poniżej wklejam link do wyniku 3dmark11 po OC rdzenia do 1075, pamięci nie ruszałem gdyż znikomą korzyść to przynosi :) 

http://www.3dmark.com/3dm11/7351037

• 2 tygodnie później...

dzisiaj mogłem wypróbować wasze porady dopiero ale to nic nie daje w sapphire trixx spokojnie na 1070 Mhz standardowym napięciu nie było artefaktów, podniosłem  do 1100Mhz w Afterburner  i sterownik ekranu w Catzilli przestał działać. Próbowałem zwiększenia napięcia mV najpierw do 1250,nawet do 1300 a także power limit na +20 dałem i to samo crash  wiec niestety chyba także mi się trafił jakiś kiepski egzemplarz

testując AC4 black Flag nawet przy 1070Mhz są artefakty więc zmniejszyłem już do 1010Mhz

mam wersje 2 grafy z radiatorami na sekcji.

Testowałem Futuremarkiem stabilnie poszło na gpu1010Mhz pamięci 1400Mhz więcej nie  podnosiłem

http://www.3dmark.com/3dm/1752739

Dzięki za pomoc.

Znalazłem rozwiązanie problemu. Na tej grafie jest przełącznik bodajże od 2 biosów i karta miała crash ponieważ miałem ustawione na 1 pozycji a po przełączeniu na 2 spokojnie hula na 1100 i lecę wyżej sprawdzając.

Testy po podkręceniu grafy vddc 1300  +20% http://www.3dmark.com/3dm/1787532.

Temat do zamknięcia.

Edytowane przez kyciu
  • Popieram 1