voshashz 0 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam Jest to moj pierwszy post tutaj i niewiem czy wszystko uda mi sie poprawnie wyjasnic ale bede probowal :-) Zatem : Niedawno zakupilem sprzet tanio bo tanio niestety niestac mnie bylo na lepszy Plyta glowna : Biostar a55md2 http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=620#dl Procesor : DualCore AMD A6-5400K, 3800 MHz (38 x 100) Pamiec : DIMM1: 8 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM niestety szukalem nazwy i mi sie nieudalo nawet na pamieci nic niewidzialem Karta graficzna : Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 650 (1 GB) Dobra ale problem jaki mam jest z pamiecia poniewaz w biosie ( zaktualizowalem do najnowszego ze strony ) pokazuje ze jest to 8gb ( nawet sprawdzalem pamiec i jest to 8gb ) niestety w windowsie 7 x64 pokazuje ze jest 8gb ale dostepne tylko 3.96 i tutaj nic niemoge zdzialac Wylaczylem juz zintegrowana karte w biosie i jedynie to myslalem ze jako ze zintegrowana to dlatego windows dzieli mi pamiec ale to niestety nie to. Sciagnelem manuala do biosu ale tam niestety nic nie jest opisane w normalnym ( chodzi mi o jezyk [o tutaj masz wylaczyc bedziesz miec cala pamiec :-) ]) Dlatego zdecydowalem sie w koncu zaczerpnac troche z neta i trafilem tutaj moze ktos spotkal sie z problemem lub bedzie wiedzial co zrobic ? Pozdrawiam ! Cytuj Link to post Share on other sites
fhvftgcxg 0 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Może spaliło ci się 4gb. A masz 2x4gb czy 1x8gb ? Edytowane 24 Listopada 2013 przez fhvftgcxg Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Wchodzisz do msconfig > rozruch > opcje zaawansowane i odznaczasz maksymalna pamięć. Jeśli jest odznaczona to zaznacz - reset, potem znowu wchodzisz odznaczasz - reset. Cytuj Link to post Share on other sites
voshashz 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Sprobuje teraz z tym zaznaczaniem pierwszy raz uruchamiajac msconfig bylo odznaczone wiec zaznaczylem i odrazu z automatu ustalilo mi 8000 +/- jakos tak po czym reset i pokazuje zaznaczone ale liczba "0". Sprubowalem to zrobic niestety nadal na 8gb pamieci tylko 3.96gb dostepne, nie jestem pewien ale moze to miec zwiazek z tym ze jak instalowalem system to mialem jeszcze zintegrowana grafike dwa tyg. po tym zakupilem tego GTX 650 przeinstalowalem sterowniki wylaczylem zintegrowana w biosie. poczym nierobilem nic wiecej nie przeinstalowywalem nic oprocz tego ? Jesli nie to to naprawde probowalem juz wyslac nawet maila do biostara niestety nie uslyszalem od poltora tyg. odzewu... Edytowane 24 Listopada 2013 przez voshashz Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Spróbuj reinstalować system. Cytuj Link to post Share on other sites
voshashz 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Tak jeszcze zapytam : znalazlem cos takiego w manualu od biosu : Total Memory Shows system memory size, VGA shard memory will be excluded no i pod total memory pokazuje mi 4gb tylko gdzie teraz mam znalezc opcje wylaczenia tej VGA Shard memory jako ze moj procesor ma wbudowana integre ? Edytowane 24 Listopada 2013 przez voshashz Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Po zamontowaniu dedyka automatycznie jest wyłączana integra i cały ram jest dostępny dla CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 A spróbuj tego, jak pamieć jest w jednej kości to przełóż do drugiego slotu pamięci, natomiast jak są dwa to zamień miejscami. Jak będzie to samo spróbuj potestować pamięci osobno [ jak są dwie ]. Cytuj Link to post Share on other sites
voshashz 0 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 A spróbuj tego, jak pamieć jest w jednej kości to przełóż do drugiego slotu pamięci, natomiast jak są dwa to zamień miejscami. Jak będzie to samo spróbuj potestować pamięci osobno [ jak są dwie ]. Testowalem pamiec juz memtestem przeszlo bezproblemowo 8 testow albo 9 niepamietam robilem to napoczatku uzytkowania, wczoraj takze przekladalem pamiec mysle ze jest to spowodowane tym ze procesor jest z wbudowana karta graficzna ale wylaczenie jej w biosie powinno zalatwic sprawe niestety tego niezrobilo i niewiem co dalej ... boje sie w tej chwili zakupic ram bo chcialem kupic g-skille plyta obsluguje je w szybkosci 2133 a chce kupic w dwoch kosciach jesli jednak nadal bedzie dzielic to neiwiem gdzie szukac pomocy... sprobuje napisac do producenta procesora moze tam maja rozwiazanie. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Testowalem pamiec juz memtestem przeszlo bezproblemowo 8 testow albo 9 niepamietam robilem to napoczatku uzytkowania, wczoraj takze przekladalem pamiec mysle ze jest to spowodowane tym ze procesor jest z wbudowana karta graficzna ale wylaczenie jej w biosie powinno zalatwic sprawe niestety tego niezrobilo i niewiem co dalej ... boje sie w tej chwili zakupic ram bo chcialem kupic g-skille plyta obsluguje je w szybkosci 2133 a chce kupic w dwoch kosciach jesli jednak nadal bedzie dzielic to neiwiem gdzie szukac pomocy... sprobuje napisac do producenta procesora moze tam maja rozwiazanie. To nie jest wina integry tylko systemu lub płyty. Miałem podobnie i wyłączenie iGP nic nie daje bo jak wkładasz dedyka a wszystko masz ustawione na Auto to automatycznie wyłącza iGP i zwalnia ram. Cytuj Link to post Share on other sites
voshashz 0 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Najwyrazniej wychodzi na to ze to jednak cos z plyta nie tak, Przeinstalowalem system nadal jest 3.97 pamieci do uzycia... :-( probuje dalej... Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 (edytowane) A ta pamięć [ bo masz w jednej kości ? ] jest jednostronna czy dwustronna ? Czy masz jakiegoś kolegę żeby sprawdzić pamięć u niego ? Edytowane 29 Listopada 2013 przez daryzda Cytuj Link to post Share on other sites
voshashz 0 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 na kosci niema zadnej informacji odnosnie tego , chyba ze aida mi cos powie jak ja zainstaluje. Co do sprawdzenia niemam jak :-/ tak czy inaczej plyta glowna i pamiec od poczatku cos mi swiruja musialem zmienic w zakladce performance ustawieniach ramu napiecie z auto na 1.65 inaczej wyrzuca mi co jakis czas blue screena wiec najpewniej jest to cos nietak albo z plyta albo z ramem ( ustawic tez musialem timing na kosciach zeby dzialaly stabilniej. ) byc moze to jest powod. Nadal czekam na odpowiedz od producenta plyty moze cos oni mi pomoga. jesli nie tak czy inaczej pamiec lepsza sie przyda wiec bede kupowal g-skille 1866 bo niby ta plyta obsluguje 2133 ale teraz pewnosci niemam wogole... :-/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts