Skocz do zawartości

Na co zamienić HD 7770?

Recommended Posts

Witam,

Panowie zamierzam wymienić kartę graficzną w komputerze mojego syna - na jego prośbę oczywiście.

Obecny konfig:

Procesor i3 3225

Płyta MSI Z77-G43

RAM 2 x 4GB 1600 Kingston

Zasilacz Deus G1 500W

Jeśli chodzi o budżet - oczywiście w granicach rozsądku. Nie ma chyba sensu kupować jakiegoś "potwora" za ponad 1000 pln do procesora i3?

A moze dokupić drugą HD 7770?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Edytowane przez wareczynski

Jak na mnie wybor ok. Juz pisze dlaczezgo. Otoz jezeli zdecyduje sie na powiedzmy 7790, to nieiwele zyska a wyda. 7850 to juz zysk wiekszy, ale w obecnym momencie taki 7870 bedzie cenowo niewiele drozszy a lepszy.

Co do gegforca to slynne historie a'la dwa rdzenie itp. Aczkolwiek taka 650 Ti Booost to swietny wybor, nic ponizej sie wg mnie nieplaca bo ieiwele zyskasz w porownaniu do 7770.

W zasadzie do kazdej nowszej gierki bedziesz potrzebowac czegos mocniejszego jezeli chodzi o CPU, glownie chodzi mi tutaj o rzeczy typu mmo, multiplayer (BF, WoW,WoT).

W sumie teraz 3350P mozna chyba dstac za ok 620 zl, wiec na przyszlosc masz co zakupic, upchnac swoja obecna karte i prcka i dolozyc 600-800 zl i zestaw niezly :)

Witam.Według mnie do kwoty 700zł można również polecić GTX 660 jak również "nowego" R9 270 ( ten drugi to taki przypudrowany HD 7870 z nowym numerkiem w nazwie ) ;)  Poniższy test powinien dać pewien obraz sytuacji  :right:

Radeon R9 270 vs GTX 660

Edytowane przez ivanos
  • Popieram 1

Wybór raczej pomiędzy R9 270 i GTX 660 dodatkowo w obu przypadkach dostajemy zestaw gier do wyboru co na pewno zainteresuje syna :D

Warto też nadmienić, że niezależnie od tego, czy wybór padnie na R9 270 czy GTX-a 660, w zestawie znajdzie się co najmniej jedna gra. Nvidia dołącza Splinter Cell: Blacklist oraz Assassin's Creed IV: Black Flag (o czym informowaliśmy jakiś czas temu), AMD zaś objęło dziś swoją promocją wszystkie nowe Radeony – powraca Never Settle Forever. Nabywcy któregokolwiek Radeona z serii R9 (włącznie z testowanym dziś R9 270) dostaną pełną wersję najnowszej strzelanki studia DICE, Battlefield 4. Ci, którzy zdecydują się na Radeona R7 260X, otrzymają kupon Radeon Silver, uprawniający do pobrania dwóch wybranych tytułów z listy.

• Popieram 1

A ja zadam pytanie do czego jest ten komputer? Jeżeli do gier, to przetrzymałbym jeszcze 7770, a kupił wyżej wymienione i5. Masz świetną płytę do OC, więc nawet procek z odblokowanym mnoznikiem byłby super, oczywiście jeżeli portfel na to pozwala. 

• Popieram 1

A ja zadam pytanie do czego jest ten komputer? Jeżeli do gier, to przetrzymałbym jeszcze 7770, a kupił wyżej wymienione i5. Masz świetną płytę do OC, więc nawet procek z odblokowanym mnoznikiem byłby super, oczywiście jeżeli portfel na to pozwala. 

Komputer oczywiście do gier. BF3/4 i całej reszty nowych tytułów. Niestety ten 7770 nie bardzo sobie daje radę w porównaniu np. z moim GTX 660. Jeśli chodzi o gry jesteśmy bardzo na bieżąco ;-) stąd apel o wymianę karty. Może tego mojego GTXa dać synowi + jakąś i5 a sobie kupic coś innego?

• Popieram 1
Może tego mojego GTXa dać synowi + jakąś i5 a sobie kupic coś innego?

Możecie zamienić się grafikami.

Jeżeli chodzi o kupno nowej grafiki do Twojego komputera, no to gtx 770 (1350zł) będzie minimalnym wyborem na przyszłość. 7770 nie da rady na najwyższych detalach w bf4, ale na średnich powinien latać. W trójce powinien iść na high. Karta nie jest tragiczna.. warto przeczekać na niej jakiś czas i za dwa lub trzy miesiące kupić potwora dla i7 3770

Co do I5, to wszystko zależy od portfela i czy ma być to używka czy nówka (preferuję nówki).

Edytowane przez Bichits

Możecie zamienić się grafikami o ile zasilacze dadzą radę, dlatego przed jakąkolwiek zmianą, proszę, podaj obydwie platformy.

Co do I5, to wszystko zależy od portfela i czy ma być to używka czy nówka (preferuję nówki).

Moja konfiguracja jest w podpisie a konfiguracja syna w pierwszym poście.

Jeżeli chodzi o kupno nowej grafiki do Twojego komputera, no to gtx 770 (1350zł) będzie minimalnym wyborem na przyszłość. 7770 nie da rady na najwyższych detalach w bf4, ale na średnich powinien latać. W trójce powinien iść na high. Karta nie jest tragiczna.. warto przeczekać na niej jakiś czas i za dwa lub trzy miesiące kupić potwora dla i7 3770

Myślę , że gtx 770 to zbyt dużo dla mnie i zbyt dużo jak na konfig mojego syna. Chyba pozostałbym przy gtx 760 ( pytanie który ) a 660 dam mojemu graczowi, który już słysze podłapał temat :-)

Jeżeli chodzi o kupno nowej grafiki do Twojego komputera, no to gtx 770 (1350zł) będzie minimalnym wyborem na przyszłość. 7770 nie da rady na najwyższych detalach w bf4, ale na średnich powinien latać. W trójce powinien iść na high. Karta nie jest tragiczna..

up@

http://s23.postimg.org/ptxl5bkt7/bf4_cpu_gpu_test.png

Edytowane przez Znawca
  • Popieram 1

No własnie, czy te 2 gry dodają tylko do gtx 660 tak jak jest napisane parę postów wyżej czy do 760 też je dostanę?. To  dosyć istotne do Assassins Creed IV obiecałem kupić więc miałbym upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu.

Czy dają je do wszystkich kart czy tylko do kart określonych producentów?

Sama karta ciekawa, chyba się zdecyduję.....

no nie do końca na ultra, bo 270x (7870), którego tutaj nie ma, jakoś ledwo dawał radę w becie. Jak będzie z 7770 (260x), to zobaczę jak będę miał grę... za jakiś czas jak wydadzą grę w "pełnej wersji"  Skoro ja mam jakieś 35 fps, no to na 7770 będzie jeszcze mniej. Oczywiście wszystko mówię o ultra detalach, na high będzie latało.

@Up

Wszystko zależy od sklepu, nie producenta grafiki. Sama gtx 660 jest objęta promocją. Apropos producenta, to ta podana wyżej to miód.

Dla ogarnięcia: Syn dostanie 660, a Pan 760? 

Edytowane przez Bichits

no nie do końca na ultra, bo 270x (7870), którego tutaj nie ma, jakoś ledwo dawał radę w becie. Jak będzie z 7770 (260x), to zobaczę jak będę miał grę... za jakiś czas jak wydadzą grę w "pełnej wersji"  Skoro ja mam jakieś 35 fps, no to na 7770 będzie jeszcze mniej. Oczywiście wszystko mówię o ultra detalach, na high będzie latało.

@Up

Wszystko zależy od sklepu, nie producenta grafiki. Sama gtx 660 jest objęta promocją. Apropos producenta, to ta podana wyżej to miód.

Dla ogarnięcia: Syn dostanie 660, a Pan 760? 

OK, to muszę dopytać bo ja nie kupuję sprzętu w sklepach tylko bezpośrednio od dystrybutorów. Ta karta w dystrybucji kosztuje sporo taniej.

Tak : gtx 660 chce mój syn a dla siebie w to miejsce chę kupić 760

Komputer oczywiście do gier. BF3/4

Myślę , że gtx 770 to zbyt dużo dla mnie i zbyt dużo jak na konfig mojego syna. Chyba pozostałbym przy gtx 760.

http://i.imgur.com/wuGUiJp.jpg

Dla około 7 klatek więcej, to chyba nie warto bawić się w wymianę karty graficznej.

Moje osobiste zdanie: Do BF3/4, to  R9 280X jako minimum, tym bardziej, że będzie obstawiony i7'ką 3770.

Edytowane przez SKEEPER46
  • Popieram 1

W zbliżonej kwocie można już trafić nówkę GTX 670 Power Edition szybszą od GTX 760 :P  Nie mniej osobiście celował bym co najmniej w GTX 680-770 do tego i7 ;)

http://allegro.pl/megahit-msi-geforce-gtx-670-2gb-gddr5-oc-dvi-hdmi-i3736235707.html

To chyba tylko pozostaje mi pozazdrościć możliwości :)  Nie na tak na serio to gtx 660 mi wystarczał do mojej pracy zawodowej i grania z moim z synem po sieci ale ponieważ się uparł na nową kartę i rzeczywiście ta 7770 czasem nie daje rady  na Jego monitorze ( Asus MX279H ) w FHD to rzeczywiście chyba tego mojego gtxa dostanie.

http://i.imgur.com/wuGUiJp.jpg

Dla około 7 klatek więcej, to chyba nie warto bawić się w wymianę karty graficznej.

Moje osobiste zdanie: Do BF3/4, to  R9 280X jako minimum, tym bardziej, że będzie obstawiony i7'ką 3770.

BF3/4 jest przważnie "ostrzeliwany" przez mojego syna, który ma i3 3225 więc R9 280X to chyba nie bardzo. 3770 jest w moim komputerze do którego chcę kupić kartę w zamian za gtx 660, którego zainstaluję w Jego komputerze.