Vavan 0 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam serdecznie, po tym jak moja poprzednia mysz tracera skończyła swój żywot, jestem zmuszony nabyć nową. Niestety - nie jestem w tym jakoś specjalnie zaawansowany, dlatego więc specjalnie zarejestrowałem się na tym forum, aby spytać się Was, którzy mają zapewne o wiele większe pojęcie o myszkach ode mnie. Do czego potrzebuję myszkę, bo to chyba jest najważniejsze? Cóż, najczęściej gram w gry typu MMO, równie często jednak co i FPS - dlatego też, pomimo wygody, ogromnym plusem dla mnie byłaby duża ilość programowalnych przycisków. DPI nie jest dla mnie wielkim wymogiem - przeważnie korzystam z jakichś średnich przedziałów, dokładnie niestety nie jestem w stanie powiedzieć. Nie patrzę tutaj za bardzo na sam wygląd gryzonia, jednak...Logitechy są okropne. Styl trzymania przeze mnie myszki to fingertip grip. Nie wiem, o czym mógłbym tutaj jeszcze wspomnieć? Zależy mi na tym, by myszka była przewodowa. Liczę na jakieś ciekawe propozycje i pomoc z Waszej strony Cytuj Link to post Share on other sites
SenzZe 6 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Polecam mysz Logitech Gaming Mouse G300 sam jej używam, bardzo dobram, solidna, Idealna do FPS'ów Edytowane 24 Listopada 2013 przez SenzZe Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Roccat Savu, chyba najbardziej oklepana i opłacalna opcja, do tego nie wygląda jak logitech Cytuj Link to post Share on other sites
Vavan 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Wygląda całkiem przyzwoicie, ale jest to mysz optyczna - a mi zależy na laserowej, o czym zapomniałem wspomnieć. G300 wygląda również ciekawie, ale jak to jest z tymi przyciskami po bokach - są użyteczne i łatwe w użyciu? Jest to nieco inne rozwiązanie niż w większości reszty myszek. Edytowane 24 Listopada 2013 przez Vavan Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Z minimalnym naciągnięciem budżetu jest jeszcze Kana V2. Jeżeli nie używasz powyżej 1600 DPI to nie rozumie ciśnienia na laser. Jaką masz podkładkę? Lasery lepiej działają z twardym podkładami jk np 4HD czy 9HD a te trochę kosztuję, optyki z kolei wolą szmacianki które są też sporo tańsze. Cytuj Link to post Share on other sites
SenzZe 6 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 co do g300 przyciski z boku są genialne, do myszy pobierasz/dostajesz oprogramowanie i tam mozesz sobie zmieniać profile myszy tzn. masz 3 profile: na 1możesz dać np najmniejszą ilośc dpi i dajesz sobie na ten profil kolor niebieski, na 2profilu dajesz najwyzsza ilosc dpi itp.. ogolnie chodzi mi o to ze podczas gry mozesz zmieniac szybkośc myszy klikajac 1przycisk, a reszte przyciskow z boku mozesz zaprogramować pod jakieś komendy, np: rzuć itp Cytuj Link to post Share on other sites
Vavan 0 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 @salahadin: Osobiście sądziłem, że laserowe mysze są po prostu lepsze od optycznych - dlatego też uznałem, że na optyczne należy spoglądać z przymrużeniem oka. Wcześniej nie mogłem dokładnie uznać DPI, a teraz, gdy używam mojej zastępczej myszki, korzystam z bodaj ustawienia 2500. Mógłbyś podesłać jakąś recenzję Kinzu v2, bo nie mogę nigdzie żadnych rzetelnych informacji znaleźć? @SenzZe: Dzięki, z pewnością zastanowię się nad g300 Cytuj Link to post Share on other sites
atomowy 100 Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Jeżeli gry fpsowe to zwróć uwagę na G400. Ja przesiadałem się z MX518 (G400) na G500 i ciężko było przyzwyczaić się do sensora, który był wysunięty na przód. Dodatkowo potwierdziłem ostatecznie, że lepszej myszki niż mx518 nie miałem - optyk jest lepszy niż laser. Co do przycisków G300 - na lewym przycisku używa się ich wygodnie, na prawym trochę mniej sprawnie. Jakiej myszki używałeś poprzednio? Cytuj Link to post Share on other sites
Vavan 0 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Był to Tracer Transformer TRM-504 - trochę awaryjna i średnio leżała w dłoni, ale darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby. Jeszcze wcześniej, przed nią - A4tech Evolution X750, którą już lepiej się trzymało. Cóż, czytam już któryś raz, że MX518 jest dobrą myszką - martwi mnie jednak, tak jak poprzednio, ustawienie dodatkowych przycisków, a dokładniej rzecz biorąc - przerwa pomiędzy nimi. Chyba, że guziki same w sobie są duże. Edytowane 25 Listopada 2013 przez Vavan Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 @salahadin: Osobiście sądziłem, że laserowe mysze są po prostu lepsze od optycznych - dlatego też uznałem, że na optyczne należy spoglądać z przymrużeniem oka. Wcześniej nie mogłem dokładnie uznać DPI, a teraz, gdy używam mojej zastępczej myszki, korzystam z bodaj ustawienia 2500. Mógłbyś podesłać jakąś recenzję Kinzu v2, bo nie mogę nigdzie żadnych rzetelnych informacji znaleźć? Mówiłem o Kanie nie o Kinzu Co do tego że laser lepszy od optyki jako zasad nie stosuj, sensory laserowe generalnie mają jeszcze przed sobą długą drogą zanim będą w stanie wyprzeć czujniki optyczne. Tutaj masz recenzję Kana V2. DPI używasz całkiem wysokiego więc dobry laser będzie dawał radę. Poleciłbym w takiej sytuacji jeszcze Sensei [raw] jeżeli byłbyś w stanie naciągnąć budżet, wersja z Guild Wars 2 ostatnio była mocno przeceniana wszędzie do około 160zł w innym wypadku RAWy nie przekraczają 200zł Cytuj Link to post Share on other sites
Vavan 0 Napisano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 (edytowane) Wybacz, zwykłe 'przejęzyczenie' - dosyć podobne nazwy ale myszki już nie. Osobiście również oglądałem Sensei [RAW], która niesamowicie wpadło mi w oko - konkretnie model Frost Blue. A i te dodatkowe +/-50 złotych nie powinno stanowić wielkiego problemu. Zastanawiam się już któryś dzień z kolei, i powoli coraz bardziej decyduje się właśnie na nią. Mam jeszcze jedno, dodatkowe pytanie - czy moglibyście polecić mi sklep internetowy, w którym mógłbym dokonać zakupu? W marketach typu Media Markt czy Saturn raczej większości modeli nie znajdę, a zapłata przy odbiorze byłaby mi bardzo na rękę. @Down - właśnie zapomniałem dopisać - czy sądzicie, że allegro jest godnym zaufania miejscem do tego? Często widuje się tam z ludźmi, którzy wystawiają podróbki sprzętu. Edytowane 26 Listopada 2013 przez Vavan Cytuj Link to post Share on other sites
SuperDragons 42 Napisano 26 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Wybacz, zwykłe 'przejęzyczenie' - dosyć podobne nazwy ale myszki już nie. Osobiście również oglądałem Sensei [RAW], która niesamowicie wpadło mi w oko - konkretnie model Frost Blue. A i te dodatkowe +/-50 złotych nie powinno stanowić wielkiego problemu. Zastanawiam się już któryś dzień z kolei, i powoli coraz bardziej decyduje się właśnie na nią. Mam jeszcze jedno, dodatkowe pytanie - czy moglibyście polecić mi sklep internetowy, w którym mógłbym dokonać zakupu? W marketach typu Media Markt czy Saturn raczej większości modeli nie znajdę, a zapłata przy odbiorze byłaby mi bardzo na rękę. allegro? Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Ja bym sie mocno zastanowił. Lepiej zaoszczędź sobie trochę i weź np. GX66 od Nateca - bardzo dobra myszka i cena zdecydowanie niższa. Cytuj Link to post Share on other sites
salahadin 26 Napisano 27 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Właśnie lepiej chyba kupić raz a dobrze, w internecie nie idzie nawet znaleźć jaki sensor w tym siedzie w Senseiu masz jednak Avago 9500 który jest bezkonkurencyjny w swojej klasie tak naprawdę. Cytuj Link to post Share on other sites
atomowy 100 Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Już nie wychwalajmy 9500. Dla mnie dobry, ale czy bezkonkurencyjny... Jeżeli kolega w temacie nadal nie kupił, to w komputroniku jest jakaś promocja na G300 Cytuj Link to post Share on other sites
Vavan 0 Napisano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Wciąż nie kupiłem, bo się mocno zastanawiam. W końcu to inwestycja na kilka lat, tak sądzę Cytuj Link to post Share on other sites
atomowy 100 Napisano 29 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Ja po 8 latach włożyłem mx518 do oryginalnego pudełka i tak sobie leży Nie zastanawiaj się, weź G300 w komputroniku za 135zł Cytuj Link to post Share on other sites
Vavan 0 Napisano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 I chyba tak zrobię - po rozmowach z wieloma znajomymi, oni także polecają produkty Logitecha. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Dziekuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts