Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć stwierdziłem, że najwyższy czas wymienić mojego staruszka. Budżet nie jest zbyt duży około 2300 zł, postanowiłem zacząć od procesora, płyty głównej, pamięci RAM, dysku SSD i wrzucić to do starej obudowy. 

Procesor: Intel Core i5 - 4670 - zastanawiam się nad wersją z odblokowanym mnożnikiem, chociaż mam wątpliwości bo poprzedniego procka E8200 tylko raz podkręciłem, później zresetowały się ustawienia w biosie i zostałem przy nominalnych zegarach - uroki oszczędzania na płycie głównej(Gigabyte GA-P35-DS3).

Pamięć RAM: Kingston HyperX 8GB 1600MHz CL9 - wybór ze względów budżetowych, przy okazji oszczędzanie gniazd na późniejsze modyfikacje.

Płyta główna: Asrock z87 Extreme4 - w testach czytałem o niej dużo dobrego a jeszcze więcej dobrego o jej cenie

Dysk SSD: Adata SP900 256GB ASP900S3-256GM-C - w tescie wypada całkiem dobrze, a i cena jest dla mnie bardzo przystępna

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=Test-Recenzja-SSD-Adata-SP900-256-Slim-S55-240-Kingston-HyperX-3K-Samsung-840-EVO-250-Intel-520-335

Jednak moje główne pytanie to czy zasilacz z poprzedniego kompa da sobie rade z tą płytą, czy bez żadnego ryzyka mogę go używać z tym zestawem.

Mój stary zasilacz: Gigabyte Chieftec(GPS-450AA-101A) 450W

http://www.komputronik.pl/product/18095/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Chieftec_GPS_450A_450W.html

Chciałbym go wymienić dopiero na początku nowego roku. Myślę nad Super Flower 550W Golden Green Pro SF550P14XE lub większy ale to zależy jaką kartę graficzną później wybiorę.

Zastosowanie komputera to głównie NetBeans, Photoshop, Eclipse i czasem gram w StarCrafta 2, w najbliższym czasie będę też musiał w maszynie wirtualnej testować działanie serwera Apache + PHP + MySQL, dlatego zastanawiam się czy może wziąć pod uwagę i7-4770/i7-4771.

Czekam na odpowiedzi i dzięki za pomoc.