d4red3sm 0 Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Cześć stwierdziłem, że najwyższy czas wymienić mojego staruszka. Budżet nie jest zbyt duży około 2300 zł, postanowiłem zacząć od procesora, płyty głównej, pamięci RAM, dysku SSD i wrzucić to do starej obudowy. Procesor: Intel Core i5 - 4670 - zastanawiam się nad wersją z odblokowanym mnożnikiem, chociaż mam wątpliwości bo poprzedniego procka E8200 tylko raz podkręciłem, później zresetowały się ustawienia w biosie i zostałem przy nominalnych zegarach - uroki oszczędzania na płycie głównej(Gigabyte GA-P35-DS3). Pamięć RAM: Kingston HyperX 8GB 1600MHz CL9 - wybór ze względów budżetowych, przy okazji oszczędzanie gniazd na późniejsze modyfikacje. Płyta główna: Asrock z87 Extreme4 - w testach czytałem o niej dużo dobrego a jeszcze więcej dobrego o jej cenie Dysk SSD: Adata SP900 256GB ASP900S3-256GM-C - w tescie wypada całkiem dobrze, a i cena jest dla mnie bardzo przystępna http://twojepc.pl/artykuly.php?id=Test-Recenzja-SSD-Adata-SP900-256-Slim-S55-240-Kingston-HyperX-3K-Samsung-840-EVO-250-Intel-520-335 Jednak moje główne pytanie to czy zasilacz z poprzedniego kompa da sobie rade z tą płytą, czy bez żadnego ryzyka mogę go używać z tym zestawem. Mój stary zasilacz: Gigabyte Chieftec(GPS-450AA-101A) 450W http://www.komputronik.pl/product/18095/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Chieftec_GPS_450A_450W.html Chciałbym go wymienić dopiero na początku nowego roku. Myślę nad Super Flower 550W Golden Green Pro SF550P14XE lub większy ale to zależy jaką kartę graficzną później wybiorę. Zastosowanie komputera to głównie NetBeans, Photoshop, Eclipse i czasem gram w StarCrafta 2, w najbliższym czasie będę też musiał w maszynie wirtualnej testować działanie serwera Apache + PHP + MySQL, dlatego zastanawiam się czy może wziąć pod uwagę i7-4770/i7-4771. Czekam na odpowiedzi i dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
emillo5 74 Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Z tym zasilaczem to wszystko zależy od grafy. Jeśli planujesz na razie jechać na integrze, to starczy spokojnie. Jeśli planujesz dorzucić np. gtx 760, to może być mały problem. Edytowane 24 Listopada 2013 przez emillo5 Cytuj Link to post Share on other sites
d4red3sm 0 Napisano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Właśnie integra mi w zupełności wystarczy, a jak będę kupował kartę to wtedy zmienię zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts