Skocz do zawartości

Instalacja WIN 7 a zachowanie plików z XP

Recommended Posts

Gość DANNY_79

O jakie pliki z xp Ci chodzi? O partycję systemową (katalog Windows np).

Tak, ale musisz zainstalować nowy OS na innej partycji, wtedy cały XP zostanie nienaruszony.

Najlepiej (jeśli już chcesz pożegnać się z XP) zgrać co ważniejsze dane i po formacie postawić nowy OS (jaki tam chcesz win/lin - cokolwiek) od nowa.

pozdrawiam

Chodzi o to że mam jedną dużą partycje (320 gb) na niej system i wszystko inne.Czy można spod windowsa z wolnego miejsca wydzielić nową partycje,na nią zgrywam co chce zachować a partycje z systemem normalnie formatuje i instaluje win7. Wiem że oge to co potrzebne zgrać na płyty ale za dużo by tego było a nie mam mozliwości podpięcia innego dysku.

Gość DANNY_79

Nic się nie martw o dostęp do danych. Podziel hdd na partycje jak pisał kolega wyżej, zainstaluj nowy OS i działaj :D

P.S.

Takie zabiegi nigdy i się nie podobały. Najlepiej jakbyś załatwił sobie jakiś hdd, przegrał na niego, co uważasz z 320, następnie porządnie podzielił hdd na partycje i przegrał na którąś z nowych swoje dane, a na pierwszej postawił OS.

Dzięki Wam za pomoc:) zmniejszyłem partycje C i bez problemu utworzyłem nową :P Mam już wszystkie ważne dane na partycji D,nic tylko formatowac i instalować win 7...jednak mam wątpliwości przez ten nieszczęsny modem speed touch 330 ;/

Nic się z nim nie stanie możesz instalować bezproblemowo 7, doda tylko wpis do bootloadera żebyś mógł wybrać system przy starcie na którym aktualnie chcesz pracować i nie ruszy Ci żadnych plików z drugiej partycji :P

edit: jednak wybrałeś opcję z jednym systemem w takim razie nie wiem jak to będzie z tym modemem.

Uporałem się z tym modemem i necik smiga :P postanowiłem się przyjżeć bliżej użyciu pamięci ram,głównie ze względu na posiadane 4 gb ram postanowiłem zainstalowac tego windowsa 64....jakie było moje zdziwienie gdy to ujrzałem ;/

http://img709.imageshack.us/img709/994/win7t.th.png

Uploaded with ImageShack.us

Wychodzi na to że mam dostępne tyle samo pamięci co w starym xp 32 bit....szczerzee to nie wiem o co chodzi i jestem ty mocno zdziwiony;/

Jaka płyta główna? BIOS najnowszy?Poszukaj czegoś w stylu Memory remap w BIOS-ie i ustaw na Enabled( na płytach Asusa zakładka Advanced->Chipset->North Bridge Configuration-> Memory Remap Feature ustawić na [Enabled]) :>

Z tego co widzę masz zintegrowaną grafikę na płycie więc wejdź w zakładkę Advanced Chipset Features i wyłącz ją lub pokombinuj z opcją DVMT mode bo to chyba ona jest odpowiedzialna za przydzielanie intgrze pamięci systemowej. :->

edit: ewentualnie w Power Management Setup opcja HPET Support na [Enabled] a następnie HPET na [64-bit mode]

Włączyłem HPET na 64 bit a z tym DVMT mam do wyboru 2 opcje DVMT i FIXED,próbowałem to i to i lipa;/ moge też ta ustawić 128 mb lub 256.Nie wiem czy to ma cos z tym wspólnego ale w dxdiag zakładka ekran pokazuje przyblizona całkowita ilość pamięci 1904 MB,DX wykrywa 4096 MB RAM.

Hmm więcej pomysłów nie mam przejrzę jeszcze ten BIOS ale myślę że najbardziej prawdopodobne opcje już padły (najpewniejsza opcja to ta grafika a raczej bios który rezerwuje dla niej pamięć) :P w necie wygrzebałem jeszcze coś takiego:

1) W uruchom lub konsoli wpisz "msconfig" (ewentualnie Windows key + R -> msconfig).

2) Przejdz do 2 zakladki "Rozruch" (Boot)

3) Wybierz "Opcje zaawansowane..." (Advanced options...)

4) Odznacz "Maksymalna pamiec" (Maximum memory)

5) Uruchom ponownie komputer

Nie wiem czy coś to da ale możesz sprawdzić :D

Troche poszukałem na różnych forach i widzę że to dość częsty problem....w ms config już próbowałem bez rezultatu.Gdzieś wyczytałem że niby to wina chipsetu który nie potrafi obsłużyć pełnych 4 gb ale watpię;/ bios widzi 4096 mb.A co o tym myślicie? może tu leży problem i grafa rezerwuje pamięć

http://img153.imageshack.us/img153/5831/gf9.th.jpg

Co o tym myslicie? na xp było tylko 512 mb i nic więcej;/