Skocz do zawartości

Hd 7990 asus za 2100zł upgrade z hd 7970

Recommended Posts

Witam

Sprzedałem wczoraj mojego sapphire hd 7970 za 200 eur i teraz mam dylemat co kupić.

Na 90% chcę hd 7990 mimo nie których co narzekają na tę kartę(pewnie jej w rzeczywisctości nie mieli,lub Ci co narzekają na CF bo robili kilka lat temu jak było dużo bugów).Osobiście miałem gtx 470 w sli i byłem bardzo zadowolony.

Czy jest tu ktoś kto posiada na dzień dzisiejszy tego radka? I mógłby się wypowiedzieć na jego temat?

Nie mam zamiaru dołożyć teraz 200-300 eur do innej karty zyskując tylko 5-10 fps.

A w przpadku może jakiegoś tytułu nie obsługującego DualGPU 1 na 100 można wyłączyć cf i itak zostanie hd7970 na której wszystko chodzi pięknie.

Druga rzecz w tej owo cenie mogę wziąść asua lub sapphire co myślicie?

Karte mam miesiac .Wczesniej mialem  dwa R7970 w crossfire. Z nowymi sterownikami karta nie ma zadnych problemow. Nie ma roznicy w komforcie uzytkowania z karta z jednym GPU. Nie ma juz instalacji oddzielnych profili do gier tak jak wczesniej. Nie gram w bardzo stare gry co nie obsluguja crossfire wiec nie wiem czy mozna uzywac tylko jednego GPU. Nie ma opcji wylaczenia crossfire tak jak z dwiema oddzielnymi kartami. Bez obciazenia jeden rdzen sam sie wylacza. Nie napotkalem do tej pory na zaden dyskomfort uzywania karty z dwoma GPU. Najstarsza gra w jaka gram to GRAW2 ,ale wykozystuje dwa rdzenie. Zainstaluje jutro najstarsza gre jaka znajde i zobacze. I obojetnie jakiej firmy  kupisz bo roznia sie tylko naklejkami na wentylatorach. Wszyskie to referencyjne AMD (te dwuslotowe) . Karta na poczatku miala glosne cewki. Najbardziej wartosciowy zakup "komputerowy" jaki kiedykolwiek zrobilem (udalo mi sie kupic bardzo tanio). Wczesniej czytalem o za wysokich temperaturach , ze jest glosna , ze gry sie tna, ze wyrywa zlacze PCI z plyty glownej, ze obniza taktowanie itp. I to wszystko bzdury . Jedynie to cewki, troche glosniejsze od R7970.  Pozdr.

SLI zawsze trochę lepiej działa od Crossfire 5-10 fp/s nie uzyskasz, raczej trochę więcej:

Zapoznaj się z tym testem:

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7990/

7990 oferuje podobną wydajność do CF z 7970 czy SLI GTX 770/680, na poniższym teście masz dokładne porównanie:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_crossfire_vs_sli_geforce_gtx_700_vs_radeon_hd_7000?page=0,0

Proszę:

http://tpucdn.com/reviews/Powercolor/R9_290X_OC/images/perfrel.gif

Skoro masz okazję ... ;) Pytanie tylko czy aż takiej wydajności potrzebujesz. Zwróć uwagę, że wersje referencyjne R9 290X to suszarki, nagrzewające się do ponad 90 stopni, moim zdaniem dopóki nie zostaną wprowadzone wersje z autorskimi układami chłodzenia to nie ma sensu tego kupować (chyba, że pod zestaw LC).

IMO teraz to albo warto poczekać na niereferencyjne 290/290x albo kupić gtx780(najlepiej niereferenta) i podkręcać.

Ale pomiędzy takim 7970 boost jak miałem będe odczuwał skok wydajnościowy jak kupię gtx 780 ?

ORT.

Edytowane przez sid vicious

Tak, bo dzięki inteligentnemu podejściu, teraz musi grać na iGPU. W tej sytuacji najbardziej sensowne jest poczekanie na wersje autorskie R9 290X. Być może wtedy ceny GTX780 i GTX780 Ti pójdą w dół.

Teraz akurat nie gram:)siedze na kanarach i zamiast zwiedzać żona krzyczy że tylko z ipadem siedzę odkąd sprzedałem 7970 i ma w du**e takie wakacje hehe.

Poczekam 2tyg do powrotu i jak się nic nie zmieni biorę hd 7990 o jakim zawsze marzyłem.Pozdro

Spoko,ja u siebie na 7970 nie widziałem problemów z shutteringiem a sprzedałem 7970 zanim sie zastanowiłem co chce ,a wziąłem za niego 200eur tak więc nie chciałem dokładać ponad drugie tyle żeby mieć kilka klatek więcej z 780.Zakupiłem tego gigusia 7990 za 389funtów mam nadzieje że będe zadowolony.

mattpia to co wypisujesz to jakiś stek bzdur. Nie wiem czy miałeś HD7970 czy masz teraz gtx780 ale powyższe wypowiedzi są kompletnie oderwane od rzeczywistości. Wnioskuję jednak, że zamiast gtx780 od lat siedzisz na 9800gt i wypisujesz hejty na karty o których po nocach śnisz.

Po pierwsze karty AMD nie są trapione żadnym micro stuttering'em(nawet nie wiesz jak to poprawnie nazwać, co to jest "shuttering"). Bo rozchodziło Ci się o micro stuttering tak? Czyli brak płynności pomimo wysokiej liczby kl/s. A może o coś innego, wyjaśnij.

Jakie wysokie temperatury? Przecież GTX 780 jest tak samo gorący jak HD7970 (oba w wersjach referencyjnych)

Jedyne gdzie możesz mieć rację to głośność, bo referent 7970 vs referent 780 to jednak cichszy jest gtx. Tylko kto kupuje referencyjne HD7970 poza tymi składającymi cross-fire?

Edytowane przez gregotsw

Mnie niestety to za bardzo draznilo...nawet w sc 2 cholernie to widzialem;/ Z wydajnosci karty bylem ogolnie zadowolony i nie chodzilo o doplate dla kilku klatek wiecej. Pozbylem sie wysokich temperatur, shutteringu i jest ciszej :)

no ja sie zgadzam tak samo tez mam 7950 od gb i w kazdej grze wystepuje  stuttering, bez v sync nie idzie grac choc na kreanie jest ponad 100 fps. 

Dla przypomnienia:

V-sync odpowiada za synchronizację wyświetlania ramki obrazu z odświeżaniem monitora. Gra bez vsync kończy się "rozdzieraniem" obrazu(przynajmniej w większości przypadków i na monitorach 60Hz).

Może tam być i 150kl/s i wrażenia płynności nie osiągniesz bez włączonego v-sync.

Kolejna rzecz to Starcraft 2 sporo wymaga od procesora i tu może być przyczyna braku płynności.

Edytowane przez gregotsw

Kolego, po pierwsze jesli nie wierzysz w posiadanie kart zajrzyj do http://forum.benchmark.pl/topic/20399-co-ostatnio-kupili%C5%9Bcie/page-553. Wiem czym objawia sie to zjawisko i niestety chyba trzeba byc slepym, zeby nie zobaczyc tego w pewnych tytulach. Po przesiadce na gtx'a 780 temperatury spadly z 70 i wyzszych do 58-60. Jest wydajniej i ciszej - koniec kropka. Co do do s2 i procesora - nie masz co sie martwic o brak mocy, jest jej wystarczajaco duzo. Moje opinie nie sa wyssane z palca, tylko sprawdzone po graniu na obydwoch kartach.

• Popieram 1

Niestety,ale jest masa opinii osób,które przekonały się na własnej skórze jak sprawa wygląda ;) Poniżej jedna z nich :

Posiadam radeona 7970 od maja. Karta, dopóki miałem zasilacz pracowała na przemian z 680. Zainstalowałem i odpaliłem na obu kartach grubo ponad 100 gier, by przekonać się, jaki faktycznie jest komfort użytkowania karty czerwonej, której nie miałem już dość dawno, gdyż ostatnia moja przygoda, zakończyła się na wywaleniu z budy 4890 CF, kilka lat temu. W ramach mojego testu, który zapowiedziałem, testowałem wydajność obu układów. Generalnie, jeśli chodzi o ilość fps i komfort gry związany tylko z tym faktem, kłótnia na ten temat, nie ma sensu. Wydajność obu układów jest bardzo zbliżona, różnice kilku klatek animacji, można niwelować, OC, CPU współpracującym, etc. Oba układy, na tych samych ustawieniach graficznych, z włączonym vsync, w większości gier generują stałą ilość 60 klatek - pokazywanych przez fraps - tak gram. Tu zaczynają się niestety schody, jeżeli chodzi o AMD. Dead Island Riptide, testowane na trzech wersjach sterowników sypało tak okropnym stutteringiem, że wizualnie, wyglądało to na maks 25 klatek. Fraps oczywiście pokazywał 60. Dead Space 3 - ta gra, natywnie działa w 30 klatkach. Na NV wystarczy wyłączyć vsync w grze i włączyć Adaptive Vsync w sterowniku, by cieszyć się stałą ilością 60 klatek. Na AMD, ten trik nie działa, mało tego - nawet z włączonym vsync przy 30 klatkach sypie tearingiem, którego nie udało mi się zniwelować. Remember Me - proszę zajrzeć sobie w temat, jak ta gra działała przed patchem. Po patchu - jest niewiele lepiej - i tak zostało. Prototype 2 - tearing, stuttering - ta gra ciężko chodzi na NV, gdzie zdarzają się dropy, na radziu - jak dla mnie jest niegrywalna; przeszedłem ten tytuł trzy razy... Assasins Creed 3 - bez komentarza... To jest kilka takich rażących przykładów, jakie pamiętam. Wiele innych gier, jak na przykład, Devil May Cry, Anno, Grid 2 - gdzie nawet zjawisko próbowałem filmować, zaskakuje takim dziwnym regularnym szarpaniem. W momencie obracania kamerą, następują chwilowe pauzy, w regularnych odstępach czasu. Ktoś nawet napomknął gdzieś, że zjawisko istnieje i przy parowaniu radka z prockiem AMD, nie występuje. Czy to prawda ? Nie wiem. Przypominam, że cały czas, mówię o ustawieniach graficznych z włączonym Vsync i wymuszeniu stałych 60 klatek, poprzez ustawienia w grze. Uważam, że tak powinno się grać, szczególnie, jeżeli ktoś używa pada, jak ja. Być może, niektóre lub nawet wszystkie, większe problemy z jakimi się spotkałem, da się jakoś rozwiązać, no ale tu już trzeba kombinować... Gry, które odpalałem, zawsze były połatane najnowszymi patchami a do radzia używałem zawsze najnowszych catalistów. Nie powiem, bo była poprawa w kilku grach po zainstalowaniu nowszych sterów, więc fajnie, że panowie w końcu coś z tym robią jednak do poziomu, a przede wszystkim tempa, z jakim w tej kwestii działa konkurencja, jest daleko. Irytuje mnie, pomijanie faktów, które moim zdaniem, powinny być odnotowywane. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób zarzuca mi tu fanbojstwo i może moje wypowiedzi nie raz, zakrawają na taką postawę, ale nigdy, nie staram się radzić źle, przyszłemu nabywcy. Piszę z reguły z doświadczenia, nie naginając faktów. Jak jest, źle to jest źle. Kupiłem płytę za 1450zł i jakoś na forum nie ukrywałem, że to barachło i po prostu wtopiłem kasę. Mam teraz telefon za tysiaka i w temacie jakoś spokojnie opisuje moje problem z nim. Tematy konsola vs pc, ps vs xbox - zawsze staram się być pośrodku, bo uważam, że wszystkie platformy mają coś da zaoferowania, a że PC ma najwięcej ? - ktoś chce to podważać jeszcze ? Dlaczego, więc w kwestii GPU zarzucacie mi inną postawę. NV nie płaci mi ani złotówki za pisanie tak czy inaczej o ich kartach, więc co ja bym z tego miał ? Odkąd ruszyłem z PC po kompletnym sprzedaniu poprzedniej platformy, posiadałem w budzie 460, 570, 570 SLI, 670, 680, 680 SLI, 7970, w tym zaliczyłem firmy, Gigabyte, Zotac, Asus, MSI, EVGA, więc doświadczenie jakieś jest a uwierzcie mi, ja nie odpalam 5 czy 10 gier na rok. Topowi użytkownicy tego forum w tym, Gtxxor, Tommy a niedługo nawet Czesio, przynajmniej z tego co deklaruje, z jakichś powodów poprzechodzili na NV, więc COŚ, chyba musi być w tej mojej "bzdecie"... Na obecną chwilę oferta kart NV jest po prostu szersza a na allegro aż roi się od topowych używanych modeli 6xx na gwarancji, które ciągną każdy najnowszy tytuł, praktycznie w maks detalach. Dlaczego więc mam na przykład polecić komuś zamiast używki 670 na gwarze, radka 7950 ze sklepu, który nie dość, że wyjdzie drożej, to może sprawić problemy, dzięki którym wieczór zaplanowany z najnowszym tytułem, może zakończyć się lataniem po forach w poszukiwaniu rozwiązania ewentualnych problemów, bądź czekaniu na patch, który nigdy może nie wyjść ?

Pozdrawiam.

• Popieram 1

Kolega ładnie się rozpisał i tyle można to skomentować. Grałem w sporo gier które wymienia(zwłaszcza Dead Island Riptide - sporo) i nie widzę problemu. Nie śledziłem changelogów poszczególnych patchy i łatek, może grałem w bardziej połatane gry i na nowszych sterach - albo jestem ograniczony i nie dostrzegam tych problemów.

Kolejna rzecz to, że są to wrażenia subiektywne... Gość jest bardzo elokwentnym, ale nie podał nic na podparcie swoich twierdzeń.

Chociażby wykres z ukazanym czasem generowania klatek, bo chyba to jest istotne przy tych wszystkich zarzutach o brak płynności by wystarczył. Był by lepszy od tych kilkudziesięciu pięknych zdań, które tak na dobrą sprawę nic nie mówią.

Miał obie karty, miał możliwość zrobienia konkretnych testów, a skupił się na opisie swoich subiektywnych wrażeń.

Co do adaptive vsync to AMD już od kilku lat ma coś podobnego(nieoficjalnie), nazywa się Dynamic V-sync i wystarczy odpalić Radeon Pro aby z tego skorzystać.

Edytowane przez gregotsw

Udowodnij, że któraś z tych technologii nie działa.(Mantle oczywiście jeszcze nie miało premiery, czy zadziała zobaczymy)

Testowałem te Dynamic Vsync, działa i to bardzo dobrze i to na podobnej zasadzie co ekskluzywna niby technologia nvidii. Tak na marginesie to Dynamic vsync było przed adaptive od nv i było także cały czas dostępne dla kart zielonych.

Edytowane przez gregotsw