ssw182 0 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Jak w temacie, chcę jednak zaznaczyć że jestem kompletnym noobem w OC. Zacznijmy od specyfikacji: CPU- Phenom 8600B AM2+ @2,3GHz MoBo: Gigabyte GA-M720-US3 RAM: A-Data 800MHz 4-4-4-12 @ 2,1V GPU: HD4850 PSU: 450W jakiś średniej klasy, bez rewelacji (swego czasu w stressie uciągnął GTX-a 260 przy bardziej prądożernym CPU 90nm) Problem: Proc kręci się do 2,6GHz (kręcę tylko przez FSB i zmianę napięcia z 1,2V do 1,35V), dalej nie chce wstać, chociaż myślę że powinien. A że mam dobre chłodzenie, chciałbym go jeszcze pocisnąć. I teraz moje pytanie, co zrobić żeby go jeszcze podkręcić: - Czy zmienić zasilacz? - Czy zwiększyć napięcie mostka północnego? - Czy zwiększając napięcie NB, zmienić radiator na NB (w chwili obecnej jest pasywny, i gorący w dotyku chociaż dość pokaźnych rozmiarów) - Do jakich napięć kręcić NB i CPU? - do jakich taktowań kręcić CPU? Pytam bo CPU ogranicza GPU, i nawet najmniejsze OC rewelacyjnie wpływa np. na 3dmarka. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Podaj model PSU Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Jakie chłodzenie masz i temperatury? Ja swojego 8750 mam stabilnie na 2,925, ale to ze zmienianiem mnożnika i ten twój jest na tym gorszym rdzeniu o ile się nie mylę. Twój to B2. Cytuj Link to post Share on other sites
ssw182 0 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 No więc tak: -Rewizja rdzenia to B3 -PSU to ProComp 450W -chłodzenie to Arctic Cooling 64 Pro na paście Arctic Silver 5 - temperatury w stressie- niskie 40C, w idle niskie 30C Czekam na odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 zapomnij to się nie kręci, sprzedaj i kup A II x3 Cytuj Link to post Share on other sites
ssw182 0 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 W przyszłości zamierzam tak zrobić. Na razie nie mam hajsu, to tym się bawię . Poza tym na razie taki zestaw starcza mi na wszystkie nowe gry, to po co mi lepszy? A kręcę bo chcę się pobawić, zobaczyć co można, czego nie można. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Jeżeli jesteś zielony w OC, to odpal sobie program AMD OverDrive, przełącz się w tryb "advanced" i wybierz opcje Auto Clock (może być nieco inaczej nazwana - piszę z pamięci) zaznacz tam Voltage BOOST i podnoszenie taktowania co 5MHz, daj aplly czy tam też start i jedziesz. Monitoruj na bieżąco temperaturę - możesz to robić w AOD przełączając się po prosu do innej zakładki. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Na tym zasilaczu balbym sie wlaczyc kompa a Ty podkrecach chcesz Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 procompy nie są aż takie tragiczne, nie mają napompowane w 5V i 3,3V, mają niską sprawność i się dość mocno grzeją, ale na 12V jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts