Skocz do zawartości

Gigabyte Radeon 7870+Accelero S1 rev. 2+120mm fan.Czy temperatura OK?

Recommended Posts

Witam.

Ostatnio zmieniłem kartę z wysłużonego radka 6850 na 7870.Pierwsze co zrobiłem po wykonaniu kilku testów wydajnościowych to zmieniłem chłodzenie na Accelero S1 z wentylatorem arctic cooling f12.

I teraz mam pewne wątpliwości co do temperatur.

O ile na radeonie 6850 od gigabyte po zmianie chłodzenia na Accelero i wentylatorze puszczonym na 5v temperatury spadły to po założeniu ww. chłodzenia na 7870 temperatura względem windforce'a podniosła się o 12 stopni(do 76 a przed wymianą chłodzenia było 65 stopni).

Test był wykonywany na burn in w furmarku puszczonym na 15 minut.

Temperatury mojego 7870 prezentują się następująco na accelero:

- Wentylator puszczony na 5v po teście w furmarku temperatura 76 stopni

- Wentylator puszczony na 12v po teście w furmarku temperatura 62 stopnie.

Co mnie niepokoi to temperatura karty przy wentylatorze puszczonym na 5v.Czy jest ona niebezpieczna dla karty?W niektórych tematach ludzie pisali,że na tym radeonie temperatury potrafią dochodzić do 90 stopni,ale mi zależy na jak najniższej ze względu na dłuższą żywotność grafiki.

Niestety nie mogę zostawić karty z wentylatorem na 12v ponieważ hałas jest dla mnie wysoce nieakceptowalny.Komputer musi być niesłyszalny z odległości 10cm a taki warunek spełnia tylko wentylator puszczony na 5v.

Teraz pytanie czy zostawić jeden wentylator na 5v i nie przejmować się tymi 76 stopniami czy dołożyć drugi wentylator?

Dodam,że podczas grania temperatura nigdy nie przekroczyła 70 stopni przy wentylatorze puszczonym na 5v.

Post może troszkę chaotyczny,ale chyba wiadomo o co chodzi :)

Edytowane przez rafalc162

Czyli zostawić tak jak jest czy dokupić drugi wentylator 120mm?Radiator w accelero jest dość duży i dwa takie wentylatory bez problemu wejdą.Myślisz,że drugi wentylator może mieć istotny wpływ na temperaturę karty?Podczas stresu w miejscu gdzie nie ma wentylator na radiatorze finy są dość mocno ciepłe,a w miejscu gdzie jest wentylator są tylko letnie.

Drugi wentylator dołożony.Temperatura znacznie spadła.

Wentylatory ustawione na 5v (praktycznie nie do usłyszenia z odległości większej niż 10cm) - temperatura 66 stopni

Wentylatory ustawione na 12v po 15 minutowym teście w furmarku tylko 56 stopni :)

Jednak te 66 stopni jest już dla mnie w pełni akceptowalne tym bardziej,że w grach jak testowałem to temperatura nawet nie przekroczyła 65 stopni.

Jednak Accelero S1 to bardzo wydajne chłodzenie :)

Edytowane przez rafalc162