Biafra 16739 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Mam go w układzie od 10 listopada więc jeśli miałby robić oczywiste wały to już by się coś działo. Będę informował co i jak. A myk z zastępowanie starych zasobów jest denny bo nie wiesz co kupujesz... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Jakieś wieści na temat płynu ? Mam nadzieje że nie długo będzie dostępny bo sprawił ze zaoragnalem zwodowac skrzynke Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Płyn faktycznie jest trwały. Używam go już kawałek czasu i nadal nie ma najmniejszych oznak utraty właściwości. Cząsteczki nadal podnoszą się w przeciągu 2-3 sekund od włączenia pompy i efekt doskonale się utrzymuje. Co do dostępności. Płyn już trafił do sprzedaży. Niestety mayhems stwierdził że ze względu na sporą rotację płynu- nowa rewizja będzie po prostu zastępować starą aurorę w ofercie. Dlatego na ten moment kupując aurorę od dystrybutorów nie masz pewności że nie dostaniesz tej starej Idotyczne posunięcie no ale pewnie obawiali się że przy premierze a2 nikt nie będzie chciał już starej aurory (i słusznie). Wydaje mi się że najbezpieczniej kupić teraz aurorę od mayhemsa (w oficjalnym sklepie) i zaznaczyć wyraźnie że masz zamiar używać płynu przez długi czas... Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18728 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Super Do mnie dziś przyjdzie paczka z różowym pastelem No nic, poczekamy, zobaczymy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 No właśnie u mnie tez różowy i albo pastel albo aurora. Sie okaże Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 W pokoju stoją 3l pastela więc nieprędko zmienię płyn Ciekawe czy do tego czasu zapasy starej aurory już znikną ze sklepów,ale jakoś w to wątpię Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18728 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Niestety mayhems stwierdził że ze względu na sporą rotację płynu- nowa rewizja będzie po prostu zastępować starą aurorę w ofercie. http://data3.whicdn.com/images/48908325/SpongeBob-says-fuck-logic_large.jpg W pokoju stoją 3l pastela Ja mam dwa, do zalania będę potrzebował ~ 1,5l. Pewnie potrzymam trochę w układzie i zacznę szukać pewnego źródła dwójki... Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 U mnie stoją 2l już zrobione i jeden koncentrat + dwa barwniki. Pewni niecały litr mi wejdzie do układu, druga butla sobie postoi i poczeka na wymianę Najpewniejsze źródło dwójki to sklep mayhemsa. Raczej nic innego się nie znajdzie Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18728 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Z odpowiednią motywacją Darmacz wszystko załatwi Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Gdyby to faktycznie było już dostępne u mayhemsa to ja w lutym mogę przywieźć. Tylko musi być faktycznie dostępne a na stronie aurora 2 się raczej nie pojawi Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Jest jakiś sposób teoretyczny na obliczenie ile wejdzie mi plynu do układu ? Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Tak nie za bardzo. U mnie przy 2 blokach, 150ml rezie i 60mm 360 niecały litr wchodził. Dla mnie to taki punkt wyjścia i przy 560 już myślę, że może być cały litr Edytowane 15 Stycznia 2014 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 U mnie masz 2 bloki, cienką 280tkę, grubą 240tkę, 1,5m węża i mały rezerwuar. Wchodzi dokładnie litr. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18728 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Obecnie mam podobnie jak Biafra. Z litra zawsze coś zostawało, ale po dołożeniu reza i zmianie 240 x 30 na 240 x 60 wejdzie około 0,7l więcej. Będzie ~ 1.5l Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 druga butla sobie postoi i poczeka na wymianę Jak często Ty zmieniasz pastela? Ja trzymałem swój ponad rok w układzie i absolutnie nic mu nie dolegało. Gdybym nie zmienił go na aurorę to pewnie nadal używałbym tego samego płynu Pastel to jednak strasznie trwała bestia. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Nie zmieniam wcale bo jeszcze nie używałem. Była promocja świąteczna to kupiłem sporo na zapas Chociaż w sumie używałem,ale z przygodami i trzeba było płyn wymienić (podziękowania w stronę rezerwuaru zatokowego) Edytowane 15 Stycznia 2014 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Niestety. Jeśli masz w układzie martwe miejsca bez przepływu to nie można używać płynów z typu zawiesin. Pastel i aurora wtedy odpadają. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pastel trzymał się dobrze w zatokowcu. To nie problem z płynem tylko z cieknącym rezem, akurat na rezerwuary zatokowe w połączeniu z pastelem nikt nie narzeka Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Ah. Pamiętam sytuację. Chyba uwaliło Ci przy tym twardziela, nie? Pastel potrzebuje znacznie mniejszego przepływu żeby się nie wytrącać. Obecnie jedyne problemy to plastyfikator lub zmiana pH (czerwony lubi brązowieć przy zakwaszeniu). To są wszystko płyny z nanocząstkami. W przypadku pastela są one o wiele mniejsze niż w aurorze. Nowa aurora różni się też tym że ma właśnie mniejsze nanocząstki niż pierwsza wersja. Jestem też prawie pewny że dali tam bardzo słaby roztwór detergentu żeby cząstki nie asocjowały i nie robiły trwałych złogów. Jeden z moich kumpli robi doktorat z nanotechnologii i rozkminialiśmy nową aurorę u niego w labie Ogólnie radze uważać na rzeczy typu rurka do spuszczania płynu. Cząstki aurory będą się tam osadzać- nie ma przepływu więc nie ma ich co podnosić. Płyn będzie tracił efekt. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18728 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ogólnie radze uważać na rzeczy typu rurka do spuszczania płynu. Cząstki aurory będą się tam osadzać- nie ma przepływu więc nie ma ich co podnosić. Płyn będzie tracił efekt. Wystarczy wykombinować, żeby wąż do spuszczania płynu był w pozycji pionowej a tylko do opróżniania układu w pozycji poziomej. Wystarczy odpowiednie miejsce w układzie (niewidoczne) i jakaś złączka obrotowa 90 stopni. U siebie będę musiał coś takiego zastosować. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 QDC wkomponowane w obieg załatwia sprawę. To raczej najprostszy sposób. Później zaczyna się kombinacja z kostkami jak u mnie Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja mam 6 gwintów w chłodnicy. Tam zawsze wchodzi u mnie drugi wężyk do spustu płynu. Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja bym chciał mieć chociaż 3 Wywierciłbym dziurę na drain port i po problemie a tak to muszę kombinować. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JonathanArcherPL Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wystarczy wykombinować, żeby wąż do spuszczania płynu był w pozycji pionowej a tylko do opróżniania układu w pozycji poziomej. Wystarczy odpowiednie miejsce w układzie (niewidoczne) i jakaś złączka obrotowa 90 stopni. U siebie będę musiał coś takiego zastosować. Ja mam coś na tej zasadzie, puściłem wąż powrotu w przedziale na kable ;P, i by tam się dostać użyłem kątowej 90C + 45 i ładnie schowałem za chłodnicą a potem puściłem w dół Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 13963 Napisano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dej fotkę (jeżeli da się to sfotografować) gdyż nie umiem sobie tego wyobrazić Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts