Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam taki problem,

W 3dsmakru pokazuje mi caly czas ze procek chodzi na 15 x 133 czyli 2,0GHz

Nie powinien chodzic z mnoznikiem x20? Gdzies to mozna ustawic? :P

3dmark podaje:

Manufacturer Intel

Family Intel® Core i5 CPU 750 @ 2.67GHz

Architecture 64-bit

Internal Clock 2.0 GHz

Internal Clock Maximum 2.0 GHz

External Clock 133.0 MHz

Socket Designation Socket 1156

Type

Upgrade Socket 478

MultiCore 4 Processor Cores

HyperThreadingTechnology N/A

I na radku 5770 mam w 3dmarki06 wynik 12tys, a powinien byc chyba troche wyzszy

Sory za lamerskie pytanie

Włącz coś co obciąża procka, nawet SuperPi, które powinno dać 100% na jednym rdzeniu. Przy okazji włącz CPU-Z i śledź częstotliwość procka. Sprawdź też w CPU-Z jaką masz wersję BIOS-u na płycie głównej.

No przestawilem to w biosie na x20. teraz CPU-Z np w grze wyswietla 2800mhz...

3dmarkow tez mam juz 15500 w 3d06 wiec tak jak powinjno byc chyba

ale nie wiem dlaczego ze sklepu mialem ustawione i5 750 @ 2,67GHz @ 2,00 GHz tzn mnoznik x15 :P jakis kiepskiej serii procek czy co? bo sie zmartwilem :D

Moze sprawdzic procek czy chodzi na jakichs wyzylowanych ustawieniach na chlodzeniu boxowym? :o 3,4?

3,4 GHz to nie są wyżyłowane ustawienia, jak na ten proc. :D

U mnie do 3,4 kręci się na napięciu niższym, niż standardowe (w BIOS-ie 1,2 V, ale płyta ma V dropa i CPU-Z pokazuje 1,168 V). Natomiast w przypadku mojej sztuki stabilne OC kończy się na 3,8 GHz. Nie wiem, czy to wina P55-UD3, czy pamięci RAM, proca, ale cóż, trudno. :cry:

A napięcie Ci się zmienia, bo tak działa Turbo i inne opcje. Jak chcesz ustawić taktowanie na sztywno, to wchodzisz w M.I.T., zaznaczasz, że sam chcesz kontrolować taktowanie procesora, wchodzisz w Advanced Options (czy jakoś tak) i tam wyłączasz Turbo, C1 coś tam, EIST.

Tutaj masz wszystko ładnie pokazane:

Jak coś, to możesz kliknąć w BIOS-ie, żeby przywrócił domyślne ustawienia. No i zaktualizuj BIOS, jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś.

ale nie wiem dlaczego ze sklepu mialem ustawione i5 750 @ 2,67GHz @ 2,00 GHz tzn mnoznik x15 :D jakis kiepskiej serii procek czy co? bo sie zmartwilem :o

Sam składałes kompa, czy w sklepie Ci skladali? ^^

W sklepie składali ;p

Zmienilem na x20 i bylo ok. Maksymalnie moge na 21

Podkrecilem jeszcze na 20 x 150 i sobie tak pochodzil ale nie wiem dlaczego przestal sie przestawiac mnoznik pod roznymi obciazeniami i na stale chodzil na 3,15Ghz.. czyli turbo 21 x 150

Chlodzenie mam boxowe wiec nie chce przesadzic z ustawieniami

No i bez zadnego sensu jest zeby proc caly czas chodzil na turbo :)

Ciekawe czemu to specjalisci ze sklepu obnizyli Ci mnoznik? Juz kiedys cos takiego u kumpla widzialem. Moze wg nich za bardzo sie grzal, ale zamiast dac dobra obudowe to wsadzili to do taniego i-boxa? :D albo chca bys za rok przyszedl po nowe czesci, bo ten procek "juz taki slaby".

Akurat obudowe mam Anteca 300 wiec nie powinien sie grzac :D

Na mojego maila sklep odpowiedzial zebym zmienil recznie mnoznik w biosie i juz

Poprostu jakiś patałach ustawiał Ci bios. Poustawiaj wszystko jak należy, bo szkoda aby procek za 700zł się marnował.

Po pierwsze zaktualizuj bios (łatwo pod windowsem) do fersji chyba teraz F6.

A następnie poustawiaj bios. Mój procek bez wysiłku chodzi na 150x21 napiecię 1,15,

temperaturki pod obciążeniem max 55C.

Wymień boxowe chłodzenie bo to głośne i niewydajne. Kup chodźby to co ja CM TX3 widziałem je gdzieś nawet po 55 zł (montaż banalny).

Jak chcesz coś więcej o biosie do tej płyty to daj znać na priv.

a mi pod 166 x 21 sie nie zaladowal windows ;p moze dlatego ze mam ustawione fsb/pamieci na 20/10 i goodramy 1600 nie chcialy na 1660 chodzic :S albo juz za goraco bylo na boxowym.

no i jak czasem komp stoi wlaczony bo cos sciagam z netu, to na defaulcie mnoznik automatycznie sie obniza do 9x np. da sie podkrecic tak zeby mnoznik tez sam sie regulowal wzgledem obciazenia?

w 3dsmarku06 na lekko podkreconym procu (z hd5770) mam juz ponad 17tys, to da sie w cos pograc : ) pozdrawiam

w P55 UD3 bios ma na domyślnych mnożnik x15, wystarczy zaktualizować bios i zapomnieć odhaczyć load bios defaults i już się ma i5-750 na 133x15

jak czasem komp stoi wlaczony bo cos sciagam z netu, to na defaulcie mnoznik automatycznie sie obniza do 9x np. da sie podkrecic tak zeby mnoznik tez sam sie regulowal wzgledem obciazenia?

tak właśnie robi, gdy nie ma obciążenia, zostaw sobie CPU-Z i włącz cokolwiek co dobrze obciąży proca to zobaczysz jak ruszy mnożnik w górę do x20 (x24 jeśli włączyłeś turbo) innymi słowy nic nadzwyczajnego

• 2 tygodnie później...

Przetestuj prime95 lub occt na godzinę , dwie i jak nie wysypie błędem to znaczy , że jest dobrze. Jeśli procek jest niestabilny to podnosisz napięcie o 0,125v aż do stabilność , napięcia najlepiej zmienia się w biosie.

Najlepiej nie przekraczać napięcia 1,45v do pracy 24/7. Bios jak najbardziej warto uaktualnić a nuż jakieś nowe opcje doda , czy też obsługę nowych procków wide socket am3 i phenom x6. Najlepiej to bios wgrać na pena i z biosu wgrać , są też programy dołączone do płyty głównej.

• 4 tygodnie później...

witam serdecznie.

Może to i głupie, ale na biosie to ja zupełnie się nie znam i nie wiem jak go ustawić. Posiadam i5-750, i z tego co zauważyłem to u mnie jest na stałe mnożnik X20 (na cpu-z) a powinno być chyba (9-20). Jak to ustawić ??? Jeszcze jedna sprawa procesor nawet "w spoczynku" czasami pobiera 95W (max na ustawieniach jakie teraz mam) na kilka sec i potem znów wraca do normy (8W-13W),aby znów za kilka chwil pobierać 95W, a może to normalne ??. I jeszcze jedno co mnie martwi, to to, że temperatura na dwóch rdzeniach jest zawsze i kilka stopni ok 5, wyższa niż na dwóch pozostałych (na zmianę)

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Co do mnożnika to pewnie masz włączone oszczędzanie energii i stąd twój problem i dlatego także komputer ma inny pobór mocy jeśli ci to przeszkadza to możesz ustawić w biosie na sztywno mnożnik i wyłączyć oszczędzanie energii. A co do temperatur , pewnie dlatego , że 2 pierwsze rdzenie są bardziej obciążone. Albo błąd pomiarowy.