Skocz do zawartości

Monitory 24" do 2500, praca na czarnym tle(Dell U2410)?

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

poproszę o poradę, gdyż wiele testów, wypowiedzi jest skierowana na graczy lub grafików.

Ja jestem programistą i monitory to dla mnie (na przemian :P / na raz)

[*:377xnn7u]głównie praca - kolorowany kod lub biały tekst na czarnym tle

[*:377xnn7u]czytanie tekstu (pdf,www), wykresów itd na białym tle

[*:377xnn7u]Cisza - wyciszam komputer, i należę do tych co słyszą większość CRT (dotychczas jak kupowałem CRT/TV to sprawdzałem czy nie "piszczy", ew. wymieniałem na gwarancji jak w mój egzemplarz piszczał, aż do skutku)

Powyższe przede wszystkim,

a w czasie wolnym (na drugim miejscu ale też ważne) monitor do:

oglądania tv/film/dvd, obróbki zdjęć/grafiki/video, www. (granie=nie).

Jako, iż monitor narzędziem pracy (czasami od świtu do nocy), jestem gotów wyłożyć więcej (Czy szukanie do 2000zł to dobra cena, bo odniosłem wrażenie, że powyżej 2500 to już dla grafików).

Kiedyś w pracy miałem dwa dell-e 24" z importu (modelu nie pamiętam) i bardzo dobrze mi się na nich programowało. Stąd chciałbym teraz kupić jeden, a jak się sprawdzi dokupić drugi, stąd: Szukam: 24" x 2

(proporcje od 16:10 do 3:4). No z pivotem oczywiście (tak się nazywa opcja obracania monitora?).

Kiedyś obiło mi się o matrycach s-mva, s-pva itp. że takie super. Stąd przyglądałem się : DELL S-PVA 2408WFP . Jednak natrafiłem na kilka opinii (jak myślicie, czy słusznych?) , że Dell u2410 jest nowszym modelem, ostrzejszy... lepszy pod wieloma względami do pracy z tekstem i nie tylko.

Już byłem zdecydowany na : Dell U2410,

podczas gdy trafiłem na dwie niepokojące mnie opinie:

[*:377xnn7u] "Co do 'świecenia' koloru białego raczej nie ma większych zastrzeżeń z pominięciem drobnych błędów, za to 'świecenie' czerni już nie jest idealne. Gołym okiem można stwierdzić miejsca ekranu gdzie czerń nie jest jednorodna, szczególnie jest to widoczne w rogach ekranu. Efekt ten podczas normalnej pracy nie jest na tyle wielki aby przeszkadzał jednak podczas obróbki ciemnych filmów lub zdjęć może drażnić." - http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/LCD_z_matryca_IPS_dla_profesjonalisty_-_DELL_U2410-2497.html

[*:377xnn7u] "Dell U2410. Kieruje się ku temu modelowi. Podobno Dell montuje w tym modelu dwa typy matryc: LM240WU4-SLB1 - lepsza i LM240WU1 (e-IPS - gorsza). Druga jest podobno głośniejsza, występuje srebrzenie etc. Orientuje się ktoś w temacie? "

Pytanie na ile mnie dotyczą te uwagi. Bo priorytetem u mnie nie jest obróbka czarnych filmów, a praca w konsoli (z tekstem na czarnym tle).

Z drugiej strony podobno lepszy od każdego TN... jak myślicie?

Mam obawy bo prawie wszyscy testują pracę z czarnym tekstem na białym tle, co jest dla mnie ważne, bo też www,pdf-y , ale dodatkowo pracuję bardzo dużo z białym na czarnym tle... na ile to drażniące nikt nie pisze.

Druga uwaga o występowaniu "głośniejszych egzemplarzy" mnie zaniepokoiła... jestem przewrażliwiony na punkcie ciszy komputera, a myślałem że LCD są pozbawione wady większość CRT które hałasują (piszczą, ale tylko niektórzy słyszą). (btw. co to jest "srebrzenie"?)

Za każdą radę będę bardzo wdzięczny.

Jeżeli zależy Ci na matrycy S-PVA to musisz liczyć się ze zgoła wyższymi cenami niż 2500zł (za tą cenę dostanies 22cale na S-PVA)

Zasadniczo dp pracy z tekstem polecam matryce S-IPS - mają troszkę gorszą czerń ale do pracy, nazwijmy to biurowej, są idealne. Myślę, że HP LP2475W spełni Twoje oczekiwania - jeżeli koniecznie zależy Ci na 24 calach. W przypadku 23 cali polecam Eizo EV2333WH na matrycy PVA.

Jak cuś to wal na pw :P

Hej,

dzięki za pomoc.

Tak, zależy mi na 24" i to najlepiej 1920x1200 (siła przyzwyczajenia :D ).

Jak piszesz, że

do pracy z tekstem itp na białym jak i na czarnym tle

nadaje się idealnie, to super :).

Czy ktoś jeszcze może praktykuje pracę tekstem na czarnym tle na LCD (np. w Vim-ie ^^) i może się pochwalić, jakie ma odczucia - czy się mam czego obawiać lub nie?

(Zakładając że nie wiadomo czy trafię na tę lepszą czy gorszą - podobno bywają dwie - matrycę della).

Hej,

udało mi się dorwać taki monitorek u2410f w jednym z biur.

Co prawda inne warunki świetlne niż u mnie, ale nie zauważyłem nic niiepokojącego w czerni tego monitora. Niemniej jednak, jeszcze nie kupiłem, więc za wszelkie komentarze i uwagi wdzięczny :).

Nabyłem Dell u2410 (na monitorze u2410f) i jestem kontent :). Testowałem lagom-em i sprawuje się bardzo dobrze :sciana:.

Praca z tekstem niezależnie czy tło jasne czy ciemne, bardzo dobra.

A podświetlenie czerni - jak na razie - do prac programistycznych na czarnym tle - idealnie.

Kolorami trochę się bawiłem przy lagom-ie, zdjęciach. Bez dokładnych testów i kolorymetra trudno coś mi powiedzieć, ale subiektywnie mam b.dobre wrażenia. Na lagom-ie tylko na white saturation w ciągu dnia były rozróżnialne do 247, ale teraz noc, mniejsze oświetlenie i już po pokręceniu brightness/contrast można do 250 rozróżniać.

Kurcze... aż zastanawiam się czy drugi sobie nie dorzucić :sciana:.

Jakby ktoś potrzebował konkretny test, niech stuknie na pw (czy w tym wątku). Jak dostanę powiadomienie i będę miał chwilę to zrobię test i napiszę co i jak wyszło.

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Dobrze, że znalazłem podobny temat. Otóż również przymierzam się do zakupu tego monitora:)

http://www.scan.co.uk/Products/24-Dell- ... -IPS-panel

Szukałem cały wieczór rożnych informacji na jego temat i wydaje mi się,że będzie idealny.

Będe go używać raczej do codziennej pracy, CAD, internet jakaś gra.

Mam takie pytanie do Ciebie "gkwpl" jaką masz rewizje tego monitora i gdzie był wyprodukowany.

Oglądałem na Youtubie filmik jak jakiś pan zdawał relacje i mówił, iż zaleca się aby kupić rewizje A01.

(4:23) <- mówi o tym.

I jakie są Twoje wrażenia, ładnie wyświetla kolory ? równo podświetlona matryca jest ?

i jaki masz wybór rozdzielczości i odświeżania przy nich ? jaka jest najbardziej optymalna ?

W tej chwili pracuje na Sony SDM-HS95P 19" (4:3) kupiłem go w 2006 roku i powiem,że sprawuje się bardzo dobrze, kolory ma bardzo ładne :D Szkoda że Sony już nie produkuje monitorów...:P

UPDATE: na początku sprostowanie do poprzedniego posta. Pisałem że w lagom teście na white saturation tylko 24x osiąga... było to na kablu vga. Na kablu DVI mam 252/253

Witaj, posiadam już dwa monitory DELL u2410 (model u2410f)... dokupiłem drugi taki sam :).

Są to monitorki "Made in Czech" datowane "Mar 2010" (wczesniej testowałem w pewnej firmie "Feb 2010" i taki sam). Są one "REV A01".

Szukałem cały wieczór rożnych informacji na jego temat i wydaje mi się,że będzie idealny.

No ja nawet dłużej i doszedłem do podobnego zdania :/.

Będe go używać raczej do codziennej pracy, CAD, internet jakaś gra.

Ja używam głównie do prac programistycznych, czytania dokumentacji, ale jak już zdarzyło mi się obrabiać amatorsko fotkę i skany ze skanera to było wszystko bardzo dobrze. (Ale zaznaczam... grafikiem nie jestem). Co do gier, też nie odpowiem :P, ale podejrzewam że amatorskie granie spokojnie, tym bardziej że jak z ostatniego testu wynika - http://pclab.pl/art41137.html - to się nieco zmieniło na rynku matryc i e-ips jest najlepszy w takich klasach cenowych (wiadomo... 24" za 8000 to inny temat).

Używasz CADa, podejrzewam że łączy nas to że interesuje Cię czy: wyraźny obraz, czy się "dobrze w niego wpatruje godzinami" oraz czy dokładne rzeczy dobrze widać.

Więc piszę... dobrze się patrzy długo, wszystko dobrze widać (w wynikach symulacji automatów komórkowych, czy wykresy idealnie mi się oglądało). Na lagom testach jak patrzę na testy typu clock&phase: http://www.lagom.nl/lcd-test/clock_phase.php ), każdy pixel widać łądnie :jupi:.

A jak ustawiłem w systemie subpixeling ( Subpixeling :D Yeah! - viewtopic.php?f=31&t=11272 ) to wektory wszelkie jeszcze lepiej, cudnie się wyświetla.

Na teście inversion-walk to widać lekki na 4a i 4b, ale nie wiem co to znaczy i jak czytałem to w każdych chyba jest tego wypu efekt tylko na różnych testach.

Test lagom.nl ... sharpness na ustawieniach fabrycznych wychodzi idealnie.

Test lagom.nl ... black level wychodzi też b.d. Już od 2/3 widać różnice.

Kąty dobre, w pivocie też.

I jakie są Twoje wrażenia, ładnie wyświetla kolory ? równo podświetlona matryca jest ?

Kolorometru nie mam.

Kolory sobie chwalę, wystarczają mi predefiniowane profile (w monitorze), w zależności czy kodowanie, czy zdjęcia, czy wideo to zmieniam i jest super.

Na testach gradient biel-szarość-czerń, płynne bez zastrzeżeń.

Z lagom testów wynika że mam domyślnie w sRGB gamma na 2.2 w każdej z barw podstawowych plus szarość, czyli tak jak powinno.

Ludzie narzekali że czerń nierówno podświetlona.

Jak ciemny pokój to rzeczywiście może i jest i przy obróbce zdjęć,video może jakoś przeszkadzać. Ja tam nie wiem bo robię zwykle co innego :o. Do pracy z tekstem, wykresami etc, świetnie się nadaje, a czerń dla mnie jest równa jak pracuję w edytorach tekstu/konsolach z kolorowym tekstem na czarnym tle, i pracuje mi się bardzo przyjemnie, a jak mam okno z czarnym na białym to nie razi :).

i jaki masz wybór rozdzielczości i odświeżania przy nich ? jaka jest najbardziej optymalna ?

Matryca ma rozdzielczość 1920x1200. Pracuje @60Hz ale czy to tak ma być czy karta graficzna mnie ogranicza to nie wiem.

Co do mniejszych rozdzielczości to bardzo mam dobre wrażenia bo mogę wybrać:

* Fill , rozciągnięcie mniejszej na cały ekran

* 1:1 - bez rozciągania

* Aspect (czyli rozciąganie ale bez narusznaia proporcji)

No i mogę ustawiać "Zoom".

Do tego PIP w trybie małego okienka w którymś z rogów, albo dwa ekrany na jednym (ładnie skaluje).

A optymalna rozdzielczość... wiadomo, natywna :D.

Jakbyś miał jakieś jeszcze pytania, czy prośbę o testy, pisz śmiało.

Polecam spróbować - jak masz możliwość - na żywo zobaczyć monitor (zabierz ze sobą kilka screenshotów swojego ekranu codziennej pracy CADa czy na co dużo patrzysz) i zobacz jak to się wyświetla, a... b.dobrze zobaczysz :D.

• 2 tygodnie później...

P.S. Ktoś gdzieś na jakimś forum wspomniał o brzęczeniu. Otóż po tygodniu w środku nocy jak wszystko śpi, odkryłem że słychać u mnie cichutkie jak zbliżę głowę stojąc za monitorami, ale jak wróciłem przed monitory to z przodu nie słyszałem :D. Stojąc za nimi też nie, tylko po zbliżeniu. Komputer mam wyciszony jakby co (i noc była) :). Więc suma sumarum, jest to niesłyszalne dla normalnego użytkownika, tak jak dla większości są niesłyszalne brzęczenia cewek w zasilaczu lub na płycie głównej :P.

Co do reszty to nadal podtrzymuję że monitory super, teraz pracuję jednym normalnie a drugim w Pivotcie :P.

• 5 miesięcy temu...

Matryca ma rozdzielczość 1920x1200. Pracuje @60Hz ale czy to tak ma być czy karta graficzna mnie ogranicza to nie wiem.

.

Pamiętaj, że te opcje działają tylko w szerokości a nie wysokości.

• 4 tygodnie później...

mam U2410 w dzień/gdy jest jasno jest super, słońce/żarówa musi ostro świecić prosto w monitor żeby stawał się nieczytelny czy zaburzał kolory/kontrast itp, natomiast w zamian ordynarnie wypala gały jak jest ciemno, zejście z jasnością nie rozwiązuje problemu, gdyż aby przestał tak "dawać" trzeba zejść prawie do zera i prawie wszystko robi się szare, niemniej lampka na biurku daje lepsze efekty, najlepiej się sprawdza jak jest za monitorem i nie może być jakaś słaba

co istotne efekt "wypalania" jest uciążliwy tylko na białym/bardzo jasnym tle

także do nocnej pracy z edytorem tekstów nie polecam, chyba że będziemy siedzieli w jasno oświetlonym pokoju

• 3 miesiące temu...
Gość Kotecek

Podczepię się pod temat :cenzura:

Będę miał przypływ PLNów i tak sobie myślę nad tym DELL'em. Może nic nie wymyślę, bo zmiana nie jest konieczna.

Głównie do zadań biurowych, programów i internetu. Czy on tak świeci, ze jak włączę Worda czy Firefoxa wieczorem to mnie oczy będą bolały? Zawsze do takich spraw mam włączoną lampkę na biurku.

Co prawda nie zamierzam na nim grać, bo w tym celu mam CRT ale nie wiem co będzie za kilka lat. Jak bym włączył dynamicznego FPSa to się obraz rozmazuje? Ponoć Input Lag jest na 2-3 klatki. Bardzo to przeszkadza w graniu? Nie gram po sieci a tam płynność jest najważniejsza chyba.

.

Pamiętaj, że te opcje działają tylko w szerokości a nie wysokości.

Co to znaczy, ze działają tylko w szerokości?

Jak włączę 1600x1200 z Aspect ratio to będę miał pasy po bokach czy nie? A jak włączę 1920x1080 to będą pasy góra/dół?

Problem grzania się monitora to coś poważnego czy raczej się tym przejmować nie trzeba?

N Allegro ktoś to wystawia za 1.100 PLN (aukcja) ale może za tyle pójdzie albo za tylko nieco więcej. Jest też jakiś ładny Samsung za 500PLN ale raz, ze TN (mam styczność z CRT więc lepiej śmiecia nie kupować więcej) a dwa, że konstrukcja i wykonanie DELL'a jest naprawdę dobre. Więc raczej tylko ten monitor wchodzi w gę, bo co prawda są jakieś tam 1920x1080 ale takie cudactwo to mnie wgl nie interesuje.

Nie wiem czy to kupię, bo zmiana monitora tutaj to raczej kaprys niż konieczność. Warto wgl. się tym monitorem interesować (DELL U2410) ???

czy on tak świeci, ze jak włączę Worda czy Firefoxa wieczorem to mnie oczy będą bolały?

tak

Zawsze do takich spraw mam włączoną lampkę na biurku.

z lampką jest lepiej

Jak włączę 1600x1200 z Aspect ratio to będę miał pasy po bokach czy nie? A jak włączę 1920x1080 to będą pasy góra/dół?

tak, będą pasy, niby jak inaczej?

Problem grzania się monitora to coś poważnego czy raczej się tym przejmować nie trzeba?

jest dość konkretnie ciepły ale w końcu nie trzymasz twarzy 20cm od matrycy, żeby się zaraz opalić :cenzura: a tak serio w lecie ten nadmiar ciepła daje trochę w kość

Nie wiem czy to kupię, bo zmiana monitora tutaj to raczej kaprys niż konieczność. Warto wgl. się tym monitorem interesować (DELL U2410) ???

dobry półprofesjonalny monitor, ma trochę za mało kontrastu i srebrzy w ciemności ale poza tym dobra rzecz, natomiast:

Głównie do zadań biurowych, programów i internetu.

to weź sobie dobrą TN'kę, serio płacenie takiej kasy za monitor "do zadań biurowych" to imo nieporozumienie

Gość Kotecek

to weź sobie dobrą TN'kę, serio płacenie takiej kasy za monitor "do zadań biurowych" to imo nieporozumienie

Jest w tym racji dużo ale... to taniej wyjdzie zostać przy obecnym :cenzura: Mam taką wizję na duży monitor z duża rozdzielczością. Czy ją zrealizuję to nie wiem. Ale mając obok CRT to już dawno stwierdziłem, że jeśli wymienię LCD na większy/nowszy to na coś konkretnego, bo ułomność LCD mnie razi. A kąty bardzo się przydają, jak w kilka osób coś obejrzymy. Co prawda nie jest to częste jakieś ale komfortowe. Gry może perspektywicznie kiedyś jeśli by mój CRT poszedł w zaświaty...

Będę myślał... Dzięki :rudolph:

Mam taką wizję na duży monitor z duża rozdzielczością.

iiyama B2712HDS

chyba, że coś w bardziej moje marzenie czyli Dell 3007WFP HC lub "ten klimat" ale innego producenta

mając obok CRT to już dawno stwierdziłem, że jeśli wymienię LCD na większy/nowszy to na coś konkretnego, bo ułomność LCD mnie razi.

coś w tym jest, ja się przesiadałem z wypalonej siedemnastki więc mój pierwszy LSD był dla mnie krokiem naprzód

A kąty bardzo się przydają, jak w kilka osób coś obejrzymy.

to prawda, kąty w TN'kach to tragedia, niestety za duży monitor na innej matrycy trzeba słono zapłacić

Gość Kotecek

Trochę mi emocje opadły i koncepcja zdroworozsądkowa mówi aby się wstrzymać i kupić za 2-3 lata jak ceny używek będą poniżej 1.000 PLN. Aczkolwiek do wtorku trwa aukcja to nie wiem.

Co do tych monitorów proponowanych to ja jeśli zmienią to na coś z większym pionem i na peno nie 16:9. Teraz mam 1280x1024 na PVA to na peno na TN nie zmienią i na FullHD też nie bo wtedy zyskam w pionie tylko 56 pikseli a tylko szerokość stanie się szeroka. Myslałem nad 1600x1200 lub jej rozszerzonej wersji 1920x1200. Raczej tą drugą. I tam, jeśli bym grał w ogóle na takim, mogę włączyć 1600x1200 i mi boki obetnie bez skalowania jak starsza gra panoramy nie będzie obsługiwała a w FullHD to mi obraz przeskaluje... fujj... I w zasadzie mając jeden monitor DELL'a to stwierdziłem, że następny koniecznie DELL. Jakość wykonania jest bardzo dobra. Żadne plastiki sięnie świecą. A konstrukcja jest naprawdę pełno obrotowa. Trochę się na tego U2410 napaliłem le może poczekam, kupować na siłę też nie ma sensu :lol: Szkoda, ze niema LCD 24"-27" z 2048x1536 jak to było w najlepszych CRT. Dopiero są DELL'e 27"-30" z 2560x1600 ale to cena nie bardzo ;)

Gość Kotecek

Warto go wziąć za 1.200 PLN (łącznie z przesyłką - kwestia dogadania się ze sprzedającym, czekam aż mi przyśle nr tel.) ???? Podaję link poniżej.

DELL U2410

EDIT: A to bobek z niego. Przed chwila podwyższył cenę do 1.300 PLN. Chyba nie będzie z tego dzieci :( Tyle nie dam, poczekam jak będą chodziły po 700 PLN :)