r4ps^ 1 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Witam serdecznie! Na początku tematu zaznaczam, iż jestem kompletnie zielony, jeśli chodzi o routery, gdyż mam takowy od wczoraj. Mój problem polega na tym, że przy rozdzieleniu łącza na 2 ( komputer windows 7 oraz laptop win 8) zaczynam mieć nadwyżki pingu i tym samym - lagi w grach. Prędkość pobierania wynosi 8mb/s, wysyłania 0,5 mb/s. Mój router: [Cerberus P6363] http://speed-pc.pl/17-63-thickbox/pentagram-cerberus-p-6363.jpg Do modemu poprowadzony jest kabelek DSL, zaś kablem JR45 przeprowadziłem go do routera. Z routera drugim kablem JR45 poprowadziłem do komputera. Nic nie instalowałem, tylko skonfigurowałem w przeglądarce. Internet mam z Dialogu, grupa Netia. Jakieś rady? Bardzo prosiłbym o pomoc. Edytowane 7 Listopada 2013 przez r4ps^ Cytuj Link to post Share on other sites
laciaty 2 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Jaki modem? (model) Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Jaki modem? (model) ZXDSL 832CII Poza tym, mój modem sam z siebie ma 60 pingu w speedtestach, czyli dużo. ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
erni1996 110 Napisano 13 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 ping jest w normie Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Odłącz całkowicie modem, podłącz sam router i skonfiguruj go na nowo pod dane operatora. Przetestuj i daj znać czy cos sie poprawiło. Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Odłącz całkowicie modem, podłącz sam router i skonfiguruj go na nowo pod dane operatora. Przetestuj i daj znać czy cos sie poprawiło. Wykluczone, bo modem służy jako przekaźnik sygnału z kabla XDSL do WAN i do routera. ping jest w normie Właśnie, że nie. Na speedtest.net pokazuje mi tyle. Na pewnym serwerze teamspeak wszyscy mają od 30-50 max, zaś Dialogowcy (w tym ja) mają minimum 80-85. Dla mnie to nie jest normalne, gdyż w grze mam 110-120, przy czym reszta ma 70-80 max. Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Wykluczone, bo modem służy jako przekaźnik sygnału z kabla XDSL do WAN i do routera. ok sorki nie spojrzałem ze ten router nie ma wejścia do linii tel. Hm przy 8mb/s downloadu masz w stosunku do tego troche niski upload, na 2 kompie to samo? tez pingi powyżej 60ms? Podczas testu powyłączałeś antywirusy/firewalle itd? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ok sorki nie spojrzałem ze ten router nie ma wejścia do linii tel. Hm przy 8mb/s downloadu masz w stosunku do tego troche niski upload, na 2 kompie to samo? tez pingi powyżej 60ms? Podczas testu powyłączałeś antywirusy/firewalle itd? Tak, to samo. Upload zawsze był taki sam. Antywirusy powyłączałem. Czy to coś zmieni? Podłączę modem bezpośrednio do kompa, a od modemu odprowadzę kabel do routera, który będzie przekazywał wi-fi do laptopa? Czy w ogóle da się tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 14 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Czy to coś zmieni? Podłączę modem bezpośrednio do kompa, a od modemu odprowadzę kabel do routera, który będzie przekazywał wi-fi do laptopa? Czy w ogóle da się tak? Przecież pisałeś wyżej że tak masz to podłączone da sie i wifi normalnie bedzie hulać. Masz jakiś inny router/ modem żeby podłączyć,sprawdzić? Program WinMTR > zrób test i podeślij, najłatwiej będzie określić gdzie sa straty i czy problem leży po stronie sprzętu czy operatora. Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pisałem, że router jest do kompa podłączony. Jak mam modem do kompa podłączony i odprowadziłem kabel do routera tp wi-fi nie łączy się na lapku. ;/ Jak podłączam modem do kompa, a router do modemu, to net jest tylko na lapku. O co chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Jakbyś pisał bardziej zrozumiale to było by fajnie.. i okresl sie czy mowimy nadal o pingach i stratach czy o jakimś braku wifi? Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Jakbyś pisał bardziej zrozumiale to było by fajnie.. i okresl sie czy mowimy nadal o pingach i stratach czy o jakimś braku wifi? O pingu panie złoty. Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 wiec wracamy do > Program WinMTR > zrób test i podeślij, najłatwiej będzie określić gdzie sa straty i czy problem leży po stronie sprzętu czy operatora. Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 |------------------------------------------------------------------------------------------| | WinMTR statistics | | Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last | |------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------| | 192.168.1.100 - 0 | 1391 | 1391 | 0 | 0 | 22 | 0 | |________________________________________________|______|______|______|______|______|______| WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 16 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Jakiego hosta wpisałeś ? testowane jak miałeś podłączony tylko modem? Z tego zrzutu wynika że pakiety nie dochodza dalej niz twoje urzadzenie..no chyba ze nie wkleiłeś całości Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Z routerem. Ale z modemem jest taki sam ping, jak są 2 urządzenia włączone to się dopiero zwiększa. Skopiowałem całość. Cytuj Link to post Share on other sites
Tiaxx 12 Napisano 17 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Mając podłączony modem+router odpytaj np www.wp.pl i podeślij wyniki. Nie masz możliwości testowo podłączenia innego modemu, ew routera z wbudowanym modemem? (pożyczyć albo cuś) Cytuj Link to post Share on other sites
r4ps^ 1 Napisano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Niestety nie mam takiej możliwości. Router jest nowy, ma może z 6 dni. ;p Odświeżam temat. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts