Skocz do zawartości

Lagi podczas rozdzielania łącza

Recommended Posts

Witam serdecznie! Na początku tematu zaznaczam, iż jestem kompletnie zielony, jeśli chodzi o routery, gdyż mam takowy od wczoraj. Mój problem polega na tym, że przy rozdzieleniu łącza na 2 ( komputer windows 7 oraz laptop win 8) zaczynam mieć nadwyżki pingu i tym samym - lagi w grach. Prędkość pobierania wynosi 8mb/s, wysyłania 0,5 mb/s. Mój router: [Cerberus P6363]

http://speed-pc.pl/17-63-thickbox/pentagram-cerberus-p-6363.jpg

Do modemu poprowadzony jest kabelek DSL, zaś kablem JR45 przeprowadziłem go do routera. Z routera drugim kablem JR45 poprowadziłem do komputera. Nic nie instalowałem, tylko skonfigurowałem w przeglądarce.

Internet mam z Dialogu, grupa Netia. Jakieś rady? Bardzo prosiłbym o pomoc.

Edytowane przez r4ps^

Odłącz całkowicie modem, podłącz sam router i skonfiguruj go na nowo pod dane operatora.

Przetestuj i daj znać czy cos sie poprawiło.

Wykluczone, bo modem służy jako przekaźnik sygnału z kabla XDSL do WAN i do routera.

ping jest w normie

Właśnie, że nie. Na speedtest.net pokazuje mi tyle. Na pewnym serwerze teamspeak wszyscy mają od 30-50 max, zaś Dialogowcy (w tym ja) mają minimum 80-85. Dla mnie to nie jest normalne, gdyż w grze mam 110-120, przy czym reszta ma 70-80 max.

Wykluczone, bo modem służy jako przekaźnik sygnału z kabla XDSL do WAN i do routera.
  ok sorki nie spojrzałem ze ten router nie ma wejścia do linii tel.

Hm przy 8mb/s downloadu masz w stosunku do tego troche niski upload, na 2 kompie to samo? tez pingi powyżej 60ms?

Podczas testu powyłączałeś antywirusy/firewalle itd?

• Popieram 1

ok sorki nie spojrzałem ze ten router nie ma wejścia do linii tel.

Hm przy 8mb/s downloadu masz w stosunku do tego troche niski upload, na 2 kompie to samo? tez pingi powyżej 60ms?

Podczas testu powyłączałeś antywirusy/firewalle itd?

Tak, to samo. Upload zawsze był taki sam. Antywirusy powyłączałem. 

Czy to coś zmieni? Podłączę modem bezpośrednio do kompa, a od modemu odprowadzę kabel do routera, który będzie przekazywał wi-fi do laptopa? Czy w ogóle da się tak? 

Czy to coś zmieni? Podłączę modem bezpośrednio do kompa, a od modemu odprowadzę kabel do routera, który będzie przekazywał wi-fi do laptopa? Czy w ogóle da się tak?

Przecież pisałeś wyżej że tak masz to podłączone :) da sie i wifi normalnie bedzie hulać.

Masz jakiś inny router/ modem żeby podłączyć,sprawdzić? 

Program WinMTR > zrób test i podeślij, najłatwiej będzie określić gdzie sa straty i czy problem leży po stronie sprzętu czy operatora.

|------------------------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                           192.168.1.100 -    0 | 1391 | 1391 |    0 |    0 |   22 |    0 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider