Skocz do zawartości

Dysk z interfejsem LAN oraz USB 3.0

Recommended Posts

Siemanko!

Szukam dysku NAS z wejściem LAN, ale i USB. Dobry byłby WD My Book, ale ten ma tylko USB.

Znalazłem młodszą siostrę - WD My Cloud: http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-wd-my-cloud-2tb-10-100-1000-mb-s-i3671613282.html

Chciałem się zapytać czy mieliście styczność z czymś takim i czy możecie polecić jakieś alternatywy.

Wymagania:

interfejs: LAN, USB 3.0

pojemność 1TB

cena: nie więcej jak 600 złotych

A może jakieś inne rozwiązanie zawierające powyższe, które pozwoli na dostęp do danych multimedialnych z dowolnego miejsca?

Witaj.

Sam jestem przed zakupem podobnego sprzętu.

Szukaj kieszeni na dysk twardy z wew. portem SATA-3!!! (mogą być z wew. portem SATA-2).

Kieszeń z:

- LANem

- USB 3.0

- i WiFi !!!.

Jednak taka kieszeń ma zasilanie zewnętrzne.

Pyt.:

Potrzebujesz z zasilaniem zewnętrznym, czy bez zasilania zewnętrznego?

Kieszeń daje możliwość zamontowania dowolnej pojemności dysk dostępny obecnie na rynku.

Dysk:

HDD,

Hybrydowy,

lub nawet z czasem SSD.

Wyłożę kasę 500pln na początek, a resztę wezmę w raty poniżej 50pln/m-c.

Obserwuję Welland-a produkty.

Pozdro

Edytowane przez WIPI1979

Myślałem nad takim rozwiązaniem, ale tu następuje fragmentacja sprzętowa + dodatkowe koszta.

WiFi nie jest konieczne - i tak będę miał do tego dostęp bezprzewodowo.

Z routera poprowadzę kabel do dysku i tam udostępnię cały zasób.

Co do zasilania - wszystko jedno, ale skoro ma to być dysk 3,5 cala, to raczej nie obejdzie się bez zewnętrznego zasilacza, bo przecież z LAN'u nie doprowadzę prądu.

Temat wciąż aktualny. Ciągle szukam alternatyw i znalazłem coś takiego http://allegro.pl/zyxel-nsa210-serwer-mediow-3-5-hd-1tb-gw-i3604962141.html

Edytowane przez pawel902

Witam.

Byłem 04.11.2013 w Saturnie w Poznaniu "na Pestce". Znalazłem tam NetGear-a obudowę z zasilaczem wew. i na 2a dyski 3,5".

Nie tak do końca. Ważnym jest tylko Giga-bit LAN - jeśli zasoby będziesz udostępniał poprzez Internet.

Chmura domowa potrzebuje "własnego WiFi".

Opowiem Ci jak ja zrobiłem z moim

routerem EA6500 LinkSYS CISCO

i dyskiem wewnętrznym 2,5" w obudowie Patriot Gauntled 2 USB 3.0.

Dysk 120GB SSD SATA-3 Kingston HyperX w obudowie 2,5" nie potrzebował zasilania. Jednak router ma tylko 2a porty USB 2.0 -> więc to spowalniało całość zestawu. Router EA6700 ma port 1-en USB 3.0 + 1en USB 2.0.

Dysk SSD włożyłem na próbę, aby spr jak będzie to pracowało. Docelowo dysk SSD 120GB ... włożyłem do mojego nEtbook-a.

WAZNA uwaga!!!

Dostęp do danych na dysku miałem tylko poprzez Internet. A nie przez WiFi mojego routera.

Do tego wadliwa sieć gościnna w routerze EA6500.

Zabezpieczasz, a ona nie jest zabezpieczona.

Co ważne także, to to, że:

Goście nie mają dostępu do danych przez smartfony, netbooki i tablety (swój sprzęt) z którym przychodzą do mnie

poprzez WiFi z poziomu Gość (po zalogowaniu jako Gość).

Musiałem udostępniać dane z konta głównego.

Paranoja.

Dlatego szukam

"skrzyneczki" - raczej będzie to samodzielny niezależny komputer o słabych parametrach ze softem specjalnym do obsługi dysków (NAS).

z NIEZALEŻNYM WiFi-em

portem USB 3.0 - na podpięcie dysku USB 3.0 w kieszeni 2,5" (bez dodatkowego zasilania)

LANem 1Giga-bit., a najlepiej 2oma portami LAN. - szybsza komunikacja.

• 2 tygodnie później...