pawel902 0 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Siemanko! Szukam dysku NAS z wejściem LAN, ale i USB. Dobry byłby WD My Book, ale ten ma tylko USB. Znalazłem młodszą siostrę - WD My Cloud: http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-wd-my-cloud-2tb-10-100-1000-mb-s-i3671613282.html Chciałem się zapytać czy mieliście styczność z czymś takim i czy możecie polecić jakieś alternatywy. Wymagania: interfejs: LAN, USB 3.0 pojemność 1TB cena: nie więcej jak 600 złotych A może jakieś inne rozwiązanie zawierające powyższe, które pozwoli na dostęp do danych multimedialnych z dowolnego miejsca? Cytuj Link to post Share on other sites
WIPI1979 2 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witaj. Sam jestem przed zakupem podobnego sprzętu. Szukaj kieszeni na dysk twardy z wew. portem SATA-3!!! (mogą być z wew. portem SATA-2). Kieszeń z: - LANem - USB 3.0 - i WiFi !!!. Jednak taka kieszeń ma zasilanie zewnętrzne. Pyt.: Potrzebujesz z zasilaniem zewnętrznym, czy bez zasilania zewnętrznego? Kieszeń daje możliwość zamontowania dowolnej pojemności dysk dostępny obecnie na rynku. Dysk: HDD, Hybrydowy, lub nawet z czasem SSD. Wyłożę kasę 500pln na początek, a resztę wezmę w raty poniżej 50pln/m-c. Obserwuję Welland-a produkty. Pozdro Edytowane 3 Listopada 2013 przez WIPI1979 Cytuj Link to post Share on other sites
pawel902 0 Napisano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Myślałem nad takim rozwiązaniem, ale tu następuje fragmentacja sprzętowa + dodatkowe koszta. WiFi nie jest konieczne - i tak będę miał do tego dostęp bezprzewodowo. Z routera poprowadzę kabel do dysku i tam udostępnię cały zasób. Co do zasilania - wszystko jedno, ale skoro ma to być dysk 3,5 cala, to raczej nie obejdzie się bez zewnętrznego zasilacza, bo przecież z LAN'u nie doprowadzę prądu. Temat wciąż aktualny. Ciągle szukam alternatyw i znalazłem coś takiego http://allegro.pl/zyxel-nsa210-serwer-mediow-3-5-hd-1tb-gw-i3604962141.html Edytowane 3 Listopada 2013 przez pawel902 Cytuj Link to post Share on other sites
WIPI1979 2 Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Witam. Byłem 04.11.2013 w Saturnie w Poznaniu "na Pestce". Znalazłem tam NetGear-a obudowę z zasilaczem wew. i na 2a dyski 3,5". Nie tak do końca. Ważnym jest tylko Giga-bit LAN - jeśli zasoby będziesz udostępniał poprzez Internet. Chmura domowa potrzebuje "własnego WiFi". Opowiem Ci jak ja zrobiłem z moim routerem EA6500 LinkSYS CISCO i dyskiem wewnętrznym 2,5" w obudowie Patriot Gauntled 2 USB 3.0. Dysk 120GB SSD SATA-3 Kingston HyperX w obudowie 2,5" nie potrzebował zasilania. Jednak router ma tylko 2a porty USB 2.0 -> więc to spowalniało całość zestawu. Router EA6700 ma port 1-en USB 3.0 + 1en USB 2.0. Dysk SSD włożyłem na próbę, aby spr jak będzie to pracowało. Docelowo dysk SSD 120GB ... włożyłem do mojego nEtbook-a. WAZNA uwaga!!! Dostęp do danych na dysku miałem tylko poprzez Internet. A nie przez WiFi mojego routera. Do tego wadliwa sieć gościnna w routerze EA6500. Zabezpieczasz, a ona nie jest zabezpieczona. Co ważne także, to to, że: Goście nie mają dostępu do danych przez smartfony, netbooki i tablety (swój sprzęt) z którym przychodzą do mnie poprzez WiFi z poziomu Gość (po zalogowaniu jako Gość). Musiałem udostępniać dane z konta głównego. Paranoja. Dlatego szukam "skrzyneczki" - raczej będzie to samodzielny niezależny komputer o słabych parametrach ze softem specjalnym do obsługi dysków (NAS). z NIEZALEŻNYM WiFi-em portem USB 3.0 - na podpięcie dysku USB 3.0 w kieszeni 2,5" (bez dodatkowego zasilania) LANem 1Giga-bit., a najlepiej 2oma portami LAN. - szybsza komunikacja. Cytuj Link to post Share on other sites
pawel902 0 Napisano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Temat nadal aktualny. I raz jeszcze do góry. Ostatni raz do góry. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts