lukas280 0 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witam,Tak jak w tytule, czy ktoś z was miał do czynienia z zestawieniem (porównaniem) wydajności niereferencyjnych kart graficznych GTX 770 oraz R9 280X? Niestety w większości tekstów natrafiałem na porównanie wersji autorskich jednego modelu z referentem drugiego lub na odwrót Link to post Share on other sites
unicorn 13 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Wydajnosciowo sa na podobnym poziomie i mimo że r9 280x to unowoczesniony 7970 (odgrzewany kotlet) to jednak usprawnili go na tyle że w przeciągu do dwóch miesięcy może być bardziej wydajny od 770 ze względu na to iż nie ma jeszcze na tyle stabilnych sterowników do niego żeby mówić o jakimś sensownym i miarodajnym porównaniu a gtx 770 jest już dość długi czas na rynku i ma ustabilizowane sterowniki więc poczekamy zobaczymy moim zdaniem r9 280x jeszcze pokaże swój pazur 770 - tce Ale to moje zdanie i nikomu nie każe się z nim zgadzać Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Obie te karty, to odgrzewane kotlety (r9 280x=7970GHz a 770=680OC) i obie prezentują bardzo zbliżony poziom jak i zbliżoną cenę. Co wybierze autor, względem wydajności tych kart raczej nie ma tutaj znaczenia i wątpię by nowe sterowniki miały coś tutaj zmienić. Ja zastanowiłbym się tutaj nad poborem prądu oraz cenie i wybrał to, co wypadnie lepiej w tych kategoriach. Natomiast na dzień dzisiejszy, duże znaczenie ma tutaj platforma do której ma być ta karta graficzna, ponieważ AMD ma aktualnie skopane sterowniki jeśli chodzi o współpracę z procesorami wielordzeniowymi i gra która obciąża w znacznym stopniu procesor wypadnie lepiej na karcie NV. Za przykład można tutaj brać BF4, Crysis3, Arma, AC3 i zapewne inne nowe gry. Niestety różnica ta jest zauważalna. Podsumowując, jeżeli ta karta graficzna ma być wykorzystywana z procesorem AMD wysoce wskazanym jest kupienie karty graficznej ze stajni NV. Jeśli do zestawu intela, brałbym tylko pod uwagę pierwszy akapit mojego postu. Edytowane 3 Listopada 2013 przez MasterBarti Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Temat zamykam. Możesz o to spytać w którymś z tematów ogólnych. Tu bądź tu. Link to post Share on other sites
Recommended Posts