aryjbc 0 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witam. Mianowicie mam problem z częstymi BSOD'ami podczas grania. Maksymalnie mogłem pograć ok. 15/20min w bf3 lub crysis 3 . Zaskakujące jest to, że komputer przeszedł 3x po 20min (u znajomego w domu) ; test Occt Power supply. A po powrocie do domu juz po 15minutach się wysypał bsodem 0x1e. Sprawdzany był na 2 różnych zasilaczach. Sprzęt: Procek : AMD FX-8350 4.0 GHZ BOX Grafa: Msi Radeon HD 7870 2gb OC edition 256bit Płyta: Msi 760gm-p21 Zasiłka : Take me silent 700W (niestety nie starczyło kasy na lepszy...) ale był sprawdzany na Enermax G650 i także się posypał. Ram: 8GB dddr 1333mhz (firmy nie pamietam) Dysk : Seagate 1tb barracuda st1000dm003 oraz Samsung SpinPoint T Series HD501LJ 500gb System: Windows 7 Proffesional 64 bit - oryginalny. Jak myślicie co tutaj może zawodzić? Z góry proszę o pomoc. Mam wszystko na gwarancji, ale jak odesłałem im kartę graficzną na wymianę na gwarancję to dostałem ją po 2 miesiącach. Wolę już zapłacić jakieś 300 do 500zł na nową część niż odsyłać im i czekać kolejne 2 miesiące. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Zasilacz do wymiany i będzie git. Dziwne tylko że Enermax nie dał rady. Kilka spraw na początek. Zrób aktualizację biosu płyty głównej i karty grafiki. Do tego sterowniki na czysto do płyty głównej i grafiki(deinstalacja starych za pomocą DiverSweppera w trybie awaryjnym). W sterownikach grafiki wyłącz funkcję AMD Overdrive. Edytowane 3 Listopada 2013 przez gepardmak Link to post Share on other sites
aryjbc 0 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Aktualnie leci na furmarku na max ustawieniach oraz occt tylko cpu. 39 minuta na furmarku i nie wysypał się. Leci na max a-a 8x MSAA @ Edit 1. Wszystko aktualne w 100% . 2. Over drive wyłączony. Edytowane 3 Listopada 2013 przez aryjbc Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Czytam ze zrozumieniem kolego i wałkowałem już podobny problem z grafiką 7870 (Gigabyte w moim przypadku) i zasilacz też miał dać radę 620W(Logic) i du*a. Nawet markowy Chiftec 700W nie dał rady dopiero Thermaltake 750W rozwiązał problem. Z tymi kartami jest sporo rożnych problemów. Zwłaszcza z pierwszymi rewizjami. Późniejsze są bardziej udane. Zrób tak ja pisałem wyżej. Najpierw opcję z biosami i sterownikami a na końcu jak to wcześniej nie pomoże pozostaje zmienić zasilacz. Ja do takiej konfiguracji bałbym się montować jakieś "Take me" wiem, że z kasą czasami krucho, ale jak chcesz przyoszczędzić to nie na zasilaczu. Bo jak padnie zasilacz to skutki są nie ciekawe. Raz, że może popalić Ci płytę, dysk i inne podzespoły. To do tego dochodzi utrata danych i ogólnie masa niepotrzebnych nerwów. Edytowane 3 Listopada 2013 przez gepardmak Link to post Share on other sites
aryjbc 0 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 rozumiem, ale to tylko chwilowe na 2/3 tygodnie Tylko dziwi mnie jedno. Jedzie już 50minut na furmarku na max ustawieniach i się komp nie wysypał. A bf3 nie obciąży tak bardzo grafiki jak furmark i bf3 sypie się po 10/15min a cud jak 20min będzie. czy może być to spowodowane cienką sieciówką? zobaczę jeszcze crysis 3 czy się posypie. Jeśli nie, odpowiedź chyba będzie jasna.Czekam na więcej odpowiedzi z waszej strony, sieciówka to tylko moje domysły, które w 90% nie są trafne, ale zobaczymy Zrobiłem teraz oddzielnie sam CPU na occt. Po 23 sekundach wykrył błąd w rdzeniu 2... Wątpię żeby procesor był rozwalony bo jest nówka sztuka. Może płyta główna kiepska? Aktualnie procka skręciłem z fabrycznego 4.0 i wyłączyłem turbo. do 3.4 bez turbo. Occt przeszedł 2x 20min. Kiedyś zmienię płyte główną Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze? Dam znać co do gierek, czy działa @ Edit: Jedyne co moge powiedzieć to nie wina zasilki Sekcja zasilania w płycie głównej Nie mogła dać mocy prockowi, więc.... wyłączyłem turbo i skręciłem na 3,4Ghz. Efekt? Mogę śmiało grać, obciążać procesor i grafikę Tak wiem, trzeba zmienić zasilacz i płytę główną. Ale to już w krótce, jak będą pieniądze Dziękuję za pomoc, wszelkie pomysły i poświęcony czas. Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Recommended Posts