boguss10 1 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam,Mam jeden dysk HDD 1TB, podzielony na dwie partycje - C i D. Na C mam windowsa + sterowniki i niektóre programy, na D resztę. Dzisiaj przyjdzie do mnie dysk SSD, i chcę na nim postawić system. Jak to zrobić? Nie chciałbym tracić danych z dysku D, nawet nie mam gdzie ich zgrać. Wystarczy, że sformatuję C? I potem będę mógł go podłączyć do D czy raczej trzeba zrobić format całego dysku?.. Z SSD chce zrobić C a tamten połączyć w jeden np D?Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
kacperoo29 0 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Przy instalacji Windowsa będziesz mógł wybrać, które partycje chcesz sformatować. Cytuj Link to post Share on other sites
brudnonabani 20 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 da rade Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 To jak polecacie to zrobić? Odinstalować Windowsa z C, potem w biose je jakoś połączyć? Wlożyć SSD, postawićna nim Windowsa i tyle? Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Na ssd postaw system. Pozniej podlacz drugi dysk, sformatuj partycje ze starym systemem (stary dysk c). Pozniej za pomoca jakiegos programu polacz obie partycje z hdd w jedna. Jakiego wondowsa bedziesz instalowal? W niektorych wersjach jest narzedzie do zarzadzania partycjami i tam mozesz to zrobic. Wysyłane z mojego GT-P3100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 A co sądzicie o tym - cytuje: "Można by przekopiować partycję C na SSD w necie znajdziesz poradniki jak to zrobić potem jak już się upewnisz że na ssd system chodzi normalnie i wszystko się dobrze skopiowało to odpalasz livecd jakiegoś linuxa odpalasz gparted usuwasz C z HDD i powiększasz drugą na cały dysk. Jak by partycja C była za duża w porównaniu do SSD to ją defragmentujesz z poziomu windowsa i odpalasz livecd i gparted i zmniejszasz ją o wolne miejsce http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/wink.gif" Będzie dobrze śmigać? Win 7 Ulti. Cytuj Link to post Share on other sites
brudnonabani 20 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 zainstaluj na ssd wina , a potem podłącz dysk ten 1T i sformatuj stary dysk "c" będzie prościej ale dłuzej bo musisz zainstalować programiki w windowsie jest programik do usuwania bądź tworzenia partycji Cytuj Link to post Share on other sites
dario83 33 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Bedzie smigac, ale jak postawisz winde od poczatku to zawsze masz swiezy system. I czasowo tez wyjdzie podobnie. No chyba, ze instalujesz bardzo duzo softu po instalacji windowsa. Ja osobiscie bym posatwil od nowa, ale niech sie inni wypowiedza. Wysyłane z mojego GT-P3100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Dobra dzieki. Zrobie jak piszecie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts