Skocz do zawartości

Recommended Posts

witma mam problem wynikajacy na 1000% z mojej niewiedzy otoz posiadam cpu i7930,ktory ma takty fabryczne na 2,88 a moj ma na 1,6 i podnosi sie do ~2,9 w stosunku do obciazenia procesora nastepnie pamiec posiadam 6gb g-skill 1600mhz a mam czestotliwosc 535mhz co jest i dlaczego nie mam dostepnej opcji ,,cpu level up,, jak na screenach

http://img688.imageshack.us/img688/6510/hjhjhfhj.th.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/2717/jhjhhjjl.th.jpg

to jest standard ,jak tak samo miałem na mojej DFI z i7 920 na standardowych ustawieniach jest włączona funkcja EIST ( przynajmniej u mnie jest taka opcja ,ale u ciebie tez powinna być w ustawieniach CPU ) i powoduje oszczędzanie energii,jeżeli procesor nie jest wykorzystywany to próbuje być mało wato-żerny ,jeżeli jest 100% to ustawia się automatycznie na mnożnik 23 albo 22 jak ty tam masz i pracuje normalnie.

Spróbuj wyłączyć Eist i zobacz czy wtedy będzie ok

Poszukaj funkcji C1E tak to się na nazywa przynajmniej u mnie na C2D ale nie sądzę żeby zmienili coś jeżeli chodzi o samą nazwę a znajduje się pewnie w zakładce w stylu CPU configuration przynajmniej na moim Asusie tak jest.

A dokładnie to jest chyba w Advanced->CPU configuration -> C1E support na disabled

wiec tak prosilbym o udzielanie bardziej rzetelnych i sprawdzonych porad bo zadna z powyzej wymienionych nie przynosila efektu

najpierw wylaczylem w biosie funkcje C1E SUPPORT-disable i save&exit bios

odpalam cpuZ i nic dalej 1.6mHz

nastepnie wylaczylem CPU TM FUNCTION save&exit nic dopiero w zakladce extream oc wylaczylem cos takiego jak CPU TURBO POWER LIMIT i pokazalo sie przy starcie 2,9mHz teraz koncze pisac posta patrze na cpuZ i znowu zmienilo sie na 1,6 ;)

podsumowujac w zakldce advance-CPU configuration:

C1E SUPPORT-disable

CPU TM FUNCTION-disable

extream oc

CPU TURBO POWER LIMIT-disable

i dalej 1.6mhz

nic nie dziala ;):D:D

To jest oszczędzanie energii i koniec :) Nic tu do gadania ni ma :P obciąż proca i zobaczysz, że wszystko gra.

nie interesuje mnie to komputer ma dzialac i chodzic jak ja sobie zazycze jezeli bede chcial aby procesor chodzil na 2,9 w IDLE grzal sie na 70 i pobieral 130W przy przegladaniu neta czy graniu w sapera ma tak byc a nie jakies bzdety o oszczedzaniu energi

Ostatnia opcja mnożnik (21) i szyna (133) ustawiona na sztywno .

co? ;)

Widzę że niezbyt się orientujesz w temacie wejdź w zakładkę Extreme Tweaker ustaw Ai Overclock Tuner na Manual później zmień CPU Ratio Setting na 21 następnie QPI Frequency ustaw na 133 MHz to jest ustawienie "na sztywno" wartości podstawowych dla tego procka.Resztę ustawień zostaw na Auto jeżeli nie bardzo się orientujesz w tym co robisz.

PS. Zwracaj się do ludzi na tym forum trochę w innym tonie :D

na tym procesorze można ustawić x22 mnożnik z turbo będzie chyba ok. 3ghz

Turbo samo się włącza pod obciążeniem i to daje 2.92 GHz.

Przecież to turbo to zwyczajne podbicie mnożnika o ile pamiętam max do 23 na tej samej szynie czyli 23x133=3,059GHz tylko nie jestem pewien czy nie ma dwóch stopni tego podnoszenia raz na 22 co daje 2,926GHz i raz na 23.

widzę że nie bardzo jarzysz o co kaman więc zapoznaj się z tym artykułem na początek: http://pclab.pl/art34220-4.html bo bez tej wiedzy można sobie narobić bidy ze sprzętem przy OC. Po 2 oc dokonuje się w biosie. Programami sprawdzasz jedynie temperaturę i obciążasz proca po oc. I po trzecie do jakiej wartości chcesz podkręcić procesor?