Azarik 0 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Chciałbym zakupić nową karte graficzną,wszystko było by ok, gdyby nie to,iż po przeczytaniu kilku artykółów jestem totalnie skołowany co do wyboru karty, a dokładnie czy warto kupować dana karte oraz czy moje podzespoły ją obsłużą. Obecnie mam MSI Radeon HD 7850 OC, a chciałbym ją zmienić, na jeden z wyzszych modeli np.HD 7950. I tutaj też zaczynaja się schody,ponieważ ostatnio MSI wypuscił kilka nowych modeli o nazwie R7,R9. Z tego co czytałem modelami R7 nie warto zawracać sobie głowy, ale już R9 prezentuja się dość ciekawie. I tu chciałem zapytać,czy może mi ktoś z was wytyłumaczyć, jaka duża rożnica jest między wydajnościami (Benchmark 2011?) danej karty: MSI Radeon HD 7950 Twin Frozr III OC Boost Edition 3GB MSI R9 270X Hawk 2 GB MSI R9 270X Gaming Edition 2GB Na koniec dodam jeszcze, jeżeli można MSI Radeon HD 7970 Lighting OC Boost Edition 3 GB Ale zaznaczam iż jest to ostateczna opcja ponieważ cenna jest dość zabójcza jak dla mnie. Pozostaje jeszcze kwestia zasilacza, jak i samego procesora czy dana kartę obsłuży. Boję się iż mój poczciwy OCZ ModXStream Pro 500W nie uciagnie tych kart. To chyba tyle, na dole jest mój obecny zestaw. Z góry dziękuje za pomoc Procesor: I5 2500K Chłodzenie CPU:Be Quiet! Dark Rock Pro 2 Płyta główna: MSI Z77A-G43 Pamięci RAM:Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz (KHX1600C9D3X2K2/8GX) Dysk: OCZ Agility 3, 120 GB, Internal, 2.5" (AGT3-25SAT3-120G) Western Digital Caviar Black, 3.5'', 500 GB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache Seagate Constellation CS, 1 TB, 3.5" ST1000NC000 Karta graficzna: MSI Radeon HD 7850 OCZasilacz: OCZ ModXStream PRO 500W (Semi-Modular)Obudowa: CM Storm Trooper Monitor: Asus MX279H 27" Edytowane 1 Listopada 2013 przez Azarik Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 słuchaj z kart graficznych, które wymieniłeś najszybszy będzie radeon R9 280X, jednak jak byś mógł jeszcze dołożyć to można kupić GTX 770 w cenie około 1200 zł. Zatem wszytko zalezy od ceny określ budżet, a wtedy dowiesz się co będzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Kwestia jeszcze tego czy szukasz nowej czy używanej karty graficznej. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Azarik 0 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) słuchaj z kart graficznych, które wymieniłeś najszybszy będzie radeon R9 280X, jednak jak byś mógł jeszcze dołożyć to można kupić GTX 770 w cenie około 1200 zł. Zatem wszytko zalezy od ceny określ budżet, a wtedy dowiesz się co będzie dla Ciebie najlepszym wyborem. Kwestia jeszcze tego czy szukasz nowej czy używanej karty graficznej. Pozdrawiam W kartach które wymieniłem nie ma R9 280X tylko R9 270x.GTX 770, mnie nie interesuje, chodzi mi głównie o Radeony.Druga sprawa to cenna. GTX 770, to okolo 300 funtow wiec raczej spasuje. Szukam tylko i wyłącznie nowej kart, co nie zmienia faktu iż dalej nie wiem jakie róznice wydajnościowe są miedzy tymi kartami które podałem jak i to czy mój sprzęt je uciagnie. Edytowane 1 Listopada 2013 przez Azarik Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 R9 280X to nic innego jak podkręcony radeon 7970 GHZ edition. Dlatego tak napisałem, a jeżeli chodzi o sprzet to spokojnie go pociągnie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Azarik 0 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Chodzi mi o to by bardziej trzymać się tych kart które wymieniłem.Druga sprawa to to iż wiekszość rzeczy będzie kupowana w sklepach angielskich (w funtach) wiec cenny dość różnia się od polskich zwłaszcza przy r9 280x ktory kosztuje około 300 funtów Cytuj Link to post Share on other sites
Breaky83 669 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Dobra, a masz już jakiś upatrzony sklep, gdzie jest najtaniej, bo jak tak to mógłbyś podać linka to tych kart graficznych i określić max. kwotę w funtach lub linka w ogóle do tego sklepu. Z wymienionych przez Ciebie kart graficznych najwydajniejsza jest zdecydowanie MSI Radeon HD 7970 Lighting OC Boost Edition 3 GB, ale jak podasz sklep, może w tej samej cenie da się wziąć R9 280X lub wybrać coś jeszcze lepszego. Zasilacz powinien sobie poradzić, także nie martw sie . Pozdrawiam Edytowane 2 Listopada 2013 przez Breaky83 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Azarik 0 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kupiłem MSI Radeon HD7970 OC TwinFrozrIII 3GB DDR5 384bit, cóż nie ma nowego chlodzenia TwinFrozr IV, ale za to kupiłem ją po bardzo okazyjnej cenie + kod na 3 gry.Temat można zamknąć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts