insader 18 Napisano 31 Października 2013 Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam, z racji że mój budżet wzrósł ponownie proszę was o pomoc w doborze komponentów do PC, więc: Zastosowanie komputera : Głównie gry Maksymalna kwota : ~3 900zł Których części potrzebuję : CPU, GPU, MOBO, RAM, HDD, PSU, CASE, COLER Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak Rozdzielczość mojego monitora : FULLHD Specjalne wymagania : Procesor i5 4670k, gtx 770 (która wersja?), HDD 500GB, RAM tylko Corsaira 8GB, PSU modularny, CASE z w miarę dużym oknem i dobrym zarządzaniem kablami (Zalmany sobie darujcie ;p) Części z poprzedniego komputera : / Własna propozycja zestawu : / Inne: Chciałbym by całość ładnie wyglądała - po to chcę obudowę z oknem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) RAM tylko Corsaira 8GB Gdyż? HDD 500GB Nieopłacalne. Lepiej dorzucić te 4 dyszki do 1 TB. Uwzględniając inne wymagania: Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ Thermalright HR-02 Macho Black-White MSI Z87-G43 /intel Z87, LGA 1150/ Gigabyte GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5 256bit (1189/7010) Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Liteon iHAS122 SATA (black) Thermaltake Smart SE Modular 80+ 630W Fractal Design ARC R2 Midi Tower (b/z) Razem: 3898zł Czyli zestaw do OC z wydajnym chłodzeniem, GTX 770 z dobrym chłodzeniem oraz czarnym PCB , modularnym zasilaczem oraz solidną, dobrze wentylowaną obudową z oknem. Dysk oczywiście dałem 1TB. Nie napisałeś czy posiadasz jakiś napęd optyczny, więc też go umieściłem. kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Edytowane 1 Listopada 2013 przez BlueMike 2 Cytuj Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Poprosiłem o pamięci Corsaira, dałeś Cruciale, poprosiłem o 500GB, dałeś 1TB, wypisałem części, które są mi potrzebne a Ty dodałeś napęd. Poprosiłem też by całość wyglądała ładnie a Ty wrzuciłeś mi Cooler, który wygląda jak kloc. Ps. czemu GPU Gigabyte a nie np. MSI?? Cytuj Link to post Share on other sites
PejekPGR12 6 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Poprosiłem o pamięci Corsaira, dałeś Cruciale, poprosiłem o 500GB, dałeś 1TB, wypisałem części, które są mi potrzebne a Ty dodałeś napęd. Poprosiłem też by całość wyglądała ładnie a Ty wrzuciłeś mi Cooler, który wygląda jak kloc. Ps. czemu GPU Gigabyte a nie np. MSI?? BlueMike złożył najlepszy PC za tą cenę(o ile się nie mylę) a ty jeszcze mu wypominasz... Cytuj Link to post Share on other sites
Beznogi 97 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Autor uwzględnił swoje wymagania, więc powinniśmy się albo do nich dostosować albo krok po kroku wytłumaczyć co i dlaczego. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5522 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Co do pamięci, po co przepłacać za Corsairy skoro można mieć troszkę taniej a lepiej? mowa tu o G.Skillu najbardziej niezawodnych pamięciach... i też mają "pro elo uber modderski" wygląd... Co do coolera, ładny jest Prolimatech Megahalems i Phanteks PH-TC12DX no i masz wybór wersji kolorystycznych według upodobań Edytowane 1 Listopada 2013 przez Mrozinho Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Poprosiłem o pamięci Corsaira, dałeś Cruciale Cruciale są tańsze, mają takie same osiągi, oraz mają czarne radiatory - dobrze się komponują z ciemnym PCB płyty. Teraz zaargumentuj Corsaire. poprosiłem o 500GB, dałeś 1TB 1 TB jest dużo bardziej opłacalny. To była zaargumentowana sugestia. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wziął 500GB. wypisałem części, które są mi potrzebne a Ty dodałeś napęd Sporo osób go potrzebuje. Miałem prawo podejrzewać, że np zapomniałeś o nim wspomnieć. Zresztą o tym też kulturalnie napisałem. Ps. czemu GPU Gigabyte a nie np. MSI?? Bo ma czarne PCB Dla mnie zdecydowanie bardziej pasuje niż brązowe PCB w MSI. Ale to kwestia gustu. Poprosiłem też by całość wyglądała ładnie a Ty wrzuciłeś mi Cooler, który wygląda jak kloc. W takim razie dopłać do: Dark Rock Pro 2 - świetny, cały czarny cooler o wydajności takiej samej jak Macho Black White: http://chlodzenie.net/reviews/be-quiet-dark-rock-2-oraz-dark-rock-pro-2-test/9/ (a to ważne przy cieplejszych Haswellach). Coolery zaproponowane przez Mrozinho to też bardzo dobre propozycje (no i trochę tańsze) Jeśli muszą być RAMy Corsaira to proponuję całość złożyć w innym sklepie z tymi modułami: http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profile-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl-9-9-9-24-xmp-blue-cml8gx3m2a1600c9b-406405/ lub http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profile-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl-9-9-9-24-xmp-cml8gx3m2a1600c9-404974/ - niebieskie w sam raz pod kolor niebieskich akcentów na płycie MSI (lub ciemne). Autor uwzględnił swoje wymagania, więc powinniśmy się albo do nich dostosować albo krok po kroku wytłumaczyć co i dlaczego. Uwzględniłem, napisałem co i jak. Zaproponowałem tylko większy i opłacalniejszy dysk. W czym problem? Edytowane 1 Listopada 2013 przez BlueMike 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Poprosiłem też by całość wyglądała ładnie a Ty wrzuciłeś mi Cooler, który wygląda jak kloc. insader - wiem, że złych intencji nie miałeś i zrozumiem, że to co podoba się komuś, nie musi podobać się Tobie, ale wróżką nikt nie jest i następnym razem postaraj się formułować zdania, które nie będą brzmiały pogardliwie dla innej osoby, która chce Tobie pomóc i poświęca na to swój czas. BTW - nie wiem o ile można przekroczyć budżet (sądząc po "~"), ale jeżeli komputer ma być głównie do gier, to za około 4150zł można złożyć zestaw na i5 3570K + GTX 780 - taki zestaw w grach będzie sporo wydajniejszy. BlueMike - Haswell + TT Smart 630W - czy to błąd? Edytowane 1 Listopada 2013 przez SKEEPER46 Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 BlueMike - Haswell + TT Smart 630W - czy to błąd? Twierdzisz, że nie odpali ? Stany C6/C7 można wyłączyć. Mam wrażenie, że na forum panuje przekonanie, że zasilaczem "nie Haswell ready" komputer po prostu eksploduje Jeśli ma być Haswell Ready to z takich mieszczących się w budżecie i modularnych zarazem to można się zastanowić nad: bequiet! PurePower L8 530W / PurePower L8 630W . Cytuj Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 wiem, że złych intencji nie miałeś i zrozumiem, że to co podoba się komuś, nie musi podobać się Tobie, ale wróżką nikt nie jest i następnym razem postaraj się formułować zdania, które nie będą brzmiały pogardliwie dla innej osoby, która chce Tobie pomóc i poświęca na to swój czas. fakt, sorry. Takie pytanko, czym różnią się MSI B85-G43 a MSI Z87-G43??Dysk 1TB mi nie jest potrzebny, mam aktualnie 500GB i maksymalnie mam na nim 350GB danych więc nie potrzeba mi go, pomimo iż wiem, że to niewiele więcej kosztuje bo tylko 40zł ale zawsze coś. Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Takie pytanko, czym różnią się MSI B85-G43 a MSI Z87-G43?? Możliwością OC. Chipset Z87 właśnie to umożliwia. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 B85 też umożliwia OC przez mnożnik ... Cytuj Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Bo ma czarne PCB Dla mnie zdecydowanie bardziej pasuje niż brązowe PCB w MSI. Ale to kwestia gustu. Ale to chyba nie ma różnicy gdy cała płyta jest 'brązowawa'? Chyba, że podlinkujesz jakąś inną Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Laminat jest ciemnobrązowy, ale jest sporo elementów czarno-niebieskich (sloty RAM, radiatory chipsetu i sekcji zasilania, złącza, porty). Mi się tu bardziej widzi karta z czarnym PCB. A najlepiej by mi się widziała (pod kątem wizualnym) ta płyta: Gigabyte GA-Z87X-D3H /intel Z87, LGA1150/ z czarnym, matowym laminatem (i kilkoma niebiesko-szarymi akcentami). Ale niestety trochę kosztuje Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts