Popularne posty sid vicious 16131 Napisano 31 Października 2013 Popularne posty Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Temat ten, służy do zadawania szybkich pytań i prowadzenia krótkich (bardzo krótkich) dyskusji w kwestii podzespołów/peryferiów/zestawów. Jest to też miejsce na pytania, dyskusje, sugestie związane z FAQ Zestawów.Pytania powinny być zwięzłe, tak aby dało się na nie odpowiedzieć w jednym poście. Bardziej złożone problemy, proszę rozwiązywać w danym dziale (Audio/Karty Graficzne/Procesory itp)np.-potrzebuję karty graficznej do mojego zestawu, którą wybrać?-czy to chłodzenie będzie kompatybilne?-czy zestaw do 2500zł jest aktualny?-która karta dźwiękowa czy monitor będzie najlepszy w tej cenie, do mojego zestawu?Zaznaczam, że większość odpowiedzi można już znaleźć poprzez opcję "Szukaj" bądź wertując nasz FAQ, w związku z czym pytania powielające się, będą wyrzucane. Porady tutejszych użytkowników również powinny się mieścić w jednym poście, być pełne, podsumowujące, samowystarczalne (bez konieczności dopowiadania) i starać się nie dawać pola do rozpoczynania z tego dyskusji. Niedostosowanie się do tych szalenie prostych zasad tematu, może być karane (wedle regulaminu działu/forum) Pytania złożone, czy prośby o złożenie zestawu należy umieszczać we własnym temacie, tak jak do tej pory. Tutaj zadajemy tylko krótkie, trywialne pytania na wzór infolinii, bądź komentujemy FAQ zestawów.Nic innego. Odpowiadamy natomiast dogłębnie choć zwięźle.Zostaliście ostrzeżeni. 14 Cytuj Link to post Share on other sites
cst91 1 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Jaka karta graficzna będzie wystarczająca, aby pograć w najnowsze gry na maksymalnych detalach w rozdzielczości 1600x900, na tyle aby FPS'y nie spadały poniżej 40-50? Reszta podzespołów: i5-3570k, MSI Z77A-G43, XFX 550W, Zalman Z3 Plus, Seagate 1TB, Crucial Ballistix 2x4GB. Edytowane 1 Listopada 2013 przez cst91 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Dla świętego spokoju, celuj w GTX760. Ale zważywszy na rozdzielczość, 660Ti/7950 lub R9 270x czy nawet GTX660, może wystarczyć - choć wtedy bądź przygotowany na ustępstwa niektórych suwaków.Przeleć po internetach, znajdź testy gier które Cie interesują, zerknij jak sprawują się w nich te karty, a w porównaniu do 1920x1080, dopisz sobie kilka fps.Koniec końców, wszystko zależy od ceny jaką chcesz na kartę przeznaczyć. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
gamerrxx 20 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Ktoś wytłumaczy bo ciekaw jestem, czemu Zalman z3 plus jest tańszy od z9 plus pomimo, że ma USB 3.0, filtry, taką samą liczbę wiatraków i okno tak jak z9? Edytowane 1 Listopada 2013 przez gamerrxx Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Zalman Z9 jest cięższy, większy, posiada gumowe podstawki pod stopkami, ma więcej miejsc na dyski i też występuje w wersji z USB 3.0 na przedzie. Natomiast z tego co się orientuję, ma tylko 2 wentylatory w zestawie.Z3, ma 4 wentylatory (nie wiatraki), ale jest mniej pojemny, może być bardziej podatny na przenoszenie wibracji z dysków.Dodatkowo, aranżacja okablowania będzie łatwiejsza w Z9, podobnie jak przepływ powietrza będzie lepszy w droższym modelu (podoła nawet multi-gpu).No i za to się dopłaca. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Natomiast z tego co się orientuję, ma tylko 2 wentylatory w zestawie. Z9 Plus ma 4 w zestawie, ale nie ma USB 3.0 na froncie. Z9 U3 ma USB 3,0, ale ma 3 wentylatory w standardzie, podstawowy Z9 ma 2 wentylatory w standardzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gamerrxx 20 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Dobra to jeszcze jedno pytanie. Słyszał ktoś o tej karcie http://www.morele.net/karta-graficzna-kfa2-k45r-blue-gf-gtx760-ex-oc-pci-e-2gb-ddr5-256bit-w-dp-hdmi-dvi-d-dvi-i-cooling-fan-g-g-k45rl-76nph6dv8rnz-kfag-612737/ i wie czemu jest taka tania bo wygląda na porządny produkt. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Marka należąca do Galaxy, generalnie w erze 'wszystko made in China' niczym nie powinna odbiegać od kart innych producentów. Cytuj Link to post Share on other sites
Survace 0 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Mam pytanie co do najdroższego zestawu do gier. Pomijając już kwestie cenowe co będzie lepszym wyborem, GTX690 czy Titan. A może jest jeszcze jakaś alternatywa? Ponadto przeglądałem najnowsze testy z multiplayera bf4 i ponoć lepiej sprawuje się GTX 690 dodatkowo wiele osób odradza titana. Jak to z nim jest? Czy faktycznie titan będzie najgorszym wyborem? Edytowane 2 Listopada 2013 przez Survace Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Z Titanem jest tak, że to czysty marketing. Karta kosztuje 4 tys, a za 1800 możesz mieć fabrycznie podkręcone 780-tki, które są równie wydajne/ wydajniejsze niż stockowy Titan. Np: KLIK 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 690 będzie odrobinę mocniejszy od Titana, w czystej mocy obliczeniowej. Titan z kolei, ma większą ilość vram, która będzie zaletą przy graniu na wielu monitorach (wysoka rozdzielczość pochłania więcej pamięci). Ponadto 690 nie omija wad podwójnych układów - to nic innego jak (obrazowo mówiąc) dwie karty (rdzenie) wciśnięte na jedną płytkę drukowaną, stąd mogące się pojawiać mikroprzycięcia, problemy z kompatybilnością (już praktycznie zerowe).Następnie dochodzimy do relatywnej wydajności ze względu do ceny... gdzie jedna jak i druga bardzo ustępuje GTX780 (zwłaszcza po obniżkach cenowych) a sam 780 zapewnia wystarczającą wydajność do gry multi, na ultra myślę, że nawet w 120fps i dlatego Titan jest często odradzany.Jeśli natomiast chcesz coś, co jest zwyczajnie bezkonkurencyjne niezależnie od ceny, to musisz poczekać do premiery 780Ti, to będzie najmocniejsza pojedyncza karta. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Suprim 0 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam wszystkich! Nie robiąc osobnego tematu, mam krótkie pytanie.A mianowicie. Czy zasilacz Modecom MC430Carbon (http://pokazywarka.pl/zxu2cp/) udźwignie poniższy sprzęt.Płyta Główna: ATX MSI B85-G41 (s.1150)Procesor: Intel Core i3 4130 3,4 GHz HaswellKarta Graficzna: Gainward GeForce 9500 GT 1GB DDR 2RAM: Kingston DDR3 4GB 1600MHzNagrywarka: DVD Sata Samsung SH-224DB+Wiatraczek mały, Fortis HE1225 i 2 dyski na sata. Akurat w przypadku doboru odpowiedniego zasilacza nie jestem w stanie sam stwierdzić, albowiem się nie znam na tym, a więc kieruje te pytanie do Was. Jeśli nie udźwignie zasilacz lub nie będzie spełniał wymaganiom bądź nie będzie kompatybilny, to jak izasilacz byście polecili? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Utrzymać utrzyma ale z racji bezpieczeństwa do wymiany. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Udźwignie, ale nie jest to zasilacz najwyższych lotów (a wręcz odwrotnie). Wymiana byłaby wskazana, dla świętego spokoju o bezpieczeństwo podzespołów (a czuję, że może pojawić się chęć wymiany karty graficznej)np. XFX Core 450W --klik-- lub, Fortron Hexa 400W --klik-- 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Czy nagrywarka BD Combo Asus BC-12D2HT (90DD01K0-B20000) jest warta swojej ceny, czy może lepiej zejść do Asus BC-12D2HT/BLK/G. Słyszałem, że są dwie wersje tych nagrywarek (Premium i zwykła), ale przy takiej różnicy oznaczeń może to być zupełnie coś innego. Używałbym tego do filmów 9 przechowywania danych. Cytuj Link to post Share on other sites
mackopl 0 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 chcę zmienić Foxconn H61MXV/H67MXV Intel® Core™ i5-2400 CPU @ 3.10GHz NVIDIA GeForce GTX 550 Ti 1024 MB Kingston PC3-10700 (667 MHz) 4096 MBytes oraz dysk 1TB Segate sata II CHIEFTEC 400w GPA-400s, na MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB DDR5 Obudowa Zalman Z3 PLUS Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz XFX Pro Series 550W MSI Z77A-G43 SilentiumPC Fera Pro HE1224 ze starego zostaje dysk i procesor czy ta konfiguracja może być czy może płyta główna nie będzie pasować? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Konfiguracja okej, wszystko będzie pasować 3 Cytuj Link to post Share on other sites
cst91 1 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Za kilkadziesiąt godzin zamawiam nowego peceta i mam dla Was pytania - czy części dobrane są dobrze oraz czy zasilacz podoła tym częściom? Oto podzespoły: GPU: MSI GTX 770 2GB CPU: I5 3470 MOBO: MSI Z77A-G43 PSU: XFX 550W Obudowa: Fractal Design Define R4 HDD: Seagate 1TB Napęd: Lite-ON iHAS524-07 RAM: Crucial Ballistix 2x 4GB 1600 Mhz Cenę którą chciałem przeznaczyć na ten pecet już przekroczyłem, więc żadne droższe podzespoły nie wchodzą w grę. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Nie lepiej lekko ściąć na obudowie i dorzucić do 3570K? //Z9 będzie dobry. M40Możesz też zostawić R4 jeśli zależy ci na ciszy i zejść z 770 na 760+3570k, który też będzie świetnie działać. sv Edytowane 3 Listopada 2013 przez sid vicious Cytuj Link to post Share on other sites
koziol007 0 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Temat przeniosłem z osobnego tematu, proszę o ewentualną korektę zestawu. Sprzęt będę kupował w UK (raczej Amazon, gdyż są najniższe ceny) Zastosowanie komputera : GRY Własna propozycja zestawu : http://www.morele.ne...ry/info/Muo38c/ Rozdzielczość mojego monitora : będzie 1920x1080 Części z poprzedniego komputera : WD Black 750GB 2,5" Inne_1 : Chłodzenie Thermalright 140mm True Spirit (czy zmieści się do obudowy Z9 U3), gdyż cena na Amazon jest taka sama jak Macho - a z testów widziałem, że jest to wydajniejsze chłodzenie Inne_2 : Myszka Logitech G500s - jest dobra promocja na Amazon (na polskie 200pln) Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) mam okazję kupić tanio pieca z monitorem, myszką i klawiaturą, cena jest w sumie za samą klawiaturę, myszkę i monitor(klawa nowa 45zł chyba kosztowala, myszka 55zł też nowa a monitor za 150zł używka) podzespoły: Proc: Intel E1400 2.0 GHZ RAM: 1gb(nie wiem jaka firma) grafa: zapewne integra intel 3100 zasilacz: Open FSB-300( chyba takie coś tam pisało) płyta: coś o h83 czy coś pisało niektóre rzeczy typu zasilacz i płyta mogą się trochę różnić, na szybko otworzyłem obudowę i popatrzyłem pytanko brzmi czy pójdzie na tym cs:s żeby dało radę pograć, ewentualnie o jaką grafikę można by rozbudować? ewentualnie czy pogra się w nfs pro street, cs 1.6, dod:s, dod, metin2 nie zależy mi na full detalach, wystarczy mi 40-50fps na low ponieważ komp ma być dla brata a on nie patrzy na detale tylko żeby dało radę pograć Edytowane 3 Listopada 2013 przez patryk1011 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 proszę o ewentualną korektę zestawu Wszystko wygląda solidnie. Natomiast Truespirit może się nie zmieścić - z tego co pamiętam jest bardzo wysoki (170mm), a tyle miejsca mają tylko największe obudowy, więc zostań przy Macho (ta różnica w wydajności to detal). @@patryk1011, nie wiem do końca o co pytasz, ale ten piec to prehistoria. Za kilka stówek można dostać coś dużo lepszego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 @sid vicious no tak, prehistoria lecz dla brata by wystarczył jeśli by działały te gry które napisałem i chodzi mi o to czy te gry pójdą i czy będą w miarę grywalne głównie rozchodzi się o to że sprzedają mi cały zestaw w okazyjnej cenie w sumie wychodzi tylko za samą mychę, klawkę i monitor(brat tego nie posiada gdyż ma mojego starego laptopa) a pieca zawsze można by rozbudować(niewiele, ale zawsze coś by się dołożyło np. jakiś e8200, 9500GT) tak to sam piec liczę około 200zł(fakt, może trochę wydajniej) lecz trzeba doliczyć osprzęt(mycha klawka monitor czyli liczę z 200zł trzeba dołożyć) i wyjdzie jakieś 400zł za całość, a tak to za 200zł mam komplet i za dodatkowe 200zł coś dołożę i wtedy będzie wydajniejsze niż kupić sam piec i dokupić osprzęt więc jak, te gry pójdą jakoś czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Sprawdź przed zakupem co to za płyta i co możesz do niej wsadzić - mocniejszy procek i jakaś karta graficzna, a gry odpalą. (nie musi być to aż e8200) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
patryk1011 4 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 ok, już mam, ta płyta to Gigabyte GA-G33M-S2 na pamięć zapamiętałem że coś z 3 było i napisałem H83, lecz sorka, błąd, akurat dzwoniłem do kolegi i powiedział że to ta płyta Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts