caladorn 0 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czołem. Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna nowego monitora. Obecny mój LG227WT powędruje do komputera mamy. Chcę cos większego dla siebie. Monitor ma służyć do rozrywki, przede wszystkim gier (WoT, Borderlands 2, Rome 2 Total War, jakies inne fps) oraz, nieco mniej ważne, filmów. Budżet na zakup chcę zamknąć w granicach 2500 zł. Co możecie mi polecić abym odczuł różnicę w korzystaniu ze sprzętu oraz był z niego zadowolony? Mój zestaw: MSI Z77 Power i5 2500K 8 GB RAM 7850 Radeon Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/ Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/ Temat ten już przeglądałem i niewiele mi pomagasz. Nie sądzę ażeby się niczym nie różniły ( bo porównywałem modele kumpli i swój obecny). Potrzebuję pomocy który wybrać a nie flood spamu z linkami. Chciałbym kupić monitor minimum 27 cali przekątnej. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 to napisz coś konkretnego na temat czego po nim oczekujesz Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 to napisz coś konkretnego na temat czego po nim oczekujesz Chcę skoku jakościowego, tak aby granie na nim było samą przyjemnością. Ciężko mi cokolwiek określić, nie jestem ekspertem. Wymieniłem gry w które gram. Co ty byś kupił na moim miejscu? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 HP ZR2740w v2, choć grafę by się przydało wymienić na coś mocniejszego w niedalekiej przyszłości 1 Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 HP ZR2740w v2, choć grafę by się przydało wymienić na coś mocniejszego w niedalekiej przyszłości Ehhh te v2 rozumiem że to jakaś druga poprawiona wersja tego modelu? Nie mogę jej zlokalizować w żadnym polskim sklepie. Słuchaj, wiem że jesteś moderatorem forum, masz większą wiedzę w tym temacie niż ja ale proszę, nie pisz więcej w tym temacie ponieważ twoje posty zaczęły mnie mocno irytować.. Po pierwsze wklejasz na start linka, którego przeglądałem i nic mi nie pomógł (nie tylko ty potrafisz użyć opcji search, długa lista modeli jeszcze bardziej zamotała mi w głowie). Teraz wklejona nazwa modelu BEZ jakiegokolwiek uzasadnienia DLACZEGO.. Wybacz te słowa ale wydaje mi się że mam do czynienia z przemądrzałym bufonem i za takie porady serdecznie dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
Agito.pl 9 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Monitor HP 27'' LED ZR2740w, może być ok. 2560x1440 to rozdzielczość do profesjonalnego użytku większa niż Full HD. Dużo opcji regulacji, żywe kolory, ostry i wyraźny obraz, regulacja wysokości. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ehhh te v2 rozumiem że to jakaś druga poprawiona wersja tego modelu? tak Po pierwsze wklejasz na start linka, którego przeglądałem i nic mi nie pomógł z reguły nikt nie czyta przyklejonych tematów, możesz to uznać za taką procedurę Teraz wklejona nazwa modelu BEZ jakiegokolwiek uzasadnienia DLACZEGO zadałeś pytanie jaki model bym wybrał w budżecie, na twoim miejscu i otrzymałeś na to pytanie odpowiedź, chcesz więcej informacji, ok, wystarczy zapytać jak na monitor w tym rozmiarze i z taką rozdzielczością (QHD) ma dobrze zaimplementowany overdrive (co skutecznie redukuje smużenie), ma też bardzo niski input lag, zastosowano w nim dawniej uważany za wyłącznie profesjonalny panel H-IPS o niezłym (jak na IPS) kontraście i punkcie czerni, sam panel 8+2 bitowy co daje mu możliwość wyświetlenia szerokiego gamutu, nie wiem jak dokładnie ze sterowaniem i LUT, ale wyglądają na co najmniej 10bitowe, w każdym razie liniowość i gamma w porządku, LUT nie jest programowalny, ale dla ciebie nie ma to znaczenia, co jest z kolei istotne to brak PWM w sterowaniu podświetleniem, co znaczy, że monitor nie migocze przy niskiej jasności, a co za tym idzie nie męczy tak bardzo, za interface robi DisplayPort czyli to czego należy oczekiwać od porządnego monitora 1 Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 To jest wypowiedź konkretna. Wiesz z reguły jak ktoś udziela porad to zwykle to uzasadnia w jakiś sposób. Mam nadzieję że nie poczułeś się w jakiś sposób dotknięty/urażony. Skoro poleciłeś mi V2 to napisz proszę gdzie będę w stanie kupić ją kupić. Próbowałem szukać przez wujka google ale wyświetla mi tylko wersje 1 (chyba?) Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 hm, faktycznie jest problem z dostępnością, spróbuj u zachodnich sąsiadów, afaik gwarancja HP i tak jest door-to-door Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Ugh to będzie mi ciężko to znaleźć. Nie mam pojęcia gdzie szukać, angielski znam. Nie wiem które firmy są na tyle rzetelne żeby im zaufać. Druga sprawa zwiększy koszty taki zakup (wymiana EURO/GBP/ZŁ plus przesyłka.. nie chcę przekraczać mojego budżetu. Ahh i jeszcze jedno. Zapomniałem dodać aby monitor był energooszczędny w miarę (mój maksymalnie pobiera coś koło 40 W). Podany przez ciebie aż 120. Czy da się pogodzić tak wielki ekran o wysokiej jakości z niskim zużyciem energii? Edytowane 30 Października 2013 przez caladorn Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 wiele firm wysyła na obszar UE po takich samych kosztach i nie muszę być to germanie możesz też popytać w x-kom itp czy ci nie sprowadzą Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 A jakiś inny model? Czy ten podany przez ciebie jest bezkonkurencyjny? Ew. może coś z 29 cali, przeglądam x-com ceny mieszczą się w granicach mojego budżetu. Sprawdź co wyżej napisałem bo edytowałem posta Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie drachenfeles 5499 Napisano 30 Października 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 zrobimy inaczej, poszukaj ZR2740w bez tego v2, ale upewnij się, że sztuka została wyprodukowana we wrześniu 2012 (lub później) i na 99,9% to będzie wersja v2 tylko nie będzie jako taka oznaczona 1 Cytuj Link to post Share on other sites
caladorn 0 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Ale monitor ma dla mnie za duży pobór mocy, coś innego chcę znaleźć Edytowane 12 Listopada 2013 przez caladorn Cytuj Link to post Share on other sites
Hiro85 22 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Jeśli to ma być monitor do gier i filmów to polecam wziąc model z matrycą IPS. Skoro gustujesz w LG to zerknij na ten model http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/4944965_techniczne . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts