Saiya-jin 190 Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Widocznie Twoje dwa wentylatorki 120mm miały na tyle dużą wydajność, że bez problemu radziły sobie z wymianą powietrza w obudowie w wyniku czego dołożenie kolejnych niczego nie zmieniało w kwestii niższych temperatur. Skoro mamy cały czas w obudowie powietrze z temperaturę praktycznie pokojową, to nie ma potrzeby zwiększania wydajności chłodzenia w obudowie. Za chłodzenie poszczególnym komponentów odpowiadają ich chłodzenia i ich radiatory/wentylatorki, a nie wentylacja obudowy. Chłodzenie obudowy ma za zadanie wyrzucać ciepłe powietrze, które oddały komponenty, a w to miejsce dać nowe zimne powietrze z pokoju. Tak przedstawiała się sytuacja w Twojej obudowie w której na pewno priorytetem były temperatury, a nie cisza. Jeśli jednak zależy nam na jak największej ciszy, to lepiej dać 4 wentylatorki z mniejszą wydajnością. Im większą powierzchnie obudowy wykorzystamy do wtłaczania i wydmuchiwania powietrza, tym ciszej będzie się to chłodzenie zachowywać. Najbardziej chyba można to sobie wyobrazić w ten sposób, że mamy wentylator 140mm i 80mm. Chyba wiadomo, który będzie chodził głośniej jak każdemu damy za zadanie wtłoczenia do obudowy określonej ilości powietrza w tym samym czasie. Dochodzi również jeszcze jeden czynnik, a mianowicie czystość w obudowie. Nie będzie czysto jak wentylatorek będzie musiał na małej powierzchni wytwarzać duży ruch powietrza. Przez każdy filtr wtedy coś się dostanie. Utrzymanie obiegu powietrza pozytywnego również jest łatwiejsze, przy większej ilości wentylatorów, a taki zdecydowanie zalecam. Chyba że lubi się sprzątać wnętrze obudowy . Mogę się mylić, ale wydawało mi się, ze to temat o karcie graficznej, a nie obudowie W mojej obudowie są dwa wentylatory, które chodzą na 50% mocy. Jest na tyle cicho, na ile może być bez zastosowania chłodzenia pasywnego. A z używek, jaka byłaby najlepsza do 800 zł? Edytowane 29 Października 2013 przez Saiya-jin Cytuj Link to post Share on other sites
unicorn 13 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Twierdzisz, że wentylatory w obudowie schładzają Ci pokój ? wiem że to się wydaje śmieszne i niemożliwe ale inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć jak to się dzieje że po włączeniu komputera w pokoju jest chłodniej niż przed włączeniem komputera może to po prostu mieszanie się powietrza powoduje że nisko umieszczone chłodne powietrze rozprowadzane jest po całym pokoju. Pozdrawiam A z używek, jaka byłaby najlepsza do 800 zł? W tym wypadku myślę że to najlepszy moment aby kupić 7970 używane lub 7970 ghz edition w okolicach 800 zł już dasz rade coś dostać http://allegro.pl/obraz-i-grafika-karty-graficzne-4313?buyUsed=1&order=p&price_enabled=1&price_from=750&price_to=850 Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) A jaki jest odpowiednik wydajnościowy R9 270X od Nvidii? GTX 660 Ti? Edytowane 1 Listopada 2013 przez Saiya-jin Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Jest na tyle cicho, na ile może być bez zastosowania chłodzenia pasywnego. Nie trzeba mieć chłodzenia pasywnego, żeby nie było słychać komputera. Bez sensowne wręcz jest na siłę stosowanie pasywnych chłodzeń. Dlaczego? Jak wydaje nam się, że jest tak cicho, że słychać latające komary, to i tak w tym pomieszczeniu jest ok. 30db. Edytowane 1 Listopada 2013 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 To zależy gdzie mieszkasz. Kiedy mieszkałem we Wrocławiu, to rzeczywiście komputer wydawał się bezgłośny. Teraz mieszkam w cichszym miejscu i wyraźnie słychać wentylatory. To samo z kartą graficzną, która jest najgłośniejszym elementem zestawu w tym momencie. Pasywne chłodzenie to jedyny sposób na bezgłośny komputer. Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) To zależy gdzie mieszkasz. Nie mieszkam w mieście, 16km od niego. O cichsze miejsce byłoby ciężko. Pasywne chłodzenie to jedyny sposób na bezgłośny komputer. Nieprawda. Chłodzenie może być powietrzne, pod warunkiem, że nie będzie przekraczało głośności pomieszczenia, a ono wynosi ok. 30db. Edytowane 1 Listopada 2013 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Widzę, że wiesz lepiej ode mnie, co mam w domu i co słyszę. Może masz problemy ze słuchem? Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Widzę, że wiesz lepiej ode mnie, co mam w domu i co słyszę. Może masz problemy ze słuchem? Przecież ja w żadnej wypowiedzi nie wypowiadałem się na temat tego co Ty masz w domu, tylko ogólnie o chłodzeniach wyjaśniając Ci, że wcale nie trzeba stosować chłodzeń pasywnych, żeby mieć bezgłośny komputer. Jak nie możesz tego pojąć, to nie moje zmartwienie, tylko nie wypisuj na forum takich głupot. Pasywne chłodzenie to jedyny sposób na bezgłośny komputer. Edytowane 2 Listopada 2013 przez AndreoKomp 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) A jakie ja mam chłodzenie w domu? Nie powietrzne? Mam powietrzne i to takie, którego nie da się już poprawić. Komputer jest słyszalny. Jedyną opcją, aby nie było komputera słychać jest chłodzenie pasywne. Jeśli nie słyszysz kompa pomimo wentylatorów, to jesteś głuchy. Nawet przy wyłączonych wentylatorach słychać pracę kompa - zostają wentylatory na zasilaczu i karcie graficznej. Jak już mówiłem - jedyna opcja to pasyw. Nieprawda. Chłodzenie może być powietrzne, pod warunkiem, że nie będzie przekraczało głośności pomieszczenia, a ono wynosi ok. 30db. Jedna z większych głupot, jakie tu czytałem. A co, twoje ściany hałasują? Urządzają sobie harce? Edytowane 2 Listopada 2013 przez Saiya-jin Cytuj Link to post Share on other sites
unicorn 13 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Przecież ja w żadnej wypowiedzi nie wypowiadałem się na temat tego co Ty masz w domu, tylko ogólnie o chłodzeniach wyjaśniając Ci, że wcale nie trzeba stosować chłodzeń pasywnych, żeby mieć bezgłośny komputer. Jak nie możesz tego pojąć, to nie moje zmartwienie, tylko nie wypisuj na forum takich głupot. Daj spokój nie ma sensu sie kłócic z kimś kto niczego nie rozumie lub nie chce zrozumieć tylko po co zakłada temat o cichej karcie graficznej skoro wszystko sam wie lepiej. skoro nie chce pomocy to nie ma co pomagać na siłę. bo i tak na końcu dziekuję nie uświadczysz bo stwierdzi że sam i tak wie lepiej od ciebie. PS. nie chcesz słyszec kompa podłacz go do zestawu kina domowego (takiego porzadnego z conajmniej 700 do 1000 W w RMS z porzadnym subwoferem) i daj całą rurę na potencjometrze wzmacniacza lub amplitunera gwarantuje że nic nie usłyszysz z komputera 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 @Saiya-jin Dyskusje uważam za zakończoną. Na koniec link do pomieszczenia w którym jest 0db. Gratuluje posiadania takiego pokoju. http://www.geekweek.pl/aktualnosci/9021/najcichszy-pokoj-na-ziemi-doprowadza-do-szalenstwa Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Radzę udać się do odpowiedniego lekarza i zbadać słuch. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Pasywne chłodzenie to jedyny sposób na bezgłośny komputer. No jasne. Ludzie, którzy inwestują kupę kasy w LC robią to po to, żeby ich kompy wyły jak odrzutowce przy starcie. Stojący obok mojej nogi Fractal również potęguje wydobywające się z komputera odgłosy... Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Mam Fractala, mam 2 wentylatory + jeden na Megahalemsie - na sztywno ustawione na 50% obrotów. Nawet z wyłączonymi wentylami słychać pracę komputera (karta graficzna i zasilacz). Serio, macie problemy ze słuchem. LC nie jest bezgłośne. LC ma za to inne zalety - niskie temperatury przez co zwiększa się potencjał OC. Nie wspominając o tym, że większość ludzi, którzy inwestują pieniądze w LC robi to po prostu dlatego, że lubi. Ale czego tu się spodziewać od osób, które twierdzą, że komputer obniża im temperaturę w pokoju. -__- Edytowane 2 Listopada 2013 przez Saiya-jin Cytuj Link to post Share on other sites
unicorn 13 Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Szkoda mi słów na ciebie bo i tak to nic nie pomoże w twojej sprawie skoro ty i tak pozjadałeś wszystkie rozumy po co zakładasz temat i prosisz o pomoc skoro jej nie chcesz kup sobie taką kartę jaka uważasz a później zamontuj na niej co chcesz i będziesz zadowolony. Ja kompletując swój zestaw robiłem go pod niezawodność a nie ciszę ja ciszy nienawidzę może to dlatego że mi słoń na ucho nie nadepnął Wolę mieć kompa wyjca niż ciszę przynajmniej wiem że działa to samo mam w przypadku samochodów uwielbiam głośne bulgoczące V8 i osobiście nie widzę siebie w elektrycznym samochodzie który wydaje tylko szum z silnika. Pozdrawiam i peace Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ja pytałem o kartę, a nie o wentylatory w obudowie. Czytanie nie boli. Jak ciszy nienawidzisz, to co tu robisz? Widzisz tytuł tematu? Cytuj Link to post Share on other sites
unicorn 13 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 chciałem pomóc wybrać najlepsze rozwiązanie lecz przy twoich wymaganiach żadna karta tych wymagań nie spełni no chyba że planujesz kupić jakąs karte z serii 75xx lub gt 630/620 które maja pasywne chłodzenia w standardzie to wtedy raczejna pewno karta nie bedzie wydawać żadnych dźwieków tylko pytanie po co skoro takie karty nie nadaja sie do niczego innego po za graniem w gry internetowe na fakelooku i innych tego typu portalach lub w bombera i pasjansa w Windowsie a kupowanie najnowszej karty po to aby wymienic jej chłodzenie na chłodzenie pasywne i starcic przy tym gwarancje producenta (przynajmniej przez te 2 lata ma sie pewnośc że jak sie cos stanie to mozna wysłac karte do serwisu) jest dla mnie nie pojęte a to wywnioskowałem z twoich wpisów że nawet stadardowe niereferencyjne chłodzenie z każdej dostepnej w sprzedaży kart jest dla ciebie za głosne Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Widzę, że czytanie leży i kwiczy. GTX 760 z windforce 3 nie wejdzie mi do obudowy. Fractar Define R2 mieści karty do 290 mm, a ta ma 295 mm. GTX 760 z windforce 3 nie wejdzie mi do obudowy. Fractar Define R2 mieści karty do 290 mm, a ta ma 295 mm. GTX 760 z windforce 3 nie wejdzie mi do obudowy. Fractar Define R2 mieści karty do 290 mm, a ta ma 295 mm. Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 chciałem pomóc wybrać najlepsze rozwiązanie lecz przy twoich wymaganiach żadna karta tych wymagań nie spełni no chyba że planujesz kupić jakąs karte z serii 75xx lub gt 630/620 które maja pasywne chłodzenia w standardzie to wtedy raczejna pewno karta nie bedzie wydawać żadnych dźwieków tylko pytanie po co skoro takie karty nie nadaja sie do niczego innego po za graniem w gry internetowe na fakelooku i innych tego typu portalach lub w bombera i pasjansa w Windowsie a kupowanie najnowszej karty po to aby wymienic jej chłodzenie na chłodzenie pasywne i starcic przy tym gwarancje producenta (przynajmniej przez te 2 lata ma sie pewnośc że jak sie cos stanie to mozna wysłac karte do serwisu) jest dla mnie nie pojęte a to wywnioskowałem z twoich wpisów że nawet stadardowe niereferencyjne chłodzenie z każdej dostepnej w sprzedaży kart jest dla ciebie za głosne http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629736 i napisz to jeszcze raz, chyba nawet sam siebie nie rozumiesz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Wybór padnie albo na GTX-a 760 od MSI albo na 270X od MSI. Gigabyte niestety jest nieco za długi. Swoją drogą czytałem testy i nie wiem, co za geniusz na pclabie wpadł na pomysł testowania kart w spoczynku, a nie pod obciążeniem. Albo pod obciążeniem i w spoczynku, albo tylko pod obciążeniem powinni testować. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Saiya-jin Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 12 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Na górze tych tabelek w testach na Pclab.pl masz dwa przyciski: Spoczynek i Obciążenie Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Jednak jestem ślepy. Dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts