Skocz do zawartości

Be Quiet Dark Power PRO 10 1000W vs Be Quiet! POWER ZONE 1000W

Recommended Posts

Opłacalność należy mierzyć w oparciu o potrzeby, a nie możliwości.

Istotne jest do czego ma być wykorzystywany tak mocny zasilacz, bo jeśli do konfiguracji z Twojej stopki to żadenego z tych zasilaczy nie można nazwać opłacalnym.

Edytowane przez Cleaner_1980
  • Popieram 1

Nieee do i7 4770k z OC, karty najprawdopodobniej gtx 790 lub 780 ti OC, Chłodzenie cieczą 6 wentylatorów + pompka, Dysk SSD oraz 2 dyski hdd po 2 tb, 16GB ram, Avermedia live gamer, Płyta MSI MPOWER max, Sterownik chłodzenia, karta dźwiękowa :) i chcę żeby było trochę zapasu :D To który ? Zastanawia mnie fakt czemu jest tańszy Power Zone ? 

Nie wiem kto wymyślał tę nazwę ale albo była to blondynka albo koleś pokroju grodzkiego czyli z niepoprawną orientacją lub zaburzeniami osobowości :D Bardziej skłonny był bym już do dark power pro też ma 80+gold . Ale do tematu co byście wzięli z tych 2 ?

Edytowane przez HONDA1969

No platynowy SF to akurat zasilacz, którzy spokojnie może iść w szranki z Power PRO 10. Zwłaszcza, że BQ nawet w najdroższych modelach oszczędza na kondensatorach i w DP10 można znaleźć Capxony, które są raczej domeną tanich zasilaczy vide SmartSE. Tymczasem w Kwiatku każdy najdrobniejszy kondensator nawet do Nippon Chemi-con (japoński).

• Popieram 2

O opłacalności nie mówię, bo Tobie wystarczy zasilacz 600-700W i wszystko co jest mocniejsze i droższe z opłacalnością ma niewiele wspólnego. Należy pamiętać, że zasilacze projektowane są w taki sposób, że najwyższą sprawność mają osiągać przy obciążeniu powyżej 50%. Jeśli weźmiesz zasilacz 600W i 1000W o identycznej klasie sprawności to przy obciążeniu powiedzmy 300-400W (a takiego będziesz najprawdopodobniej doświadczał) zasilacz słabszy będzie zużywał o 10-15W mniej prądu i tym samym mniej się grzał. Do tego dochodzi diametralna różnica w cenie przy zakupie.

Za te pieniądze można mieć sprawność platinium w trybie półpasywnym lub pasywnym jak w tym zasilaczu

http://proline.pl/?p=SEA+PLATINUM-660

Koledzy mają rację Super Flower to rewelacyjne zasilacze i ich nazwa nie ma tu nic do ich jakości.

co w temacie.

Jeśli uparłeś się na BQ to o ile pieniędzy Ci zbywa proponuję ten o wyższej sprawności elektrycznej, czyli Dark Power Pro 10, ma certyfikat Gold (wbrew zdaniu F0rfrey).

Poza tym oba są bardzo dobre, oba mają pojedyńczą linię (w przypadku wersji Dark Power Pro, jest możliwość przełączania się pomiędzy liniami single/multi), oba mają wysoką kulturę pracy.

Tyle tylko że jeden kosztuje 1000 zł drugi 700 zł,

I na koniec podkreślę, że wystarczy Ci (z zapasem) zasilacz dobrego producenta o mocy 600W.

Avermedia live gamer,

poważnie zastanowiłbym się nad celowością takeigo urządzenia, przeczytaj ten test ze wskazaniem na fragmenty opisujące jakość nagranego obrazu i problemy z monitorami oraz ograniczeniem odświeżania do 60 Hz

http://pclab.pl/art49971.html

Edytowane przez Cleaner_1980

@Autorze: Twój upór prowadzi tylko do tego, że wydasz większą ilość pieniędzy - zupełnie bez potrzeby. Jeżeli już koniecznie chcesz wysypać 1k na zasilacz - celuj już w coś z platinum, ale mniejszą mocą. Ten 1000W nie jest Ci potrzebny - będzie się nudził. Koledzy podali Ci już kilka dobrych zasilaczy. Mało tego, DPP10 nie jest wart swojej ceny. Za połowę jego ceny możez kupić takiego Corsaira 760i, który i tak zostawi Ci spory zapas.

@UP, jeżeli już odwołujesz się do moich wypowiedzi, czytaj je uważnie proszę :P

A wy swoje ja biorę pod uwagę tylko te 2 bq co w temacie. 

Honda - mimo tego, że bardzo lubię tę firmę, to akurat między nimi nie wybrałbym ani Dark Power PRO 10 1000W ani Be Quiet! POWER ZONE 1000W

Jeżeli już musi być BQ, to pomyśl na BQ Dark Power Pro 10 850W, ponieważ:

- jest tańszy od BQ 1000W

- ma certyfikat Platinum

- jest  cichszy (między nimi jest bardzo duża różnica w generowaniu hałasu)

- moc 850W jest zdolna pociągnąć nawet SLI GTX Titan i zostanie Tobie grubo ponad 200W zapasu.

Zastanawia mnie fakt czemu jest tańszy Power Zone ? 

Jeden z najtańszych, cenionej marki zasilacz oferujący aż 1000W mocy, ale jest głośny jak nie wiem co i ma tylko certyfikat Bronze - daruj Sobie te zasilacze. W/g mnie, BQ z serią Power Zone dał ciała. 

Jeżeli pragniesz tych 1000W i nie chcesz Super Flower'a (a to są bardzo dobre zasilacze i są tańsze od BQ DPP 10 1000W ), to pomyśl nad: Seasonic Platinum 1000W lub Enermax Platimax 1000W

• Popieram 2

Chodziło razcej o drak power pro. Źle mówiło się o Z77 mpower a sam taką posiadam i nawet jednego problemu z ową nie miałem, a ciągle na OC śmiga, wszystkie sloty zapchane, nie ma lekko bo u mnie PC pracuje praktycznie ciągle :]. W tym przypadku mówiłem o płycie MSI MPOWER MAX na podstawkę 1150 a z77 jest na 1155 :)