Dominius 0 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Witam, mam problem z pamięciami ram. Posiadam pamięci 2x GOODRAM DDR3 2GB 1333MHz CL9 (GR1333D364L9/2G), problem polega na tym że nie chcą pracować w trybie dual channel. Próbowałem już ze wszystkimi slotami, czy resetowaniem biosa. Czy jest w ogóle jakaś możliwość aby odpalić te pamięci w tym trybie? Moja płyta główna to: Asus F1A55 Cytuj Link to post Share on other sites
zuforr 242 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Pamięć powinna być w niebieskich slotach a poza tym one nie obsługują 2 chanel znalazłem taką informacje na stronie 2 sklepów(pierwszych lepszych) Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Nie ma znaczenia do których gniazd włożona jest pamięć, ważne, żeby było włożone do parzystych gniazd. W sklepach widnieje informacja, że nie obsługują dual channel ponieważ jest to jeden moduł, a autor posiada dwa takie moduły. Po czym wnioskujesz autorze, że pamięci nie działają w trybie dual channel? Warto było do płacić do wyżej taktowanych pamięci, przy apu ma to znaczenie. Edytowane 26 Października 2013 przez filo301 Cytuj Link to post Share on other sites
Dominius 0 Napisano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Generalnie to manualu jest napisane że Channel A DIMM_A1(Niebieski 1) - DIMM_A2(Czarny 1) Channel B DIMM_B1(Niebieski 2) - DIMM_B2(Czarny 2) Próbowałem chyba wszystkich możliwości Czarny 1 - Czarny 2 Niebieski 1 - Niebieski 2 Niebieski 1 - Czarny 1 Niebieski 2 - Czarny 2 Niebieski 1 - Czarny 2 Z czego pod żadnym ustawieniem nie działa dual channel Dodam że w biosie w SPD Information, widnieje że jedna pamięć ma tRFC wartość 74 a druga 107, może przez to nie mogą działać w tym trybie? Edytowane 26 Października 2013 przez Dominius Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 W dualu działają w gniazdach o tych samych kolorach, skąd wiesz, że działają w singlu? Cytuj Link to post Share on other sites
Dominius 0 Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Sugeruję się tym że, w CPU-Z w zakładce memory przy channel nie jest napisane dual a przy innym komputerze w którym mam dual channel jest tam wpisane dual. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 U mnie raczej działają w dualu (w jakimś programie tak było napisane) a w cpuid'e nic Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts