Warren1987 670 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witam! Jako że niedawno przerabiałem awarię dysku twardego systemowego, zostałem zmuszony do wymiany na nowy, a ponadto oczywiście postawienia na nowo Windowsa oraz całej masy sterów, oprogramowania i gier. Wszystko było w najlepszym "starym" porządku do przedwczoraj. Jako że najczęściej gram w określony zestaw zainstalowanych gier - w tym przypadku Far Cry 3, Battlefield 3 i Shadow Warrior ostatnio, postanowiłem sobie odpalić na wieczór FC3 i popykać w singla. Jakież było moje zdziwienie kiedy po odpaleniu widzę że gra nienaturalnie co chwile dziwnie się tnie, niemalże obraz przerywa, staje w miejscu i znów wraca do normy. Klatki podczas owych spadków notują dziwne spadki do kilkunastu, 20 paru klatek i znów powracają do normy. Na moim sprzęcie grałem wcześniej na ustawieniach ULTRA DX11 bez MSAA i gra chodziła płynnie od 60 do 40 klatek najczęściej, bez jakichkolwiek zacięć, dropów itp. Co dziwniejsze - podczas dalszej analizy zauważyłem że po załadowaniu sava w danej lokacji docieram do danego miejsca i w tym samym miejscu zaczyna się owe dropowanie, cały czas to samo miejsce, i po chwili pójścia dalej również dochodzę do innych punktów gdzie gra dropuje. Sprawdzałem na różnych savach, w różnych lokacjach, wszędzie pojawiają się losowe dropy, coś jakby przejdę 10-20 m w grze i drop, zwolnienia klatek, utrata płynności. Jestem na takie rzeczy szczególnie wyczulony i jestem pewien na 100% że wcześniej tego nie miałem, a Far Cry 3 przeszedłem wzdłuż i wszerz. Postanowiłem sprawdzić grę na Windowsie 8 który mam zainstalowany na innym dysku, z tym że korzystałem z tej samej lokacji plików FC3. Gra na sterownikach 13.4 oraz 13.9 na Windowsie 8 idzie zupełnie płynnie jak dawniej, bez jakichkolwiek zacięć, spadków w tych samych lokacjach, na tych samych savach. Wróciłem na Windows 7 - przeinstalowałem stery graficzne od podstaw 13.4, 13.9 - gra dropuje, reinstall gry, i wszytskich patchów - gra dropuje, DirectX, NetFramework 4.5, wszelkie Microsoft Visuale C++ - 2005, 2008, 2010 i 2012 przeinstalowane na nowo - gra dalej dropuje, przeinstalowałem MSI AB, gra dalej dropuje, czyszczenie rejestru - nic. Uninstall i reinstall UPlay - nic. W CCCenter ustawienia takie jak zawsze - nic. Czy ktoś spotkał się z takim czymś, albo może mi powiedzieć co do jasnej cholery jest posypane że gra na nowym Win8 idzie a na nowym Win7 po prostu tnie. Może coś być z Windowsem, może trzeba coś przeinstalować, doinstalować do gry? Pierwszy raz spotykam się z tak beznadzieja sytuacją żeby oryginalna spatchowana gra robiła takie problemy... Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Ja miałem tak z BF3... po którym Apdejcie miałem zaciachy... od kiedy siedzę na W8 nic przykrego mnie nie spotkało... a gry i ogółem SYS śmiga o niebo lepiej. Niestety pozdrawiam wszelkich hejterów W8 ale taka prawda. Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Póki co na Windowsie 8 grałem tylko w BF3 i FC3 i nie zauważyłem jakiś problemów w grach, ale też zwiększonej wydajności względem 7 też nie. Postaram się popołudniu wrzucić filmik obrazujący mój problem. Dodam że FC3 na DX9 chodzi na Windows 7 tak samo płynnie jak Windowsie 8, zaś tylko po przełączeniu na DX11 pojawiają się zacinanie - zachodzę już w głowę czy może to coś z Windowsem, pojęcia nie mam...Filmik będzie popołudniu. Ok, dodaje filmik, mam nadzieje że będzie w wystarczającej jakości => zwróćcie uwagę na moment schodzenia w stronę białego samochodu, za każdym razem jest moment zacięcia, i klatki lecą +/- 20, podczas wchodzenia pod górkę jest również moment zacięcia. Na jakichkolwiek ustawieniach od niskich po ultra jest to samo. Na niższych ustawieniach klatki momentalnie spadają z 60 do 20 czy kilkunastu - widać to gołym okiem. https://www.youtube.com/watch?v=GgrSXsJFcFw Edytowane 24 Października 2013 przez Warren1987 Link to post Share on other sites
henus7 56 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 To dziwnie bo w BF3 mam średnio 15fps więcje niż na Win7 Z czego jestem mega zadowolony i zaskoczony.. Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jak uda mi się rozwiązać bieżący problem to sprawdzę tego BF3 na Win 8. Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Korzystając że odgrzebałem ten temat dodam tylko że u mnie powyższy problem rozwiązało "niestety" postawienie od nowa Windowsa. Wnioskuję że problem leżał gdzieś w sypniętych sterownikach albo grafiki albo Windowsa bowiem wcześniej "bawiłem" się programem Sapphire Trixx który dziwnie mi się "pogryzł" z MSI Afterburner oraz być może z powodu "eksperymentów" z komendą "verifier". Gdybanie wiem, ale na 100% nie jestem pewny co spowodowało sytuację dropowania w Far Cry 3. Link to post Share on other sites
Recommended Posts