BasQK 0 Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Witam, Zamówiłem nowy zestaw z techplanet: - AsRock Z87 Extreme 4 - i5 4670k - Thermalight Macho Black White - Crucial Ballistix 2x4GB - Fractal Design Arc Midi R2 Ze starego kompa zostawiłem zasilacz Chieftec 500 W i kartę graficzną Geforce 9800GT. Problem jest taki, że po złożeniu całego zestawu komputer mi w ogóle nie startuje (zero reakcji). Ani z przycisku power na obudowie ani tego fabrycznego na płycie głównej. Wszystko sprawdzałem i wygląda na podłączone dobrze. Nie wiem co jest przyczyną. Jedyne co mi się rzuciło w oczy to zasilanie w płycie jest 8 pinowe a zasilacz ma wejście 4 pinowe. Ale z tego co pisali mi użytkownicy na forum, to ma wpływ na prace tylko po OC. Czy przez to komputer może się nie uruchamiać? Potem włożyłem zasilacz i kartę graficzną z powrotem do starego kompa i działa ( teraz na nim pracuje ). Mam nadzieję, że płyta nie jest padnięta. Bardzo proszę Was pomoc, nie wiem co jest przyczyną. Chętnie odpowiem na pytania i wysłucham każdej sugestii. Edytowane 22 Października 2013 przez BasQK Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Chieftec 500 WPodaj pełną nazwę zasilacza ? Link to post Share on other sites
BasQK 0 Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Podaj pełną nazwę zasilacza ? Zasilacz to Chieftec Arena GPA-500S8. Edytowane 22 Października 2013 przez BasQK Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Łukasz_966 62 Napisano 22 Października 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Może podłączyłeś zasilanie cpu nie w te 4 piny co trzeba ? Sprawdź czy wtyczki do zasilania płyty głównej i procesora są dobrze wciśnięte. Zasilacz raczej nie jest haswell ready, ale powinien działać, z tą płytą.. Edytowane 22 Października 2013 przez Łukasz_966 1 Link to post Share on other sites
BasQK 0 Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Może podłączyłeś zasilanie cpu nie w te 4 piny co trzeba ? A wtedy może być efekt taki, że komputer się w ogóle nie uruchomi? Chyba powinien wystartować? Link to post Share on other sites
Łukasz_966 62 Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 No raczej nie wystartuje, jak to nie te piny co trzeba. Link to post Share on other sites
BasQK 0 Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) No raczej nie wystartuje, jak to nie te piny co trzeba. Łukasz miałeś, rację. Popełniłem głupi błąd, aż wstyd się przyznać. Dzięki! Temat do zamknięcia. Edytowane 23 Października 2013 przez BasQK Link to post Share on other sites
Recommended Posts