Skocz do zawartości

Telefon dla studenta.

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Poszukuje telefony który umili mi nudne wykłady na studiach. Czytałem poprzednie posty i nie rozwiały one mich wątpliwości.

Jak wiadomo student jest biedny i u mnie nic się nie zmieniło. Posiadam już 4 rok samsunga aville i juz jest do wyrzucenia.

Telefony używał będę do serfowania po internecie wiec jakiś wyświetlacz duży by się przydał, szybko i stabilnie chodził, w gry raczej może grał nie będę często wiec tu nie ma to znaczenia. Natomiast najbardziej mi zależy na aparacie który zrobi ostre zdjęcia, bo wiadomo łatwiej mieć notatki.  Telefon zapewne kupię używany w dobrym stanie, tylko nie wiem jaki model będzie najlepszy.

Kwota jaką dysponuje to 400-450zł.

-Ekran 4,3-4,5 cala był by w sam raz.
-Dobry aparat
-Stabilność i szybkość działania

Jaki model będzie spełniał moje oczekiwania? 
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam 
Tomasz Ż.

Nowy / Używany ? 400 - 450 zl dopłaty do umowy czy sam telefon ? Android czy może być Windows Phone 8.

Jeśli nowy, szybki, płynny to w zasadzie jest jedna opcja Nokia Lumia 520 - wprawdzie ekran ma 4 cale, ale jest szybki, płynny, stabilny, robi dobra zdjęcia i dobrze gra. Do wad należy brak diody doświetlającej, kompasu i NFC. Do tego darmowa nawigacja offline oraz uaktualnienia do 2016 roku.

Na Androidzie z nowych w zasadzie pozostają sprowadzane wprost z Chin rożne "telefony" ale musimy się liczyć z 12 miesiącami gwarancji w Chinach. Z nowych kupowanych w Polsce to za ta cenę nie ma co brac pod uwagę - stare, wolne i bez oficjalnych uaktualnień.

Będzie używany tak jak napisałem, cena normalna beż żadnej dopłaty. 

Wydaje mi się ze lepszy by był android z tego powodu ze jest bardziej elastyczny i dużo darmowych aplikacji chodziarz co ja się tam znam.

I nawigacja działa w trybie offline za darmo ?

A jakieś inne alternatywy?

Edytowane przez Sajan

Jak wiadomo student jest biedny

Kwota jaką dysponuje to 400-450zł.
wiesz, że biednych nie stać na oszczędzanie?

Polecam Ci żebyś:

a) kupił Nokia Lumia 520 za 400-450zł - tu dlaczego http://forum.benchmark.pl/topic/99689-nokia-zestawienie-modeli-smartfonów/

b) dozbierał do 700-750zł i kupił Samsung Ativ S - tu dlaczego http://forum.benchmark.pl/topic/99635-samsung-z-wp8-zestawienie-modeli-smartfonów/ (Lumie 620, 720, 820, etc odpuść sobie - Samsung ma większy ekran - łatwiej będzie Ci czytać PDF'y czy pliki Word, Excel, itp - fony z Windows Phone 8 mają w sobie wbudowany pakiet Office - fajny bajer dla studenta)

To są fony które starczą ci na dłużej niż rok czy dwa.

Sajan - na każdym smartfonie można odczytać Pdf'y - są aplikacje - na WP8 mamy przykałdowo Adobe Reader :) ja go używam i jest ok. Są też aplikacje do czytania EBook'ów i jest ich dużo. Niekóre płatne a niektóre darmowe. Do tego nie

wiem czy Wiesz ale Windows Phone 8 w Polsce ma ponad 19% rynku i jest drugim systemem :) i stale rośnie. A Lumia 520, L620 czy HTC 8S stanowią 80% rynku. Sa tanie, szybkie, płynne i bardzo dobrze wykonane. Spokojnie konkurują i pokonują 3x droższe spartfony z Androidem.

Zaś BREDNI o HTC TOUCH HD2 nie słuchaj - trzeba być nienormalnym aby to proponować. 

Problem z androidem jest taki, że aby mieć duzy ekran i płynna prace musimy wydać sporo pieniędzy - podzespoły musza być mocne. Windows Phone 8 w Lumii 520 jest doskonale zoptymalizowany i nie potrzebuje tak mocnych podzespołów.

Więc kupujac Androida za 450 zł musimy sie liczyć, że kupimy stary i słaby sprzet. Opcją jest sprowdzenie z Chin sprzętu - ALE - mamy 12 miesięcy gwarancji i na dodatek jak się coś zepsuje to wsyłamy do Chin - łączny czas naprawy miesiąc lub dłużej.

Jeśli nie chcesz wgrywać ROM'ów, kombinowac to polecam Ci Lumię 520 - WP8 posiada duzo aplikacji i jeśli nie Masz jakichś konkretnych aplikacji to na WP8 znajdziesz wszystko. Ja po dwóch miesiącach od przesiadki znalazłem wszystkie, które mi sa potrzebne - nawet DMSS czyli soft do podglądu rejstratorów monitoringu BCS :) 

Używany samsung galaxy s2 z allegro. dwurdzeniowy procek (2x1.2GHz), 1 GB ramu, 16 GB pamieci (dostępne 11.50), ogolnie aparat dobry/bardzo dobry przy dobrym świetle. Sam mialem, używalem 2 lata i wymienilem na cos nowszego. Działał szybko, rzadko zdarzały sie jakies zacinki. Na allegro moize znajdziesz za 500 zł