Tycha 4794 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Poniewaz na stronie producenta jest dosc ubogie info odnosnie zastosowanych technologii: http://www.fractal-design.com/home/product/power-supplies/tesla/tesla-r2-500w + info http://www.komputronik.pl/product/176007/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Fractal_Design_Tesla_R2_500W_80_Plus_Gold.html filtry przeciwprzeciążeniowy przeciwprzepięciowy przeciwzwarciowy Juz sama kwestia zabezpieczen jasno pokazuje ze BQ jest sporo lepszy: OCP zabezpieczenie nadmiarowo-pradowe OVP zabezpieczenie nadmiarowo-napieciowe UVP zbezpieczenie niedomiarowo-napieciowe SCP zabezpieczenie zwarciowe OTP zabezpieczenie temperaturowe OPP zabezpieczenie przeciazeniowe Nie mam teraz czasu zeby dokladnie sprawdzic ale pytanie czy tesla ma przetwornik napiecie/napiecia? Jesli nie ma - to znow BQ goruje. http://infobit.pl/kategoria/hardware/badz-cicho-test-trzech-zasilaczy-be-quiet/6 Jesli kolega chce oszczedzic to polecam Fortrona - praktycznie ta sama elektronika co BQ ( BQ wynajmnuje linie produkcyjne w fabryce Fortrona ) To jest jeden z najbardziej idiotycznych postów, jakie widziałem na tym forum, który powinien zostać "nagrodzony" czymś więcej, niż trafieniem do złotych. Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 no i człowiek już ma namieszane w głowie jeszcze więcej potenjalnych zasilaczy niż prze założeniem tego tematu:( Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) Ja od siebie polecam SF 550W Golden Green Pro, lub FD Tesla R2 500W. Ewentualnie można dopłacić kilkadziesiąt złotych do Tesla R2 650W, aczkolwiek to się według mnie mija z celem. Edytowane 18 Października 2013 przez Tycha Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 no i człowiek już ma namieszane w głowie jeszcze więcej potenjalnych zasilaczy niż prze założeniem tego tematu:( Przecież już ze 3-4 wiarygodne osoby powiedziały albo Tesla albo SF - nad czym się jeszcze zastanawiasz? Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Przecież już ze 3-4 wiarygodne osoby powiedziały albo Tesla albo SF - nad czym się jeszcze zastanawiasz Tesla nie jest modularna, a SF tylko 500W jest. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 jeszcze więcej potenjalnych zasilaczy niż prze założeniem tego tematu:( jak chcesz, to możemy jeszcze kilka wymienić Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Tesla nie jest modularna, a SF tylko 500W jest. Wytłumacz mi uparcie się na modularny zasilacz w kontekście posiadania obudowy z tak ogromną ilością miejsca na kable... Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) http://www.hardwaresecrets.com/article/bequiet-Straight-Power-E9-CM-680-W-Power-Supply-Review/1442/1ani słowa o DC-DC A to paskudne niemce - seria E8 ma dc/dc - nowsza juz nie ;/ Przyznam ze sie tego nie spodziewalem po BQ. Mam u siebie E8 i ma wahanie napiecia mierzona na 12V multimetrem IDLE<--> STRESS nie wieksza niz 35mV Nie mniej dzieki za linka - bardzo bogata strona, dzieki ktorej troche musze zweryfikowac swoj poglad na BQ mimo ze jestem osobiscie zadowolony z ich produktow. Edytowane 18 Października 2013 przez sadys Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Wytłumacz mi uparcie się na modularny zasilacz w kontekście posiadania obudowy z tak ogromną ilością miejsca na kable... Ja również jestem ciekawy odpowiedzi. Jak jeszcze miałem Z9 to faktycznie niemodularny zasilacz był pewną upierdliwością, ale w dużej obudowie nie ma z tym żadnego problemu, powiem więcej - pod względem estetyki jedna, wychodząca z PSU wiązka, wygląda dużo ładniej niż kłębowisko pojedynczych kabli. Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 a co mam zrobić z kablami w niemodularnym zasilaczu których nie wykorzystam? będą wisieć mi bezczynnie z obudowie - to zawsze mnie denerwowało, a odkąd mam obecnego chiefteca modularnego wszystko się ładnie układa Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Eee... nie wiem w jakim świecie (i jakiej epoce) żyjesz, ale nowoczesne obudowy wyższej klasy (tj. Cosmos SE) posiadają dedykowane przepusty na aranżację okablowania i miejsce za tacką płyty głównej do jego ukrycia. Po prostu przeciągasz zbędne kable za tackę płyty głównej i tkwią tam estetycznie spięte, niewidoczne Kwiatek 550W ma dla przykładu następujące okablowanie: -MPC (ATX24PIN) - obligatoryjny do podłączenia -ATX12V(EPS) - jak wyżej -2x PCI_E (z czego na każdym kablu masz 2 wtyczki - 1x 6+2PIN i 6PIN) - podepniesz do karty -2x SATA (na każdym 3 wtyczki z czego przez długość kabla niemożliwym jest jednocześnie podpięcie umieszczonego wysoko napędu i umieszczonego nisko dysku(dysków) jednym przewodem) - podepniesz -2x MOLEX (na pierwszym 3 wtyczki MOLEX, na drugim 2 wtyczki MOLEX + FDD (Molex Mini) - jedną z pewnością wykorzystasz do panelu sterującego / adaptera wentylatorów / wymagającej karty dźwiękowej) W ten sposób zostaje maksymalnie 1 przewód do schowania za tacką w przeznaczonym na to miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 powoli mnie przekonujesz, nie wiem w jakim świecie żyję jednak chyba w tym samym co Ty:) powiedz mi jeszcze czy schowane kable za tacką mogą doprowadzić to zwarcia z przypadku metalowej tacki? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 A przyjrzyj się wtyczkom i widzisz by którakolwiek miała piny wystające poza obrys obudowy wtyczki? Żeby takie zwarcie było możliwe? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) ok, zmieniam zdanie - nie musi być podularny;) jednak będę polował na kwiatka SF 650W Golden Green Pro jednak możesz sprawdzić czy ten zasilacz ma 8 pinowe wejście do grafy? bo wydaje mi się że tylko 6pin 4 wiązki PCI-e, a 8 pin ma wiżka PEG - nie wiem co to jest... Edytowane 18 Października 2013 przez willis81 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 czy ten zasilacz ma 8 pinowe wejście do grafy? bo wydaje mi się że tylko 6pin 4 wiązki PCI-e, a 8 pin ma wiżka PEG - nie wiem co to jest... to samo http://www.enthusiastpc.net/articles/00002/3.aspx Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) powoli mnie przekonujesz, nie wiem w jakim świecie żyję jednak chyba w tym samym co Ty:) powiedz mi jeszcze czy schowane kable za tacką mogą doprowadzić to zwarcia z przypadku metalowej tacki? Jak beda "dziwnie" upchniete to czysto teoretycznie istnieje bardzo niskie prawodobienstwo zwarcia - jednak nie masz sie co przejmowac - kazdy firmowy zasilacz ma zabezpieczenie przeciwzwraciowe - ktore chronia przed takimi akcjami. Sam mialem z pol roku temu zwracie przez wlacznik do podswietalnia budy - kabel z 12V przeslizgnal sie po obudowie powodujac zwarcie i iskry - zasilacz momentalnie odcial napiecie. Wtyczke podlutowalem, wlaczylem kompa i wszystko bangla do dzis. Dlatego tez jestem przekonany co do jakosci zabezpieczen w zasilkach od BQ ;-) Brednie, brednie, brednie... / jg Edytowane 19 Października 2013 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2013 jakie brednie? - rozumię że nie ma możliwości zwarcia i tyle.... tak? // tak // drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) Zadne brednie - panowie nie maja za grosz wyobrazni albo nie potrafia zrozumiec co znaczy niskie prawdopobienstwo. Otoz jesli uzytkownik bedzie mial np wolny molex typu meskiego: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Molex_male_connector.jpg Moze on podczas docisniecia przesunac sie i dotknac wypustow do mocowania zlaczek kabli na tylniej sciance ( nieuzywanych ): http://www.bankfotek.pl/image/1594076.jpeg Oczywiscie nie kazda tacka ma tego typu wypusty oraz nie kazdy ma wiszacego molexa meskiego - dlatego zaznaczam ze jest to raczej rozwazania czysto teoretyczne ( rzeklbym ) akademickie ... Szansa bardzo nikla - ale teoretycznie mozliwa. Jesli jednak ktos lubi miec wszystko dopiete na ostatni guzik moze po prostu zabezpieczyc wszystkie nieuzywane koncowki - albo specjalnymi nakladkami ( kiedys takie nakladki Tagan dolaczal do swoich PSU ) albo po prostu zakleic tasma izolacyjna. Nie ma co sie praktycznie obawiac o zwarcie w rozwiazaniach typu markowy zasilacz + markowa buda z powodow ww. Edytowane 19 Października 2013 przez sadys Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Otoz jesli uzytkownik bedzie mial np wolny molex typu meskiego: który nie występuje w zasilaczach - dalej nie ma po co czytać tego wywodu - przeginasz chłopie Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) A gdzie ja twierdze ze taka koncowka wystepuje w zasilaczu? Napisalem jesli uzytkownik bedzie mial cos takiego. A moze miec podpinajac: wentylatory, kontrolery czy cos podobnego, ktore takie koncowki czesto "dopinaja" do swoich rozwiazan. I z czym przeginam - jesli gdzies sie myle to prosze mnie poprawic - po to jest wlasnie forum. Edytowane 19 Października 2013 przez sadys Cytuj Link to post Share on other sites
KKKKK 0 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Ja też czekam na SuperFlower. Wiem, że już jadą i że będą w przyszłym tygodniu. Niestety 750W Golden Green będzie już nieprodukowany więc nie dojedzie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 I z czym przeginam - jesli gdzies sie myle to prosze mnie poprawic - po to jest wlasnie forum. po prostu szukasz dziury w całym pytanie dotyczyło, modularności zasilacza - czy kable których nie odpinamy mogą spowodować jakieś zwarcie, odpowiedź brzmi - nie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2013 (edytowane) kkkk skąd wiesz że 750 już nie będzie w produkcji? i dlaczego może... Edytowane 19 Października 2013 przez willis81 Cytuj Link to post Share on other sites
willis81 42 Napisano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 ok, że tak na koniec wypowiem się co do zakupionego zasilacza Super Flower 650W Golden Green PRO SF650P14XE zasilacz bardzo cichy, więc jestem zadowolony. Jednakże żałuję że dałem się namówić na zasilacz niemodularny. Z wszystkich wiązek dwie musiałem gdzieś upchać. Wydawało by się że mam dużą obudowę CM Cosmos SE, jednak przy plątaninie wszyskich kabli, regulacji wentylatorów, podłączneniu 5 dysków itd... te dwie wolne-niewykożystane wiązki przeszkadały mi:( pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 2 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Mam w NZXT Switch 810 mniej miejsca na kable niż Cosmos SE, także 2 zbędne wiązki i prawdopodobnie większą ilość podłączonych komponentów (pompa od LC, termometr, etc.) i żadnych problemów nie miałem, więc nie wiem... jak trzeba nie szanować miejsca, by problem mieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts