Skocz do zawartości

Zasilacz do Radeona R290 / R290X

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie składania nowej jednostki centralnej i borykam się klasycznym problemem dobrania zasilacza pod komponenty.

Procesor, który będzie to napędzał to I7-4770k (oczywiście kręcony)

Do tego dojdzie karta graficzna Radeon R290 albo Radeon R290X.

Potrzebuję Waszej pomocy bo sama karta pewnie będzie kosztować krocie, więc całą resztę staram się złożyć " oszczędniej " :)
Wiem, że przesadna oszczędność prowadzi do zguby ale jestem w sytuacji, że każda 1 zł się liczy a oczywiście, nie mówimy tu o CZARNEJ LIŚCIE zasilaczy.

Z racji, iż nie jestem pewny jaka będzie końcowa konfiguracja wtyczek zasilających te karty (2 x 8PIN czy tak jak w referentach 1 x 8 PIN 1 x 6 PIN) chciałem Was prosić o pomoc w doborze dobrego i względnie nie drogiego zasilacza.

Może być nowy, może używany (o ile kupowanie używanego ma jakiś sens?).

Mam na oku coś takiego:
http://allegro.pl/okazja-coolermaster-600w-realpower-m520-modularny-i3633172979.html

Względnie nie drogi, jeszcze rok gwarancji, tylko ma wtyczki 2 x 6 PIN chodź pan sprzedawca przez telefon, powiedział, że dobierze takie kable o jakie poproszę, tylko czy takie manewry (zasilacz oryginalnie 2 x 6 PIN, podmianka kabli i nagle 2 x 8 PIN) są zdrowe i czy karta będzie pracowała poprawnie ?

Tutaj kolejny wątek dziwny, podział linii głównej 12 V na 3 linie, czy to może wpłynąć na moc podawaną przez zasilacz ?

Obawiam się tylko, że te zasilacze pracowały już przez 4 lata (mają gwarancję 5 lat producenta, sprwadziłem, stąd jeszcze rok gwarancji) i teraz je sprzedają tak tanio, bo kiedyś kosztował 400 zł.

Bardzo proszę o dobre rady, wskazówki, propozycję.
Może ktoś z Was właśnie chciałby sprzedać zasilacz.

Pozdrawiam
Łukasz

Edytowane przez ŁukaszGliwice

Ja polegam od lat na chieftecu (cenna jakość ) . Do takiego zestawu biorąc pod uwagę że te nowe gpu amd może nieźle jeść W po oc . To minimum 650W . Polecam coś takiego  Chieftec CTG-650C . ps. Używany zasilacz to tylko na gwarancji lub od kolegi.

Edytowane przez karoli

Potrzebuję Waszej pomocy bo sama karta pewnie będzie kosztować krocie, więc całą resztę staram się złożyć " oszczędniej "

Czyli popełniasz dość częsty błąd - parowanie na siłę topowych cepów i kart graficznych z kiepskiej jakości budami i psu. Jeśli do takiej konfiguracji chcesz włożyć zasilacz za 150 zł to jedyne, w miarę delikatne słowo, jakie przychodzi mi do głowy to "głupota".

Zasilacz z całą pewnością zmienia się rzadziej niż GPU czy CPU i oszczędzanie, w dodatku tak skrajne, na tym elemencie nie przyniesie Ci nic dobrego.

• Popieram 3

Strasznie Wam dziękuję Panowie za wszystkie rady i wskazówki.

Cieszę się, że pomagacie takim użytkownikom jak Ja (mniej doświadczonym).

Forum to ekstra rzecz. 100 % lepszy niż google.pl ;)

Teraz dzięki Wam zapewne będzie mi łatwiej dobrać coś odpowiedniego.

Udanego wekendu !

Pozdrawiam

Łukasz