bush39 0 Napisano 15 Października 2013 Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Cześć! Od kilku dobrych dni szukam fajnej lustrzanki, którą mógłbym wykonywać filmy w dobrej jakości. Praktycznie amatorskie, bo chcę pokazać moim kolegom że sprzętem za tyle kasy da się nagrać w miarę dobry film krótkometrażowy Pod uwagę biorę aparat używany, bo i trafię coś lepszego a w moim przedziale cenowym - wiem, że cudów nie ma, ale jedyne co znalazłem godnego uwagi to Canon EOS 550D. Można go utrafić za właśnie tyle, a recenzje ma dobre. Był brany pod uwagę jeszcze Nikon D3100 ale chaotyczne menu i dosyć słaby mikrofon mnie zniechęciły (ofc, będę miał raczej zewnętrzny, ale ten wbudowany też się przyda czasem) - może możecie mi coś polecić innego? Nie chcę kupować kamery, ponieważ lustrzanką tą mam zamiar robić też zdjęcia. Dodam również, że jestem w tych sprawach konkretnym laikiem a mój ojciec, zapalony fotograf, mało może powiedzieć coś o lustrzankach - bo ich po prostu nie używa. Woli raczej starsze sprzęty Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Canon-lepszy tryb wideo Nikon-lepsze zdjęcie Canon EOS 550D jeśli cenowo jest w porządku możesz brać śmiało,pozostaje kwestia obiektywu,nie wiem jak jest z trybem wideo u Sony. Do poczytania: Optyczne.pl fotopolis.pl Cytuj Link to post Share on other sites
setos 15 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Ja powiem tak, jeśli chcesz im pokazać, że da się nagrać fajny film takim sprzętem, to są dwie opcje, i obie są z Canona 1) 550D/600D 2)50D I tutaj zaczyna się zabawa, bo do obu(w sumie to trzech aparatów choć 600D to bardziej jak 550D mk2), możesz zainstalować nakładę jaką jest MagicLantern, a daje ona ogromne możliwości, bo robi z tego kamerę za kilka, jak nie kilkanaście tysięcy zlotych(przykład możliwości oprogramowania http://www.youtube.com/watch?v=xS6EW4zHll4 jest to przykład z 550D a z 50D jest jeszcze lepiej, kwestia tego, że film trzeba by było obrobić, ale pewnie i tak masz taki zamiar). Jeśli chodzi o obiektywy, to ja bym szedł w m42, raz, że dla oszczędności takiego rozwiązania, bo jest to naprawdę mega tanie, dwa, dzięki pełnemu manualowi, możesz swobodniej tworzyć film, bo w ciągu kręcenia wszystko zmieniasz na obiektywie(Ostrość, przysłonę) Obiektywy, mogę pomóc dobrać, wieczorem, bo zbieram się aktualnie do pracy. Cheerio Cytuj Link to post Share on other sites
bush39 0 Napisano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ja powiem tak, jeśli chcesz im pokazać, że da się nagrać fajny film takim sprzętem, to są dwie opcje, i obie są z Canona 1) 550D/600D 2)50D I tutaj zaczyna się zabawa, bo do obu(w sumie to trzech aparatów choć 600D to bardziej jak 550D mk2), możesz zainstalować nakładę jaką jest MagicLantern, a daje ona ogromne możliwości, bo robi z tego kamerę za kilka, jak nie kilkanaście tysięcy zlotych(przykład możliwości oprogramowania http://www.youtube.com/watch?v=xS6EW4zHll4 jest to przykład z 550D a z 50D jest jeszcze lepiej, kwestia tego, że film trzeba by było obrobić, ale pewnie i tak masz taki zamiar). Jeśli chodzi o obiektywy, to ja bym szedł w m42, raz, że dla oszczędności takiego rozwiązania, bo jest to naprawdę mega tanie, dwa, dzięki pełnemu manualowi, możesz swobodniej tworzyć film, bo w ciągu kręcenia wszystko zmieniasz na obiektywie(Ostrość, przysłonę) Obiektywy, mogę pomóc dobrać, wieczorem, bo zbieram się aktualnie do pracy. Cheerio Powiem tak - bardzo spodobał mi się Canon 600D. Da się utrafić ładnego... co do obiektywu. Filmy pewnie początkowo będą kręcone kitowym 18-55, a dopiero potem będę kupował coś lepszego - mimo tego nawet na kitowym jakość jest po prostu świetna, przynajmniej wynika to tak z filmów youtube;a. Filmy oczywiście obrabiane będą, mam taki zamiar. Z takim 600d miałem styczność u jednego ze znajomych i jest naprawdę fajny, więc raczej celuję w tego. Co do Magic Lantern - nie wiem, czy będę bawił się w to wszystko, bo efekt jaki chciałbym osiągnąć osiągnę na obróbce. Cytuj Link to post Share on other sites
setos 15 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Dobry wybór nie powiem. A co do ML to według mnie się opłaca, bo obróbka obróbką, ale według mnie jeśli mamy dobry bazowy film, to czasem nie trzeba nawet przerabiać, a poza tym, jest jeszcze coś takiego jak filmy RAW, i wtedy już możesz się całkiem konkretnie popisać przy obróbce, zresztą sam zobacz jak wygląda film bazowy przy H.264 a RAW, i porównaj, czy nie jest lepszy? Ale tak jak już wspominałem, jest to ewentualność, acz bardzo przydatna. Cytuj Link to post Share on other sites
bush39 0 Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 A i owszem, jest. Zobaczymy, zobaczymy... Magic Lantern jest łatwo zainstalować? Cytuj Link to post Share on other sites
setos 15 Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Wszystko jest u nich na stronie ładnie napisane, kwestia tego, żebyś trzymał się instrukcji i dalej już pójdzie gładko. Cytuj Link to post Share on other sites
Wemberr 0 Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Do filmowania najlepiej sprawdzi się 550d/600d. Jeżeli chcesz coś taniej to nie licz na filmowanie. Nie wiem dlaczego wszyscy się tak rzucają na te filmowanie lustrzankami. To nie jest tak, że klikasz przycisk nagrywania i masz wszystko z głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Przede wszystkim ... Fakt lustrzanką naprawdę za mniejszą kwotę da się uzyskać obraz jak z drogich profesjonalnych kamer ... Jednak, jakikolwiek skrawek filmu wymaga dużo przygotowań i dobrego statywu. Bez statywu ani rusz, w każdym ujęciu. W tej cenie jednak rozglądnąłbym się za kamerą. Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 W praktyce filmowanie lustrzanką jest trudne.Wymaga wiele nauki,wprawy jak i tej przy pózniejszej obróbce,bez osprzętu dodatkowego się nie obędzie np tripod,ric,slajder itp. które sobie kosztują i sprzęt wynosi tyle że głowa boli.W przypadku amatorskich filmów każdy kto podejmie sie filmowaniu lustrzanką bardziej dynamicznych scen/obiektu szybko się przekona że nie jest to proste. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bergercs 3 Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Przecież post ccoka to reklama (ukryta) tejże firmy. Dość, że odkopał archiwalny wątek to jeszcze napędzacie mu ruch :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Piotrix 1 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Hej , czemu filmowanie lustrzanką nie jest proste ? chodzi o gorszą stabilizację obrazu , czy o jakiś nie wygodny sposób obsługi np. pierścieniami na obiektywie czy jak…. Ciekawi mnie skoro kamery są takie małe a filmują w fullhd z małymi obiektywami jak w kompaktach , to jakość filmów z lustrzanki nie powinna byś co najmniej taka sama jak nie lepsza ?. Ten MagicLantern jest tylko w canonach ? , czyli to taka nakładka z filtrami , coś do zabawy w artystyczne filmowanie z efektami tak to należy rozumieć ? ciekawie to wygląda .. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts