Skocz do zawartości

Gigabyte Z68AP-D3 + Intel i3 3240 loteria przy włączaniu

Recommended Posts

Witam,

posiadam taką konfigurację sprzętu:

Intel i3 3240

Gigabyte Z68AP-D3

GoodRam 4GB+2GB

HD 4850 VERTEX

Corrsair VS 450W

Po podłączeniu wszystkie tak jak powinno być odpalam komputer i tutaj zaczyna się zabawa.

Otóż, po włączeniu komputer albo odpali BIOS albo nie(w 2 przypadku kręcą się wiatraki wszystko działa natomiast BIOS ani drgnie(brak dźwięku z głośnika). Jak już BIOS ruszy dalej kolejna loteria czy odpali system czy nie, jak odpali system działa w miarę dobrze(nie mogę sterów zainstalować bo sypie bluescreenem).

Co może być przyczyną? Zła wersja BIOSu? Czytałem na angielsko-języcznym forum, że niektóre wersję BIOSU nie radzą sobie przy Ivy Bridge.

Z góry dziękuję za odpowiedź bo męczy mnie zabawa w loterię ;/

Najlepiej wgraj najnowszy bios F8. Dopiero w nim producent mógł dołożyć obsługę twojego CPU. Nie fleszuj przypadkiem na tak działającym komputerze swojej płyty bo możesz ją uwalić. Najlepiej zrobić to na działającym procesorze. Za tak działający sprzęt mogą odpowiadać też pamięci. Zrób test odpalenia na pojedynczej kości.  Sprawdź czy masz dobrze podłączone zasilania grafiki. Zrób ClearCMOS płyty. 

Edytowane przez gepardmak

Wiesz co ja miałem takie losowe włączania kompa tylko w moim przypadku było tak, że jak się komputer włączył to chodził dobrze (takl mi się wydaje). Co pomogło? A no pomogła wymiana zasilacza OCZ SXS 600W na nowy. Myślę, że przyczyna u Ciebie jest ta sama. Ja na twoim miejscu spróbowałbym pożyczyć zasilacz od kolegi na chwilę i zobaczyć czy, aby to nie jego wina.