Skocz do zawartości

GTX 480 + Gelid Rev. 2 ICY VISION Prośba o poradę

Recommended Posts

Witam Państwa,

potrzebuję porady w sprawie opłacalności dołożenia chłodzenia Gelid Rev. 2 ICY VISION do mojego GTX 480. Chłodzenie jest do wyjęcia za ok. 130PLN.

Tu jest fajny art o tym jak chłodzenie radzi sobie z Fermi: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_gelid_rev_2_icy_vision_gtx_470_nvidia

Mój GTX 480 jest referentem od Zotaca. Pytanie jest proste. Czy opłaca się dołożyć w tej cenie chłodzenie? Czy może lepiej spróbować sprzedać obecną kartę i dołożyć ok 500 PLN do np. GTXa 760? Różnica w cenie w stosunku do zakupu chłodzenia a sprzedania i kupna nowej karty to ok. 370 PLN.

Co o tym sądzicie. Kręcić 480tkę po zmianie chłodzenia czy przesiąść się na GTXa 760?

Dodam, że nie ma dla mnie znaczenia pobór prądu i wstępnie bardziej skłaniał bym się do wymiany chłodzenia ale potrzebuję rady czy jest to w ogóle opłacalne.

Pozdrawiam i z Góry dziękuję za odpowiedzi,

Remek

Moja platforma to: MSI P67- GD65, Ram DDR3 8 GB 1600 MHz, Intel 2500k (4,6@GHz).

Dobra to dzięki. Już mnie męczył hałas w mojej 480tce i pomyślałem, że może, skoro i tak wszystko mi ciągnie w dużej większości na maksymalnych ustawieniach to warto do tego komfortu dołożyć 130 PLN.

Zdaję sobie sprawę, że w żaden sposób nie jest to platforma rozwojowa i wydatek mi się nie zwróci.

Poczekam zatem co przyniesie ze sobą nowy Radek X290 i 780i, zapowiada się obniżka cen. Moja 480 pewnie też stanieje ale wówczas może dane będzie mi się szarpnąć na 770;)

Co sądzicie o Gigabyte, wypada fajnie z uwagi na chłodzenie. Może się coś zmieniło od ostatniego razu kiedy to stwierdziłem, że już nigdy nie kupię ich grafiki. Spaliły mi się od nich kolejno (szczęśliwie zawsze na ok dwa tyg przed upływem okresu gwarancji) 5600gt, 7600gs, 9800 gtx.

Edytowane przez ChonJi

Witaj Decrypterie, zasiłka 650W Aerocoola z serii Templarius, bardzo przyzwoicie trzyma napięcia. Zakładam, że jak ciągnie gtx 480 to i z radkiem 7970 nie będzie problemu. Z dwojga kart, które polecasz bardziej skłaniałbym się właśnie ku 7970, niemniej zastanawiam się też czy ta zmiana jest mi tak mega potrzebna i opłacalna. Póki co po półtora roku najmocniej zaczął przeszkadzać mi hałas. Boli też brak PhysX w przypadku 7970. Do tego patrząc po samym benchmarku, dokładać 500 PLN żeby w Metro 2033 zarobić 3 klatki i 12 w i tak w pełni grywalnym Zew Prypeci, czy kilka dodatkowych dla pierwszego Crysisa. (Z resztą wszystkie Crysisy mam już za sobą i nawet trzeciej odsłonie gtx 480 spokojnie dała radę) Może jeszcze chwilę wytrzymam i zaczekam aż ceny się ustabilizują po premierze nowych radeonów.

Edytowane przez ChonJi