Rysiu0192 58 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Witam, jako że mój 8 latek już ledwo się nadaje do bardziej zaawansowanej pracy postanowiłem go zmodernizować na przynajmniej kolejne 8 lat.Ogólnie elementy już mam wybrane jednak nie mam pewności czy płyta główna i zasilacz będą odpowiednie dlatego prosił bym jak by ktoś się mógł wypowiedzieć w tym temacie. Zastosowanie komputera: Obróbka wideo, grafika, multimedia, internet, dokumenty, gry czyli po prostu do wszystkiego Maksymalna kwota jaką dysponujesz: max. 4000zł, ale im mniej tym lepiej Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Nie, nie jestem entuzjastą tego sportu. Specjalne wymagania: Brak Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?:1600 x 1200 85Hz Których części potrzebujesz?: Potrzebuje opinie na temat płyty głownej i zasilacza Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera?: Tak, obudowa, dyski twarde, karta muzyczna, napęd DVD, panel na karty pamięci podpinany na podwójne wewnętrzne USB Własna propozycja zestawu: - Intel Core i7 3770K 3,50 GHz BOX trzeciej generacji - Asus GeForce GTX 770 DirectCU II OC 2GB DDR5 PCI-E BOX - Gigabyte GA-H77-DS3H - Patriot Signature DDR3 2x4GB 1600MHz KH - be quiet! zasilacz Pure Power L8 CM 630W - SilentiumPC Fortis HE1225 Inne: Płyta główna musi posiadać przynajmniej 1xPCI, 5x SATA, 2x wewnętrzne USB i być w formacie ATX Edytowane 12 Października 2013 przez Rysiu0192 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Nie, nie jestem entuzjastą tego sportu. A więc dopłacanie do modelu z "K" (odblokowany mnożnik) nie ma najmniejszego sensu Czy posiadasz jakieś części ze poprzedniego komputera?: Tak, obudowa, dyski twarde, karta muzyczna, napęd DVD, panel na karty pamięci podpinany na podwójne wewnętrzne USB Jakie dokładanie posiadasz dyski, masz tam minimum 2 x HDD + 1 x SSD ? Z czystej ciekawości co to za obudowa ? Zastosowanie komputera: Obróbka wideo, grafika, multimedia, internet, dokumenty, gry Jak wymagającym jesteś graczem ? Pod sam render video czy grafikę 2D spokojnie wystarczy GTX 660 w cenie niższej o 900 zł Potrzebuje opinie na temat płyty głownej i zasilacza Zasilacz jak najbardziej w porządku, co do płyty to w tej cenie lepszym wyborem będzie chipset Z77, dla przykładu MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ Mimo wszystko ja póki co zaproponuję takie coś: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Intel Xeon E3-1230v3 /3.3GHz, 8MB, BOX, LGA1150/ MSI B85-G43 /intel B85, LGA 1150/ MSI GeForce GTX 770 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1098/7010) bequiet! PurePower L8 630W SilentiumPC Fortis HE1225 3493 zł + kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Oczywiście zestawu nie złożą ale będziesz miał wysyłkę za free. Co do samego zestawu, masz tam 8 wątkowy procesor, wydajnościowo będzie to to samo co i7 3770. Nie przejmuj się nazwą tego procesora jako że jest nazwany "serwerowy". Poprzednia generacja Xeonów pod 1155 pokazała że w ogóle nie odstaje od ich braci typowo kierowanych do komputerów stacjonarnych użytku domowego / gamingowego / pracowniczego. Dodatkowo płyta na chipsecie B85 posiada 4 x SATA III + 2 x SATA II oraz 1 x USB3.0 + 2 USB 2.0 w złączach wewnętrznych. Co do karty graficznej, hmm wybrałeś ASUS GTX 770 który ma ciche chłodzenie jednakże karta ta po OC sporo przekracza granicę throtlingu, nie masz zamiaru podkręcać jednak warto to mieć na uwadze, bo kto wie co zrobisz jak zacznie brakować Ci mocy w przyszłości. Chłodzenie, tutaj taniej można kupić identyczną jakość i wydajność co Fortis z tym że taniej, jedyna uwaga to wysokość tego chłodzenia 159 mm Xigmatek Gaia SD1283 Póki co to na tyle, czy Twój proponowany zestaw ceną jest zbliżony do 4000 zł ? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) A więc dopłacanie do modelu z "K" (odblokowany mnożnik) nie ma najmniejszego sensu Kierowałam się testami wydajności i opiniami innych użytkowników i patrzyłem też pod kątem tego, że zestaw musi wystarczyć na min 8 lat, ale jestem otwarty na inne opcje. Jakie dokładanie posiadasz dyski, masz tam minimum 2 x HDD + 1 x SSD ? Z czystej ciekawości co to za obudowa ? Dyski jakie posiadam: Segate 250GB, Segate 500GB, WD 1000GB + w najbliższych planach jeszcze jeden WD Red 2000GB tyle że do środka a nie NASa. Obudowa to Thermaltake Soprano DX z oknem. Jak wymagającym jesteś graczem ? Pod sam render video czy grafikę 2D spokojnie wystarczy GTX 660 w cenie niższej o 900 zł Jakiś bardzo zapalonym graczem nie jestem i gram w takie tytuły jak Seria Half-Life, Left 4 Dead 2, Team Fortres 2, jadnak gdy tylko wyjdzie HL3 czy GTAV to będę chciał samemu sprawdzić jak to wygląda :) Najbardziej mi jest potrzebna właśnie móc karty graficznej bo często obrabiam wideo w FHD i wykorzystuje programy z pełną akccelaracją CUDA i dochodzą też projekty w 3D. Zasilacz jak najbardziej w porządku, co do płyty to w tej cenie lepszym wyborem będzie chipset Z77, dla przykładu MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ Dzięki za podsunięcie płyty, zorientuje się co i jak bo wydaje się przyzwoita. Co do samego zestawu, masz tam 8 wątkowy procesor, wydajnościowo będzie to to samo co i7 3770. Nie przejmuj się nazwą tego procesora jako że jest nazwany "serwerowy". Poprzednia generacja Xeonów pod 1155 pokazała że w ogóle nie odstaje od ich braci typowo kierowanych do komputerów stacjonarnych użytku domowego / gamingowego / pracowniczego. Po testach wydajnościowych z internetu faktycznie wydajnościowo nie odbiega od i7 3770 i do tego jest 300zł tańsza więc faktycznie chyba ten procesor wykorzystam. Oczywiście zestawu nie złożą ale będziesz miał wysyłkę za free. To akurat zaleta bo nie lubię kupować gotowych zestawów bo i tak potem trzeba poprawiać Chłodzenie, tutaj taniej można kupić identyczną jakość i wydajność co Fortis z tym że taniej, jedyna uwaga to wysokość tego chłodzenia 159 mm Xigmatek Gaia SD1283 Bardzo dziękuje faktycznie jest taniej a praktycznie to samo. Póki co to na tyle, czy Twój proponowany zestaw ceną jest zbliżony do 4000 zł ? Tak mieści się w przedziale do 4000zł. Dziękuje za udzieloną odpowiedź i podsunięcie innych rozwiązań. Edytowane 12 Października 2013 przez Rysiu0192 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 często obrabiam wideo w FHD i wykorzystuje programy z pełną akccelaracją CUDA Akurat w tym przypadku czy będziesz miał GTX 660 czy nawet GTX 680 to wsparcie jest na niemal tym samym poziomie .... Po testach wydajnościowych z internetu faktycznie wydajnościowo nie odbiega od i7 3770 i do tego jest 300zł tańsza więc faktycznie chyba ten procesor wykorzystam. Oczywiście ten Xeon nie posiada większych możliwości podkręcania .... Obudowa to Thermaltake Soprano DX z oknem Nie planujesz czegoś nowego ? Dziękuje za udzieloną odpowiedź i podsunięcie innych rozwiązań. Nie ma za co... podaj później tylko jak wygląda Twój zestaw jeszcze przed zakupem ... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Akurat w tym przypadku czy będziesz miał GTX 660 czy nawet GTX 680 to wsparcie jest na niemal tym samym poziomie W takim razie poważnie się zastanowię nad 660 lub 680, jak piszesz, że wsparcie CUDA stoi na takim samym poziome to faktycznie nie ma sensu przepłacać. czywiście ten Xeon nie posiada większych możliwości podkręcania ... Nie przeszkadza mi to zupełnie, jedyny procesor jaki podkręcałem to AMD w 12 letnim komputerze i ten w Galaxy S Nie planujesz czegoś nowego ? Obudowa jest solidna z porządnej stali, prezencji też jej nie brakuje do tego mam ją zmodyfikowaną tak że mam na górze wentylator 140mm, w podłodze też 140mm, z przodu 2 razy 140mm.Do tego podsiada wygodne wejścia USB na górze i Blutootha. Nie ma za co... podaj później tylko jak wygląda Twój zestaw jeszcze przed zakupem ... Nie ma problemu przemyśle wszystko raz jeszcze poprzeglądam recenzje i napisze na jaki ostatecznie zestaw się zdecydowałem. Jeszcze raz dziękuje Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 W takim razie poważnie się zastanowię nad 660 lub 680 Przejrzyj sobie testy i sam zdecyduj czego oczekujesz oraz ile potrzebujesz http://www.frazpc.pl/artykuly/924737-6/karta-graficzna-do-1500-pln---msi-geforce-gtx-670-680-i-770 GTX 660 > GTX 660 Ti > GTX 760 > GTX 670 (tutaj uwaga) > GTX 680 > GTX 770 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Rysiu0192 58 Napisano 12 Października 2013 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) Poczytałem poprzeglądałem i się zdecydowałem. Tak bedzie wyglądać zestaw - Intel Xeon E3-1230v2 [bX80637E31230V2S] (V3 jest na LGA 1150) - MSI Z77A-G43 - Patriot Signature DDR3 2x4GB 1600MHz KH - be quiet! zasilacz Pure Power L8 CM 630W - Xigmatek Gaia SD1283 - Asus GeForce GTX 770 DirectCU II OC 2GB DDR5 PCI-E BOX Jadnak Zostaje przy GTX 770, bo ma szerszą szynę danych niż GTX 660, a GTX680 jest w takiej samej cenie, a nawet wyższej przy nieco niższej wydajności. Zestaw musi chodzić min. 8 lat więc suma sumarum wyjdzie niecałe 37zł miesięcznie. Dziękuje bardzo za pomoc i podsunięcie alternatywnych rozwiązań Edytowane 12 Października 2013 przez Rysiu0192 Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Nigdy nie wiadomo ile zestaw pochodzi , unia wprowadziła zakaz używania ołowiu w lutach, przez co drastycznie zmniejszyła się żywotność sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Nigdy nie wiadomo ile zestaw pochodzi , unia wprowadziła zakaz używania ołowiu w lutach, przez co drastycznie zmniejszyła się żywotność sprzętu. Jestem dobrej myśli, a nawet jak by coś poszło to z lutowaniem elementów SMD nie mam problemu, już łatałem moją obecną płytę i grafike znajomemu.Reballing też nie jest problemem, bo mam znajomego z odpowiednim sprzętem. Jednak potrzebna mi jest nowa obudowa bo nie pomieszczę karty graficznej i dysków wiec zamówiłem Chieftec Libra LF-01B-OP.Oraz zamówiłem Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 Intel XMP X2 bo Patriot Signature jest już nie dostępny w komputroniku. Cytuj Link to post Share on other sites
XT600 6 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Rozumiem, że wolisz kupić trochę na zapas jak bawić się w upgarde częściej ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Takie było założenie co kilkukrotnie zaznaczałem. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Mam prawie identyczne kingstony, i śmigają już chyba rok na podniesionych taktach. Cytuj Link to post Share on other sites
XT600 6 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Takie było założenie co kilkukrotnie zaznaczałem. Widocznie niezbyt uważnie czytałem:) Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Zestaw już zamówiony? Jeśli nie, to inwestowanie w 630W zasilacz nie ma większego sensu. Zupełnie wystarczy zasilacz 500W. Dobrym wyborem byłby FD Tesla R2 - http://www.agito.pl/zasilacz-fractal-design-tesla-r2-500w-80-gold-221-683079.html W tej cenie otrzymujemy sprawność 80+ Gold, bardzo mocną linię 12V (498W) i świetne parametry elektryczne. Zasilacz będzie cichy, szczególnie patrząc na to, że zestaw nie będzie go zbytnio obciążał. Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Zestaw już zamówiony? Jeśli nie, to inwestowanie w 630W zasilacz nie ma większego sensu. Zupełnie wystarczy zasilacz 500W. Dobrym wyborem byłby FD Tesla R2 - http://www.agito.pl/zasilacz-fractal-design-tesla-r2-500w-80-gold-221-683079.html W tej cenie otrzymujemy sprawność 80+ Gold, bardzo mocną linię 12V (498W) i świetne parametry elektryczne. Zasilacz będzie cichy, szczególnie patrząc na to, że zestaw nie będzie go zbytnio obciążał. Tak elementy już zamówione, faktycznie Tesla ma więcej na +12V i ma 80 Gold a nie Bronze, ale zależy mi na modulowanych kablach bo lubię mieć porządek i ma więcej zabezpieczeń co jest dla mnie piorytetem bo chyba bym wyskoczył przez okno jak by coś poszło i stracił wszystkie dane. A to że zestaw nie będzie go zbytnio obciążał to o tym wiem bo taki był mój cel, mniejsze obciążenie>>dłuższa żywotność>>większe bezpieczeństwo. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Żeby nie stracić danych i spać spokojnie warto robić backupy Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Są są najważniejsze w NAS-ie ale wszystko się nie zmieści na tą chwilę a przynajmniej dopóki nie dorzucę jeszcze jednego WD Red 2TB, bo oprócz mnie jeszcze brat i matka z tego korzystają Cały sprzęt jest już u mnie i właśnie jest testowany Dodatkowo mogę napisać że tego co wymyślił i wypuścił UEFI to bym na słońce wysłał. Zanim wszytko poustawiałem minęło o wiele za dużo czasu, a teraz muszę wymyślić jakiś sposób jak zainstalować jeszcze XP bo mam programy które nie pójdą nawet w trybie zgodności. I takie moje przemyślenie dotyczące obudowy że jak bym mógł jeszcze raz wybierać to w życiu bym nie kupił Chieftec Libra LF-01B-OP a dlaczego; - plastik, plastik i jeszcze raz plastik - to co nie jest plastikowe jest z metalu bardzo kiepskiego wszystko się gnie i trzeszczy - na wejściu miałem/mam uszkodzoną kontrolkę pracy komputera, niby nic ale jednak denerwuje - nie ma miejsca za tylną ścianką na kable - ogólnie mało miejsca na wszystko jak ma się więcej niż jeden dysk i napęd - system bezśrubkowy to bujda, są to zwykłe śruby w plastiku które trzeba atakować wkrętakiem I teraz żałuje że nie dołożyłem z 200zł do ThermalTake który jest porządnie zrobiony i sprawdzony od 8 lat. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Zawsze możesz zainstalować xp'ka w maszynie wirtualnej Cytuj Link to post Share on other sites
Rysiu0192 58 Napisano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Też prawda ale nie jest to wtedy aż tak wygodne Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts