Skocz do zawartości

Obudowa - co wybrać?

Recommended Posts

Witajcie,

Składam sobie właśnie taki zestawik i pozostała mi do wyboru obudowa. I tu zaczynają się schody, bo zmieniałem zdanie już 150 razy. Rozważałem te obudowy : Gladius M40, Zalman Z9 U3, Zalman Z11 oraz Zalman Z3 Plus.

Jeśli chodzi o tą pierwszą, to nie podoba mi się to, że jest trochę wąska i wysokie coolery takie jak Macho, którego wybrałem wchodzą tak na styk. Jeśli chodzi o Z3 Plus, to podoba mi nawet jej design i cena, ale niestety mało o niej wiem, gdyż to dość nowa obudowa i nie ma solidnych recenzji. Jak na razie moim faworytem jest Z9 U3 Co byście wybrali na moim miejscu ? A może macie jakieś lepsze propozycje? Budżet taki w granicach mniej więcej tych cen obudów, które podałem. Mam nadzieję, że pomożecie podjąć mi dobrą decyzję.

Edytowane przez BasQK

Z9 Plus lub Z9 U3.

Na Labie już się zdecydowałeś podobno na Z9 Plus.

Widzę, że nadal masz dylemat.

Na Labie pytałem czy zmieści się cooler. Tak, nadal mam dylemat aczkolwiek utwierdzasz mnie w moim przekonaniu co do Z9. Poczekam jeszcze na jakieś opinie, jak nie, to biorę tego Zalmana.

Edytowane przez BasQK

Ok.

Spokojnie możesz kupić Z9 U3.

Miałem w domu Z11 Plus - jest dość solidna i pojemna.

Ma solidne blachy jak na ten przedział cenowy i bardzo doby jakościowo plastik.

Pamiętam tylko, że dość ciężko było ściągnąć front panel (trzeba było użyć sporo siły).

Mi bardziej odpowiada wygląd serii Z9.

Użytkownik Melman 1980 ma do sprzedania Regnum L50, zagadaj o cenę. Buda z odrobinę wyższej półki niż twoje propozycje, ponoć w stanie idealnym a musi trochę zejść z ceny w stosunku do nowej. Może być okazja, bo przecież to nie karta graficzna czy dysk, w zasadzie nie zużywa się.

Za taką poradę powinieneś z miejsca polecieć... Regnum jest ładny i całkiem funkcjonalny ale

-wiecznie odpadające nóżki

-palące się regulatory

-wpadający do środka power

-fatalne wentylatory fabryczne

-tendencja do wpadania w rezonans akustyczny

-kiepski lakier z podatnością na uszkodzenia

-niska sztywność konstrukcji (blacha)

dyskwalifikują absolutnie tą obudowę... i za 250zł wolałbym coś porządniejszego: http://www.saturion.pl/product/179913/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Fractal_Design_Core_3000_USB_3_0_Black_bez_zasilacza.html

• Popieram 1

Autorze, a może powiesz nam co jest dla Ciebie najważniejsze czy przewiewność, czy jakość wykonania, czy np USB 3.0 z przodu to będziemy mogli ci lepiej doradzić tak to badą przepychanki. W skrócie jeśli przewiewność to nie ma lepszej konstrukcji niż zalman Z9 PLUS http://studiopc.pl/p/1762/11060/obudowa-zalman-z9-plus-czarna-obudowy-atx-tower-obudowy.html, jeżeli potrzebujesz USB 3.0 z przodu to zalman Z9 U3  http://techplanet.pl/produkty/obudowy/zalman-z9-u3,33158.html , to moje propozycje, tym bardziej jak posiadasz  http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=49362 . Pozdrawiam :)

Edytowane przez Breaky83
Za taką poradę powinieneś z miejsca polecieć... Regnum jest ładny i całkiem funkcjonalny ale -wiecznie odpadające nóżki -palące się regulatory -wpadający do środka power -fatalne wentylatory fabryczne -tendencja do wpadania w rezonans akustyczny -kiepski lakier z podatnością na uszkodzenia -niska sztywność konstrukcji (blacha) dyskwalifikują absolutnie tą obudowę...

Rozumiem, że wszystkie egzemplarze dostępne na rynku posiadają wymienione przez ciebie wady i zachowują się w opisany sposób...

Uwielbiam tę werbalną agresję doprawioną graniczącym z fanatyzmem religijnym przekonaniem o swojej nieomylności, jak napisał Bifara...litości chłopie.

Ja nie sprzedaję produktów firmy X czy Y, nie jestem rzecznikiem usera Melman, ino zauważyłem jego posta i rzuciłem propozycję.

Edytowane przez Player1
  • Popieram 1

Autorze, a może powiesz nam co jest dla Ciebie najważniejsze czy przewiewność, czy jakość wykonania, czy np USB 3.0 z przodu to będziemy mogli ci lepiej doradzić tak to badą przepychanki. W skrócie jeśli przewiewność to nie ma lepszej konstrukcji niż zalman Z9 PLUS http://studiopc.pl/p/1762/11060/obudowa-zalman-z9-plus-czarna-obudowy-atx-tower-obudowy.html, jeżeli potrzebujesz USB 3.0 z przodu to zalman Z9 U3  http://techplanet.pl/produkty/obudowy/zalman-z9-u3,33158.html , to moje propozycje, tym bardziej jak posiadasz  http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=49362 . Pozdrawiam :)

Myślę, że przewiewność to ważna rzecz w moim wypadku, gdyż komputer będzie stał we wnęce w biurku. Chciałem też aby było już te USB 3.0. W tej cenie wiem, że nie mogę się spodziewać jakiejś mega super hiper jakości wykonania, ale chciałbym aby była na przyzwoitym poziomie, w granicach możliwości oczywiście. Dlatego, też wydaje mi się, że Zalman Z9 U3 to dobra propozycja dla mnie. Zestaw zamawiam jakoś w weekend albo w poniedziałek, także do tego czasu muszę podjać decyzję.

Wszystko zależy od ceny. Jeśli faktycznie będzie tanio za używkę to może to być dobra opcja. 

Podaj mi chociaż 3 rozsądne argumenty wyższości używanego Regnum nad nowym Core 3000, którego poleciłem. Bo ja widzę tylko jeden /jakiś tam/ - Regnum ma regulator wentylatorów (który i tak się delikatnie mówiąc prezentuje przeciętnie). 

250 to dobra cena - zgadzam się, ale 5zł droższy jest fabrycznie nowy Core 3000... który jest jednak lepszą obudową.

Podaj mi chociaż 3 rozsądne argumenty

Podaj mi jedną rzecz której nie zrozumiałeś w zdaniu  

Wszystko zależy od ceny.

Jeśli za używanego regnuma kolega chciałby 150 złotych to byłby rozsądną opcją. Dotarło? Skoro chce 230 to faktycznie zdecydowanie wolałbym fractala.

Biafra przesadziłeś z tym 150 złotych :) moja obudowa ma dwa miechy i nie tłumacz się tym, że takie masz zdanie i to jest tylko Twoja opinia :) Nówka najtaniej na rynku to koszt 279 złotych jak możesz mówić ze ten Regnum to rozsądny wybór gdyby kosztował 150. Myślałem, że moderator to z założenia osoba obiektywna

Ja osobiście w tej cenie kupiłbym fractala. Nie wiedziałem że Twoja obudowa ma tylko 2 miesiące. Ktoś tam tylko wspomniał że jest w "idealnym stanie". Nie śledziłem Twojej oferty. Ja Ci ceny nie będę ustalał. Życzę szczęścia przy sprzedaży. Fractal jest zdecydowanie lepiej wykonany (to niezaprzeczalny fakt) i, moim zdaniem, lata świetlne bardziej elegancki. Ot kwestia gustu. Regnum też może się podobać, ma trochę usprawnień, jest bardzo funkcjonalny ale dla mnie osobiście śmierdzi chińszczyzną. I mówię tu o moich odczuciach. Ponadto wentylatory we fractalu (choć dalekie od idealnych) są jednak lepsze niż te w regnumie. Resztę powodów dla których nie zawracałbym sobie nim głowy w tym przedziale cenowym wymienił już Xor.

• Popieram 1

@ gtxxor

Może tak ustosunkowałbyś się do tego, że Regnum L50 już od dawna występuje w nowszej / usprawnionej wersji? (lepsze wentylatory, lepszy lakier, mocniejszy regulator itp.) Poza tym jak zwykle przesadzasz z nóżkami. W Antec Solo urwałem prawie wszystkie podczas normalnego użytkowania i nie był to powód, żeby stwierdzać że to kiepska obudowa. Nie wyolbrzymiaj zatem, ok? :P

Podaj mi chociaż 3 rozsądne argumenty wyższości używanego Regnum nad nowym Core 3000, którego poleciłem. Bo ja widzę tylko jeden /jakiś tam/ - Regnum ma regulator wentylatorów (który i tak się delikatnie mówiąc prezentuje przeciętnie).

Core 3000 ma regulator na śledziu :)

Może tak ustosunkowałbyś się do tego, że Regnum L50 już od dawna występuje w nowszej / usprawnionej wersji? (lepsze wentylatory, lepszy lakier, mocniejszy regulator itp.) Poza tym jak zwykle przesadzasz z nóżkami. W Antec Solo urwałem prawie wszystkie podczas normalnego użytkowania i nie był to powód, żeby stwierdzać że to kiepska obudowa. Nie wyolbrzymiaj zatem, ok? :P

Miałem Regnum L50 w pierwszej wersji i rzeczywiście buda przereklamowana (recki youtube), żałowałem, że ją kupiłem, wszystko oprócz wpadającego powera mnie spotkało.

Może i nowsza wersja jest poprawiona ale to nadal Regnum L50 :)

Edytowane przez DarkFalcoN