Skocz do zawartości

Problem ze zmianą napięcia na Gigabyte GA-EP35-DS3

Recommended Posts

Witam!

Udało mi się podkręcić E7400 do 3,4ghz, jednak wiem, że ten wynik może być jeszcze lepszy, temperatury są niskie na chłodzeniu Zalman CNPS10X Optima (ok. 35*C w spoczynku, 60*C w stresie przy padniętym wiatraku).

Problem jednak polega na tym, że mimo podnoszenia napięcia w biosie po odpaleniu systemu Cpu-z wskazuje napięcie rzędu 1.232-1.248V (ustawiłem na 1.3V) Co można z tym zrobić..?

nie wież w odczyty napięcia CPU-z. To program a nie miernik napięcia.

Jak zadałeś w w biosie 1.3V to powinno tyle być. Napięcie może być inaczej ustawione po odpaleniu windowsa jeśli masz zainstalowane oprogramowanie, które umożliwia regulację napięcia płyty z poziomu OS.

Wiele razy pisano na tym forum, że odczytom napięcia z programów nie wolno wierzyć ...

Witam!

Udało mi się podkręcić E7400 do 3,4ghz, jednak wiem, że ten wynik może być jeszcze lepszy, temperatury są niskie na chłodzeniu Zalman CNPS10X Optima (ok. 35*C w spoczynku, 60*C w stresie przy padniętym wiatraku).

Problem jednak polega na tym, że mimo podnoszenia napięcia w biosie po odpaleniu systemu Cpu-z wskazuje napięcie rzędu 1.232-1.248V (ustawiłem na 1.3V) Co można z tym zrobić..?

Czyli najlepszym wyjściem była by zmiana płyty głównej czy da się to jakoś ustabilizować..? Ewentualnie jaką inną płytę powinienem dokupić, żeby pozbyć się takich problemów? Zmiana platformy na razie nie wchodzi w grę bo w niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić do niej Core 2 Quad Q9550 i też go podkręcić :)