Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy do wirtualizacji - 4000

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu.

Sprzęt nie będzie wykorzystywany do:

- grania

- oglądania filmów

- obróbki video, renderowania 3D itp.

Sprzęt będzie wykorzystywany do:

- programowania (c#, java)

- przede wszystkim z wykorzystaniem maszyn wirtualnych

- potrzeba uruchomienia jednocześnie 2-3 maszyn wirtualnych (WinXP, Win7) razem z SQL Server

- do maszyn korzystam z VMware Workstation oraz VirtualPC

Do zestawu nie potrzebuje:

- dysku SSD, gdyż już zakupiłem Samsung SSD 840 Pro 128GB

- napędu DVD - posiadam zewnętrzny do podpięcia w razie potrzeby przez USB

- monitora - póki co będę się łączył do komputera pulpitem zdalnym z laptopa

Założenia dla zestawu:

- przede wszystkim cichy

- zasilacz modularny (odpięcie zbędnych kabli, ze względu na małą obudowę)

- nie będę go podkręcał

- potrzebuje stabilnego i pewnego środowiska do pracy

- zestaw ma zajmować mało miejsca (możliwie jak najmniejsza obudowa)

- w przyszłości może dokupię mocniejszą kartę graficzną, ale to daleka przyszłość

- w dalszym etapie dokupię dysk HDD jako magazyn z danymi, póki co będę korzystał z dysków USB

Po analizie forum i zasobów internetu zdecydowałem się na:

CPU: Intel Core i7-3770k Ivy Bridge LGA1155 BOX

Cooling PSU: be quiet! Dark Rock 2

MOBO: Gigabyte GA-H77N-WIFI Intel H77 LGA1155 

RAM: Patriot DDR3 16GB (2x8GB) 1866MHz ViperX III Sapphire Blue CL10

CASE: Fractal Design Node 304

PSU: Zasilacz Be Quiet! PUREPOWER L8 730W CM (BN183) MODULARNY

SYS: Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit SP1 English OEM

W zasadzie pewny jestem co do CPU, CASE i MOBO.i SYS :).

Reszty nie mam pewności, może coś lepszego/innego? Zasilacz i chłodzenie nie za mocne?

Cena zestawu to ~ 4000

Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki :)

Edytowane przez kabzik

Zasilacz spokojnie 600W wystarczy (spory zapas zostanie na ewentualne GPU w przyszłości) - BQ L8 630W CM. Chociaż biorąc pod uwagę ciasnote w budzie, chyba lepiej będzie zakupić coś małego i stworzonego z myślą o komputerach typu SFF - mowa o zasilaczach Silverstone np.ST-50F-P z głębokością równą 140mm.

Ram - zamień na Crucial Ballistix 1600MHz CL9. Nie wiem jak z ilością ramu, czy czasem 16GB nie będzie zbyt mało - póki co weź 2x8GB, a w przyszłości najwyżej dołożysz kolejne kości jak będzie mało.

Zmień mobo - wybrałeś mobaska na chipsecie H77 i procek pod OC. Chipset uniemożliwia podkręcenie procka - celuj w coś na Z77. Od siebie polecam MSI Z77MA G45 - 4 sloty ddr3, chipset Z77, chłodzona sekcja zasilania i najważniejsze rozmiar uATX  ;) Ewentualnie Asrock Z77e-ITX.

Odnośnie coolera CPU - ostrożnie dobieraj ten element, bo często gęsto są problemy z gabarytami - a to zasłania część mobo, a to koliduje z GPU itd. Najlepszym sposobem będzie przeglądnięcie istnejących już maszynek SFF upchanych w Noda 304 i wzorowanie się na nich.

Zasilacz spokojnie 600W wystarczy (spory zapas zostanie na ewentualne GPU w przyszłości) - BQ L8 630W CM. Chociaż biorąc pod uwagę ciasnote w budzie, chyba lepiej będzie zakupić coś małego i stworzonego z myślą o komputerach typu SFF - mowa o zasilaczach Silverstone np.ST-50F-P z głębokością równą 140mm.

Ram - zamień na Crucial Ballistix 1600MHz CL9. Nie wiem jak z ilością ramu, czy czasem 16GB nie będzie zbyt mało - póki co weź 2x8GB, a w przyszłości najwyżej dołożysz kolejne kości jak będzie mało.

Zmień mobo - wybrałeś mobaska na chipsecie H77 i procek pod OC. Chipset uniemożliwia podkręcenie procka - celuj w coś na Z77. Od siebie polecam MSI Z77MA G45 - 4 sloty ddr3, chipset Z77, chłodzona sekcja zasilania i najważniejsze rozmiar uATX  ;) Ewentualnie Asrock Z77e-ITX.

Odnośnie coolera CPU - ostrożnie dobieraj ten element, bo często gęsto są problemy z gabarytami - a to zasłania część mobo, a to koliduje z GPU itd. Najlepszym sposobem będzie przeglądnięcie istnejących już maszynek SFF upchanych w Noda 304 i wzorowanie się na nich.

Dzięki za uwagi/propozycje.

Zasilacz ok zmienię na tego, który podałeś powinien się zmieścić w obudowie są 3 kieszenie na dyski, planuje zostawić tylko jedną z dyskiem SSD i HDD, więc powinno być miejsce. Dla pewności to ten model?

http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/be-quiet-purepower-l8-630w,26206.html

Pamięć w porządku zmienię na podaną, to ta pamięć?

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/crucial-ddr3-16gb-2x8gb-1600mhz-ballistix-sport-cl9,33729.html

Co do płyty to faktycznie ta MSI, wydaje się lepsza m.in przez 4 sloty pamięci

http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/msi-z77ma-g45-intel-z77-lga1155-pcievgadzwglansata3usb3raidddr3,31580.html

jednak do tej firmy nie mam jakoś zaufania, wcześniej kupiłem za namową model Z77A-GD65 i miałem z nią problemy już po samym złożeniu zestawu, wymieniałem pamięci na zgodne z zalecanymi przez producenta płyty i skończyło się na serwisie płyty. Generalnie komputer działa i jest już ok, ale niesmak pozostał.

Celowo wybrałem płytę Gigabyte bo do tej marki mam większe zaufanie. Nigdy nie miałem z tymi płytami problemów.

Może coś innego tej firmy?

Chciałbym złożyć zestaw, aby był stabilny i pewny, nie mam czasu na zabawy sprzętowe/serwisy ze względu na pracę jaką wykonuje.

Co do chłodzenia sprawdziłem gabaryty takiego coolera i wygląda, że się zmieści w obudowie.

http://techplanet.pl/produkty/wentylatory-radiatory/thermalright-hr-02-macho-black-white,34341.html

Czytałem o nim pozytywne opinie, czy będzie dobry do mojego zestawu?

Dodatkowo postanowiłem, że kupie też dysk HDD jako magazyn na dane i do maszyn wirtualnych.

http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/western-digital-caviar-green-2tb-sata3-wd20ezrx,34901.html

Chyba będzie w porządku?

Co do grafiki z procesora to chcę jednak połączyć ją do zewnętrznego monitora Eizo 1920x1200

http://www.cortland.pl/eizo-lcd-24-and-8243-ev2436wfs-bk-czarny.html

Grafika poradzi sobie z taką rozdzielczością i monitorem bez problemu?

Ogólnie po głębszej analizie przesunąłem cenę zestawu razem z monitorem do ~6000 tysięcy.

Zasilacz i pamięci wybrałeś właściwe.

Postaraj się doczytać jak to z obudową jest - wbrew pozorom nie wszystko co się zmieści będzie pasowało. Jak wspomniałem często jest problem ze spasowaniem podzespołów, także na spokojnie radzę poprzeglądać istniejące już konfiguracje i na tej podstawie dobrać podzespoły. Lepiej kupić mniejsze elementy i mieć margines błędu, niż później kombinować ze zwrotami itp. Także zasilacz polecał bym jednak tego mniejszego Silverstona  ;)

"For modular, I say anything 140mm and you will be safe. 150mm might be cutting it close and it will depend on how the connectors are positioned on the PSU. 160mm is definitely a no no and will not fit for sure. For non-modular, don't quote me on this, but I think full size PSU's should still be fine because all the cables will be coming out of the side closest to the front of the case which is not obscured by the card at all not unless you have some ridiculously long graphics card"

• Popieram 1

Zasilacz i pamięci wybrałeś właściwe.

Postaraj się doczytać jak to z obudową jest - wbrew pozorom nie wszystko co się zmieści będzie pasowało. Jak wspomniałem często jest problem ze spasowaniem podzespołów, także na spokojnie radzę poprzeglądać istniejące już konfiguracje i na tej podstawie dobrać podzespoły. Lepiej kupić mniejsze elementy i mieć margines błędu, niż później kombinować ze zwrotami itp. Także zasilacz polecał bym jednak tego mniejszego Silverstona  ;)

"For modular, I say anything 140mm and you will be safe. 150mm might be cutting it close and it will depend on how the connectors are positioned on the PSU. 160mm is definitely a no no and will not fit for sure. For non-modular, don't quote me on this, but I think full size PSU's should still be fine because all the cables will be coming out of the side closest to the front of the case which is not obscured by the card at all not unless you have some ridiculously long graphics card"

Przejrzałem cały wątek na tym forum i doszedłem do wniosku, że tak mała obudowa niesie dla mnie zbyt duże ograniczenia...

Dlatego zmieniam koncepcje na normalną dużą obudowę Fractal Design Define R4.

Poniżej zestaw na jaki się zdecydowałem.

Czy coś jeszcze ewentualnie powinienem zmienić w zestawie?

CPU: Intel Core i7-3770k Ivy Bridge LGA1155 BOX
MOBO: Gigabyte GA-Z77X-UD5H Intel Z77 LGA1155 
RAM: Crucial DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9
CASE: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black
PSU: be quiet! PUREPOWER L8 630W
COOLER: Thermalright HR-02 Macho Black White
HDD: Western Digital Caviar Green 2TB SATA3 (WD20EZRX)
SYS: Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit SP1 OEM
Edytowane przez kabzik

Przejrzałem cały wątek na tym forum i doszedłem do wniosku, że tak mała obudowa niesie dla mnie zbyt duże ograniczenia...

o GPU zapomniałeś czy  będziesz działał na zintegrowanej ?

o GPU zapomniałeś czy  będziesz działał na zintegrowanej ?

Póki co tylko zintegrowana z procesora, komputer nie będzie służył do grania.

Może w przyszłości kupię GPU, póki co nie jest mi potrzebny.

Do zestawu mam już tez zakupiony dysk SSD 840 Pro 128GB.

Prośba o info czy ten zestaw jest w porządku, czy coś ewentualnie jeszcze zmienić?

HDD - Seagate DM001 jest wydajniejszy od 2TB green od WD. Cena powinna być mniej więcej ta sama.

Reszta jak dla mnie OK - chociaż ja tam za mobaskami od MSi jestem, ale znowu ten giguś zbiera całkiem pozytywne oceny, więc nie będzie tragedii jak go wybierzesz  ;)

Szczerze to sam bym taką maszynę zakupił - dokładnie identyczną (po za tym mobaskiem). 

HDD - Seagate DM001 jest wydajniejszy od 2TB green od WD. Cena powinna być mniej więcej ta sama.

Reszta jak dla mnie OK - chociaż ja tam za mobaskami od MSi jestem, ale znowu ten giguś zbiera całkiem pozytywne oceny, więc nie będzie tragedii jak go wybierzesz  ;)

Szczerze to sam bym taką maszynę zakupił - dokładnie identyczną (po za tym mobaskiem). 

Dzięki bardzo za odpowiedź, zostawiam więc tak jak jest, a w przyszłości może zakupie GPU.

Zasilacz sobie pewnie poradzi, mam zapas :)?

Jeszcze ostatnia kwestia pasty, w sierpniu 2012 zakupiłem pastę do poprzedniego kompa.

http://techplanet.pl/szukaj/?q=Arctic-Cooling+Mx-4

Pasta leżała zamknięta szczelnie zakrętką więc chyba mogę jej użyć, nie straciła swoich właściwości :)?

Czy może zastosować jakąś inną pastę?

Nie wiem dlaczego mi to wcześniej umknęło ale wybrany przeze mnie procesor nie ma wsparcia dla wirtualizacji VT-d

i7-3770K ma obcięte funkcje względem i7-3770 jak poniżej

- Intel® vPro Technology
- Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) 
- Trusted Execution Technology
- Embedded Options Available

Najbardziej niepokoi mnie brak Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) 

Z tego co wyczytałem to są to instrukcje pozwalające na bezpośredni dostęp do urządzeń I/O bezpośrednio z poziomu maszyny wirtualnej.

Może w takim razie lepiej będzie jeżeli wybiorę procesor i7-3770. Co prawda nie nadaje się on do podkręcania, ale ma funkcje, które mogą mi się przydać.

Ktoś korzysta na i7-3770.z tych opcji wirtualizacji? Może się wypowiedzieć w temacie? 
Edytowane przez kabzik

Uuu no to ładnie tutaj polecam :(  - szczerze sam o tym nie wiedziałem / nie pamiętałem. Bardzo dobrze że wychwyciłeś ten błąd. Z drugiej strony widzę że ludzie niezbyt zwracają uwagę na VT-d - tutaj znajdziesz co nie co info na ten temat, gdzie autor miał podobne wątpliwości do Twoich, a ostatecznie wybrał 3770K, po kilku dniowych przeszukiwaniach internetu.

Dodam że nie siedzę w VM (czasem jedną maszynkę muszę uruchomić pod projektowanie WWW, ale na tym się kończy moja przygoda z VM). Posiadam podstawową wiedzę w tym zakresie (more Core + more RAM), także też laikiem do końca nie jestem inaczej bym siedział cichutko jak mysz kościelna  ;)

Tak czy siak, może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, o ile jest ktoś taki na forum.

Uuu no to ładnie tutaj polecam :(  - szczerze sam o tym nie wiedziałem / nie pamiętałem. Bardzo dobrze że wychwyciłeś ten błąd. Z drugiej strony widzę że ludzie niezbyt zwracają uwagę na VT-d - tutaj znajdziesz co nie co info na ten temat, gdzie autor miał podobne wątpliwości do Twoich, a ostatecznie wybrał 3770K, po kilku dniowych przeszukiwaniach internetu.

Dodam że nie siedzę w VM (czasem jedną maszynkę muszę uruchomić pod projektowanie WWW, ale na tym się kończy moja przygoda z VM). Posiadam podstawową wiedzę w tym zakresie (more Core + more RAM), także też laikiem do końca nie jestem inaczej bym siedział cichutko jak mysz kościelna  ;)

Tak czy siak, może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, o ile jest ktoś taki na forum.

Każdemu się zdarza nie wiedzieć/zapomnieć :).

Na szczęście jeszcze przed złożeniem zamówienia (dziś już miałem zamawiać sprzęt) coś mnie podkusiło, aby porównać zestawienie procesorów i ich funkcji bo w techplanet.pl znalazłem i7 3770 z rożnymi końcówkami (K,S,T).

Link jaki podałeś już czytałem dziś dzisiaj :), ciekawa jest ta koncepcja:

The easiest way to understand VT-d and VMs is think of a line of people waiting to get into the movie. The movie is your NIC port and the people are the system and the VMs that you have running. What VT-d does it that it give VIP treatment, moving them to the head of the line to which ever of the VM's have been assigned that hardware. 

Now while the VT-x on the Intel® Core™ i7-3770K will allow you to set up and run the VMs it won't allow to assign hardware to the VM.

Nawet znalazłem gościa, który na płycie jaką wybrałem z i7 3770 zbudował domowy serwer, jedyna różnica to, że pracuje pod kontrolą Windows Server 2008-R2

http://homeservershow.com/a-server-build-with-a-ga-z77x-ud5h-in-a-lian-li-pc-k9wx.html#idc-container

Tylko w jakim celu wsadził tam takie pamięci?

Z tego co widzę to i i7 3770 rownież można podkręcić

http://www.youtube.com/watch?v=osZhVnzcaVo

Ja w sumie skłaniam się ku procesorowi i7 3770, kręcić go i tak póki co nie będę.

Może jest jeszcze ktoś tutaj kto mógłby się wypowiedzieć w sprawie wirtualizacji na 3770?

Edytowane przez kabzik